Luomutuotteiden käyttö ammattikeittiöissä on kasvava trendi. Portaat luomuun -ohjelman järjestämässä Luomu SM -kilpailussa palkitaan vuosittain julkisen ja yksityisen puolen ammattikeittiöitä, joilla luomun käyttöaste on erityisen korkea, tai jotka ovat lisänneet luomun käyttöä merkittävästi aiemmasta.
Tänä vuonna Luomu SM -kilpailun voitot kahdessa pääsarjassa veivät Tampere-talo sekä Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut.
Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakson mukaan ammattikeittiöissä ei juurikaan ole näkyvissä luomutuotteiden käytön vähenemistä.
”Päinvastoin. Luomua halutaan lisää ja muutamalla kilpailuun osallistuneella luomun käyttö on lisääntynyt aika huimiakin määriä”, Arolaakso sanoo.
Tampere-talo tekee tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa
Yksityisten ruokapalvelujen tehokkain luomun lisääjä oli tänä vuonna Tampere-talo. Yrityksen käyttämän luomun osuus oli 18,7 prosenttia, ja lisäystä edelliseen vuoteen kertyi 8,7 prosenttiyksikköä.
Tampere-talon keittiötoimenjohtaja Mika Sirkiä kertoo, että halu käyttää luomua on yritykselle se ”oma juttu”. Sopivien tuotteiden etsintä on aktiivista.
”Luomutuotteiden löytäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. Meillä on koko ajan verkot vesillä uusien tuotteiden löytämiseksi”, Sirkiä sanoo.
Hänen mukaansa tällä hetkellä suurkeittiön käyttöön helpoiten löytää laajan valikoiman maitotaloustuotteita. Sen sijaan luomuvihannesten ja -juuresten saatavuudessa on eniten hankaluuksia.
Luomumaitotuotteet nostivat Porvoon voittoon
Julkisten toimijoiden sarjan voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun osuutta yhdestä prosentista 16 prosenttiin. Toimitusjohtaja Leila Korhonen kertoo, että osallistuminen kilpailuun oli liikelaitokselle ensimmäinen kerta.
”Voitto tuli suurena yllätyksenä ja johtui siitä, että ruokalistoillemme tulivat luomumaitotuotteet, mikä on tuoteryhmänä niin suuri, että se itsessään riitti hyvään tulokseen”, Korhonen sanoo.
Hänen mukaansa luomun lisääminen kulkee käsi kädessä kaupungin ”Porvoo, ilmastotekojen kaupunki”- strategian kanssa. Strategiaan oleellisena kuuluu luomun osuuden kasvattaminen kaupungin ruokapalveluissa.
”Luomu SM-voitto innostaa meitä siinä toiminnassa, jota voimme omilla valinnoillamme tehdä ruokapalvelun kestävyyden parantamiseksi. Seuraavaksi ruokalistoille tuleekin luomuhernekeitto”, Korhonen kertoo.
Luomupalkinnot jaetaan vuosittain
Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM-kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Ammattikeittiöiden kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste kasvoi eniten vuosien 2022-2023 aikana.
Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2023 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma, jota ylläpitää Savon Koulutus Oy.
Perussarjojen voittajat
Luomu SM -kilpailun perussarjan kokoluokitus perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa / 50 000–200 000 ateriaa / yli 200 000 ateriaa). Sarjan voittajalla on suurin luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista.
Julkiset sarjat
Pieni toimija: Susiniemen leirikeskus, luomun osuus 33 %
Keskisuuri toimija: Nuorisokeskus Marttinen, luomun osuus 38 %
Suuri toimija: Mäntsälän kunnan Ateriapalvelut / Hyökännummen koulu- ja päiväkoti, luomun osuus 23 %
Yksityiset sarjat
Pieni toimija: Luomupäiväkoti Kirsikka, luomun osuus 88 %
Keskisuuri toimija: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 82 %
Suuri toimija, ISS Palvelut Oy: ruokapalvelutoiminta, luomun osuus 5,3 %