Buffetpöytä

Itämeren laivojen joulubuffeteissa on isoja eroja – Avec vertaili

Suomen ja Ruotsin perinteiset maut – pikkuannokset pöydän helminä

Viking Linen joulubuffetin teemana on tänä vuonna perinteet ja pohjoismaisuus, mikä tarkoittaa perinteisiä suomalaisia ja ruotsalaisia jouluherkkuja ja niiden moderneja versioita. Joulupöytä tarjoaa makuelämyksiä lahden molemmilta puolilta: vertaile harmaa- ja punasuolattua kinkkua tai suomalaisten suosikkilaatikoita ruotsalaisten ainoaan oikeaan laatikkoon, janssoninkiusaukseen.

Pöydässä kiinnittävät huomiota etenkin mietityt pikkuannokset. Korona toi valmiiksi annostellut alkupalat Viking Linen buffet-pöytiin, ja nyt idea on viety vielä pidemmälle: myös lämpimiä ruokia valmistetaan suoraan annoskulhoihin.

Viking Linen laivaston ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo, että annosten valmistamiseen on monta syytä. Ne ovat olleet tykättyjä, mutta lisäksi niiden avulla saadaan pienennettyä ruokahävikkiä. Esillepanoon satsaus kannattaa.

”Valmiiksi laitettujen annosten etu on myös se, että linjasto säilyy siistinä. Se on yhtä hieno jokaiselle ruokailijalle.”

Västerbottenpiiras skagenilla, graavattu turska krossatulla perunalla ja siianmätimousse kuuluvat alkupalojen valmiisiin annoksiin. Lämpimässä pöydässä tarjolla on muun muassa lipeäkalaa bechamelilla ja herneillä sekä lohta muhennetun lehtikaalin kanssa. Uutuus on myös joululeivos, joka tarjoillaan pöytiin. Jälkiruokaherkuttelu jatkuu hitiksi muodostuneen karkkitalon äärellä.

Samalla kun buffet-tarjontaa on selkiytetty keskittymällä klassikoihin, on pöytään tuotu lisää vihreitä vaihtoehtoja. Vegaanisia annoksia voi pyytää suoraan keittiöstä. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan tehdä vähemmän, mutta laadukkaampaa. Yhteensä ruokalajeja on Viking Linen joulubuffet’ssa noin 120, ja 80 prosenttia ruoasta valmistetaan laivojen omissa keittiöissä. Viking Linen laivojen joulubuffetista nauttii lähiviikkojen aikana arviolta 200 000 matkustajaa.

Janssoninkiusaukseen on vielä palattava, sillä se on todella herkullisen makuinen. Lindholm paljastaa, että resepti tekee kunniaa ruotsalaiselle ravintoloitsijalle Leif Mannerströmille. Hieman muokkaillussa reseptissä on mukana muun muassa maustepippuria ja muskottipähkinää. Vuoka on saanut hautua niin pitkään, että maut ovat sulautuneet harmoniseksi kokonaisuudeksi. Laatikkosarjassa voitto menee siis Ruotsiin!

Kinkku taas on makuasia: ruotsalainen punasuolattu kinkku on mehevämpi, suomalainen harmaasuolattu vastaa lohkeavan mureana sitä, mihin lahden tällä puolen on totuttu.

Tallink Siljan joulubuffetissa neljän maan juhlaruokia

Tallink Silja lanseerasi jouluna 2021 neljän maan jouluruokia kokoavan joulupöydän. Idea oli pidetty, joten sillä jatketaan, ja joulubuffet tarjoaa tänäkin vuonna herkkuja suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta ja slaavilaisesta keittiöstä.

Pöydästä tulee väkisin runsas, kun mukana on neljän keittiön juhlaruoat. Tallink Siljan laivoilla pöydässä onkin peräti 140 erilaista tuotetta. Kattaus vaihtelee hieman laivalta toiselle, esimerkiksi suomalaisia joululaatikoita tarjotaan reiteillä, joilla liikkuu suomalaisia matkustajia ja ruotsalaisten rakastamaa julmustia heidän suosimillaan reiteillä.

Lehdistömatka tehtiin Tukholmasta Tallinnaan M/S Baltic Queenilla, jonka keittiöpäällikkö on virolainen Rainer Kurikjan. Kurikjanin keittiö taitaa etenkin virolaiset perinteiset jouluruoat, joihin lukeutuvat muun muassa peruna- ja punajuurisalaatit, lihahyytelö, verimakkara ja hapankaali. Jälkiruokapöydässä Viroa edustaa muun muassa kirjava koira, hauska täplikäs suklaaleivos.

”Totta kai virolaiseen joulupöytään kuuluvat myös slaavilaiset ruoat, olimmehan niin pitkään osa Neuvostoliittoa. Jälkiruokapöydässä on muun muassa Charlotte-kakku”, Kurikjan toteaa.

Suomalaisesta joulupöydästä valikoimassa on esimerkiksi savuporomoussea ruisleivällä, joulukinkkua, porkkalaa ja gratiineja. Ruotsalaisesta keittiöstä mukana on laaja valikoima kalaruokia, kuten sillejä, katkarapuja ja lihapullia sekä julmustia, alkoholitonta joulujuomaa. Slaavilaisista herkuista mukana ovat esimerkiksi kulibjaka eli lohipiirakka, marinoidut metsäsienet, riistaterriini ja suolakurkut. 

Laivan buffetpöytään liittyy paljon odotuksia, joiden takia sen runsaudesta halutaan pitää kiinni. Lohta pitää olla tarjolla monessa muodossa, ja kaikilla laivoilla pääsee kuorimaan katkarapuja myös jouluna. Lohta kuluu pelkästään Silja Serenadella viiden viikon aikana noin 2 200 kiloa ja kinkkua puolestaan vähintään 1 200 kiloa.

Osalle ihmisistä runsaus on kuitenkin rasite. Heitä Tallink Silja palvelee tänä vuonna uudella kolmen ruokalajin joulumenulla, joka on tarjolla laivojen à la carte -ravintoloissa. Menussa on graavilohta alkuun, ankanrintaa pääruokana ja juustokakkua jälkiruokana. Menun voi tilata myös vegaanisena.

”Mielestäni joulumenu on kiinnostava uutuus. On vaikea ennakoida, miten suosittu tästä vaihtoehdosta tulee, mutta joka tapauksessa meillä on jouluruokavaihtoehto nyt myös niille, jotka eivät halua syödä Grande Buffet’ssa”, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd toteaa.

Eckerö Line luottaa klassiseen juhlapöytään

Itämeren kierroksen päätteeksi oli tarjolla Eckerö Linen juhlapöytä. M/S Finlandian keittiömestari Kai Honkamäki kertoi, että laivalla pidetään itsevalmistusaste korkealla myös joulukaudella. Esimerkiksi lihapullia tehdään tyypillisesti kahdesti päivässä 30 kilon taikinasta. Myös sesonkiajattelusta pidetään kiinni aina.

Uusien ruokalajien sijaan Honkamäki on tuonut juhlapöytään uusilla tekniikoilla valmistettuja ruokalajeja.

”Alkupalapöydän paahdettu possu saa makua piparkakkumausteista. Valmistimme possun uudella tekniikalla: se pintapaahdettiin joulumausteiden kanssa. Lämminsavulohessa uutta tekniikkaa edustaa puolestaan koristelussa käytetty graavattu ja raastettu keltuainen”, Honkamäki kertoo.

Näyttävästi sitruunasmetanan, fenkolin ja graavatun keltuaisen kanssa tarjolle pantu kokonainen lämminsavulohifilee ja pintapaahdettu possu saivat seuraa klassisesta alkupalapöydän lajitelmasta katkaravuista ja mädistä sillin kautta salaatteihin ja leikkeleisiin.

Kaikkien laivayhtiöiden buffethintaan kuuluvat hanasta tarjolla olevat juomat. Pienellä lisäsatsauksella pöytään saa mainion laivan viinin, tai Eckerö Linen tapauksessa Vuoden viinin. Laivayhtiö on luopunut omien viinien valitsemisesta ja nostaa sen sijaan esille Vuoden viini -kilpailun voittajia.

Itämeren jouluruokakierroksen puuttuvat palaset

Laivojen joulupöytien lisäksi joulumielellä matkaan lähtevä panostaa toki maissakin jouluruokaan. Tukholmassa joululounaan syöminen on must – ainakin jokainen ruotsalainen ehtii joulun alla nauttia useamman kerran jouluruokaa ennen jouluaattoa.

Erinomainen joululautanen, jultallrik, kuuluu esimerkiksi Bergianska trädgårdenin ravintolan Gamla Orangerietin bravuureihin. Jos et ole ihan varma, mitkä jouluruoat ovat suomalaisia ja mitkä ruotsalaisia, viimeistään tämä lautanen selventää asian.

Virossa jouluruokaan suhtaudutaan ehkä vähän rennommin kuin Suomessa ja Ruotsissa. Tyypillisesti syödään possua ja hapankaalia, ja niistä myös Lore Bistroo koostaa jouluisen annoksensa. Loren keittiössä on sellaisia taitureita, että jopa tylsän kuuloinen jouluruoka muuttuu maittavaksi setiksi.

Joulun makuun pääsee tietysti myös joulutoreilla ja -markkinoilla. Tallinnan-kävijälle Avecmedia tarjoilee vielä tuoreen pullavinkin: Voorimehe-kadulla kesällä avautunut Pulla Bakery tyydyttää pullannälän juureen leivotuilla pullillaan!

LUE MYÖS: Näin Tallink Siljalla valitaan laivan viinit – tuottajalle yhteistyö ison varustamon kanssa on lottovoitto

LUE MYÖS: Avec neitsytristeilyllä: työ Viking Glorylla eroaa maakravun hommista – keittiöpäällikkö painaa 10 päivän putkia

LUE MYÖS: Finnlines tuo Suomenlahdelle uusia laivoja kylpylöineen ja ravintoloineen – kokeille kova kysyntä

Joululautasen seloste Gamla Orangerietin seinällä. KUVA Mariaana Nelimarkka
Joululautanen Gamla Orangerietissa. KUVA Elina Simonen
Pulla Bakeryn tarjontaa Tallinnassa. KUVA Elina Simonen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi