Ilmiö

Millainen on aito poke bowl? Helppo valmistaa, näyttävä ja herkullinen

Poke on sushiin verrattava kylmä kalaruoka, jossa on perinteisesti ahi-tonnikalasta leikattuja kuutioita. Niitä ei marinoida ja raakakypsytetä limetin mehulla, kuten cevichea, vaan poke tarjoillaan raakana. Pokessa on myös huomattavasti vähemmän suolaa kuin graavikalassa.

Suomessa pokesta on tullut sen verran muodikas ruoka, että pokeravintoloita on avattu jo useampia. Poken suomettuessa ruuan juuret ovat luonnollisesti etääntyneet. Missä ne ovat?

Poken alkujuuret ulottuvat Havaijin saarten alkuperäisasukkaisiin eli polynesialaisiin. He olivat taitavia kalastajia, jotka herkuttelivat tuoreilla ahdin antimilla. Kalaan hierottiin merisuolaa ja suupaloiksi leikatut (poke) palat maustettiin merilevällä ja rouhituilla kukui-pähkinöillä.

Myöhemmin eri maista tulleet siirtolaiset lisäsivät saarten ruokakulttuuriin omia perinteitään tuomalla saarille soijakastikkeen, seesamiöljyn ja tuliset chili­mausteet. Jokainen tulija on muokannut havaijilaista keittiötä makuyhdistelmien fuusioksi saarten kansallisruokaa myöten.

Poken suosio on kasvanut maailmalla sen myötä, kun annosten muunneltavuus, terveellisyys ja tuoreet raaka-aineet ovat tulleet asiakkaille entistä tärkeämmiksi valintakriteereiksi. Trendikkyyttä on lisännyt myös poken näyttävyys lautasella. Annoksia kuvataan ahkerasti sosiaaliseen mediaan.

Proteiinipitoinen ja vähärasvainen ruoka on kovassa nosteessa etenkin Amerikan länsirannikolla. Havaijilla pokea saa ruokakauppojen omilta poke-tiskeiltä, joista voi ostaa eri tavoin maustettuja kalanpalasia. Tarjolla on merilevällä, Mauin sipulilla, kimchilla, misolla tai furikakella maustettua pokea. Kasvissyöjille on tofu-pokea, ja valikoimissa on myös katkarapuja, lohta, mustekalaa ja jopa kuivattua turska-pokea.

Ruokaisammat poke bowl -annokset kootaan Havaijilla vain riisin päälle ja myös lisukkeiden suhteen linja on perinteinen. Ruokalajin menestyksestä kertovat pitkät jonot suosituimpien take away -ravintoloiden ovella lounas­aikaan.

Ravintoloissa voi tilata Latinalaisesta Amerikasta inspiraation saaneita poke- ja tostada-tacoja sekä -nachoja. Niitä saa joko alkupalana eli ”pupuna” tai pääruokana. Annokset maustetaan tuoreella jalapenolla, korianterilla ja majoneesipohjaisilla maustekastikkeilla tai ponzulla.

LUE MYÖS: Hyvää ja halpaa! Viisi sesongin reseptiä kotimaisesta kalasta

LUE MYÖS: Kala hankitaan ravintolakeittiöön nyt mieluiten läheltä ja kokonaisena


Huomioi nämä!

 1. Pokessa usein käytetty ahi-tonnikala on uhanalainen. Myös ympäristömyrkyt kerääntyvät suuriin tonnikaloihin. Vastuullisia vaihtoehtoja löytyy onneksi runsaasti.
 2. Minimaalinen prosessointi tekee pokesta helpon valmistaa.
 3. Raakaravinto houkuttelee myös uusia asiakkaita.
 4. Poke maistuu parhaalta, kun sen nauttii vihreän jääteen tai paikallisen pienpanimon oluen kera.

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi