
Vaikka kasvisruoka on ollut pitkään megatrendi ja uudet ravitsemussuosituksetkin puhuvat kasvisruoan puolesta, taiten tehdylle laadukkaalle lihalle on edelleen tilausta.
Suomessa toimii menestyksekkäästi useita liharavintoloita, kuten Tampereen perinteikäs Huber sekä helsinkiläiset Muré ja The Grand. Uusimpana tulokkaana Tampereelle avautui Pekka Koposen ja Eelis Ylitalon luotsaama Kopo, joka keskittyy dry aged -riiputettuun lihaan.
Dry aged -lihaa tarjoilee myös Hämeenlinnaan hiljattain avattu Bistro Røust, jonka menu on rakennettu røust-leipien ympärille. Røust on hapanjuureen leivottu leipä, joka tarjoillaan pitkään haudutetun tai grillatun lihan kanssa. Viimeisen silauksen annoksiin tuo olut-lihaliemigla-
seeraus.
Røustin dry aged -kaapissa raakakypsyy 30 kiloa ilmariiputettua lihaa. Tarjolla on muun muassa 16 tuntia haudutettua häränkylkeä, grillattua härän sisäfileetä ja pian myös naudan briskettiä. Menulta löytyy vain yksi kasvispääruoka.
”Kasvisruoka on ollut trendinä jo useamman vuoden, ja lihaa on pidetty vähän tabunakin, mutta kyllä laadukas liha on aina kuulunut suomalaisten ruokavalioon siinä missä kasviksetkin”, Røustin ravintoloitsija Joakim Parkkonen sanoo.
Parkkosen mukaan asiakkaille on entistä tärkeämpää tietää, mistä liha tulee. Røustissa käytetään ainoastaan kotimaista lihaa.
”Haluamme nostaa esiin suomalaista laadukasta lihaa, että sen arvo ymmärrettäisiin. Jos liharavintolaa perustaa, pitäisi olla niin, että liha on kunnia-asia eikä vain läskiä, mikä heitetään pannuun.”

Hämeenlinnassa lihapainotteisille ravintoloille tuntuu olevan tilausta. Miller’s BBQ on tarjoillut amerikkalaiseen tyyliin hitaasti kypsytettyä grillilihaa jo neljän vuoden ajan. Huhtikuussa kaupungin keskustaan avautui ravintola Carni.
Carnin keittiön keskiössä on hiiligrilli, jossa grillataan lihaa pihveistä kanavartaisiin sekä kanansiipiin, jotka tulevat olemaan yksi Carnin erikoisuuksista. Carnin ravintoloitsija Niko Schroderus kokee, että Hämeenlinnan keskustassa on tilausta uudelle liharavintolalle.
”Näen, että liha on nyt nousussa, tai onko se ikinä ollut poiskaan. Jos on, niin se on tulossa takaisin.”
Liharavintoloita
- Huber, Tampere
- Kopo, Tampere
- The Grand, Helsinki
- Muré, Helsinki
- Gaucho, Helsinki
- Miller’s BBQ, Hämeenlinna
- JJ’s BBQ, Salo
- Meet District, Porvoo
- Stefan’s Steakhouse, useita paikkakuntia
Lue myös: Helsingin keskustaan avattiin liharavintola The Grand – näin sillä menee
Lue myös: Kun lihan hinta nousee, edullisemmat ruhonosat ovat arvossaan
Lue myös: Mikä liha tartariin? Näillä vinkeillä syntyy täydellinen tartar-pihvi