
Helsingissä sijaitsevan Kalasataman kaupunginosan eteläosan ravintolaelämä on vilkastunut sen jälkeen, kun Nihdin ja Merihaan välinen silta aukesi kesäkuussa. Tätä mieltä on ainakin moni alueen yrittäjä, vaikka heinäkuisena torstaipäivänä alueella onkin hyvin hiljaista.
Pirunsaari-ravintolan omistaja Ayub Sori kertoo asiakasmäärien nousseen kertaheitolla sillan valmistuttua.
”Ennen siltaa meillä oli hiljaista ja syömässä kävivät lähinnä siltaa rakentavat työntekijät”, hän kertoo Helsingin Uutisille.
Pirunsaaren lisäksi sillan vierestä löytyy Kotipizza ja thairuokaa myyvä ravintola Bunthan’s Food.
Kotipizzan työntekijä Mahin Ahamed kertoo asiakasmäärien kasvaneen sillan myötä.
”Ennen pizzeriassa kävi sama vakiporukka. Nyt myös sillan toiselta puolelta tulee paljon ihmisiä meille syömään.”
Asiakaskäyttäytyminen on uusien ihmisten myötä muuttunut.
”Nyt moni tulee ostamaan ihan vain juotavaakin. Kaikki eivät tule syömään.”


Silta avaa uuden oikotien luonnollisesti myös ruokaläheteille. Tämä on huomattu esimerkiksi pizzeria Sottossa, joka on Sompasaaren puolella.
”Uusi yhteys keskustasta on tehnyt meille saapumisesta helpompaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille”, franchise-ketjun operatiivinen johtaja Mikko Aitto-oja sanoo.
”Silta on myös nopeuttanut pizzojen kotiinkuljetusta, sillä ruokalähetit ovat oppineet sillan tuoman uuden oikotien”, hän sanoo.
Sottoa vastapäätä on viime vuonna avattu ravintola Mad Finn. Ravintolapäällikkö Andis kertoo sillan vaikutusten näkyvän myös heillä.
”Asiakkaat ovat sanoneet, että meille pääsee nyt helpommin, kun ei tarvitse kiertää Sompasaaren kautta.”
Hän kertoo monien kävelevän Nihdin alueella katsomassa, miltä siellä nyt näyttää.
”Jotkut ovat vain ylittäneet sillan ja päätyneet sattumalta meille.”
Ravintolatoimenjohtaja Suvi Volanen sanoo, että Sompasaari on vielä ”hieman haasteellinen alue”.
”Se elää vielä kasvu- ja muutosvaiheessa.”




Kulkiessa pidemmälle uudesta sillasta, ei sen vaikutuksista asiakasmääriin voi olla enää ihan varma.
Sompasaaressa Mustikkamaan läheisyydessä toimiva leipäbaari The Butter Boys sijaitse noin 700 metrin matkan päässä Merihaansillasta.
”On todella vaikeaa sanoa, näkyykö sillan vaikutus meillä, koska olemme muutenkin vasta ensimmäistä kesää auki tässä”, ravintolan omistajiin kuuluva Matti Hälvä sanoo.
Hän kertoo heinäkuun olleen ravintolassa erinomainen, jopa kesäkuuta parempi kuukausi.
Palataan vielä tunnelmiin sillan kupeeseen. Lomapäivää viettävä Jaakko Peltola, 40, on tullut Pirunsaareen syömään.
Ensimmäistä kertaa ravintolassa asioiva Peltola on tilannut salaatin ja kahvin.
”Kysyin heti kiinnostuneena ravintolan henkilökunnalta, onko silta vaikuttanut heidän asiakasmääriinsä. Kuulemma on.”
Peltolan ja henkilökunnan keskustelu kääntyi asuintaloon, jonka kivijalassa ravintola sijaitsee. Puolityhjillään olevasta uudesta asuintalosta ei vielä riitä paljon asiakkaita ravintolalle.
Sompasaaressa asuva Peltola kertoo käyvänsä välillä saman kadun Bunthan’s Food -ravintolassa syömässä. Nyt ravintola on kesälomalla.
Kalasatamasta lounaalle tullut Eetu, 33, tilaa Kotipizzasta kebabtaskun. Hänen elämäänsä uusi silta ei ole vaikuttanut.
”Itse mietin Kalasataman tulevaa metrolakkoa, kun pitäisi päästä metrolla keskustaan töihin”, hän sanoo.




Lue myös: Jasper Pääkkösen ravintola valmistui, ja tältä siellä näyttää
Lue myös: Helsingin ravintolakeskittymä Hakaniemessä on ahdingossa: ”Joka päivä parisataa turpaan”











