Ravintolat

Teemu Selänteen palkittu pihviravintola menestyy – kiekkolegendan poika tähtää ravintolapäälliköksi

Laguna Beachin pikkukaupunki Kaliforniassa tunnetaan taidegallerioistaan, upeista rannoistaan ja ravintoloistaan. Valinnanvaraa löytyy pikaruokaloista fine diningiin. Selänne Steak Tavern kuuluu niistä jälkimmäiseen.

Teemu ja Sirpa Selänne omistavat illallisravintolan puoliksi jääkiekkolegendan ystävän, liikemies Kevin Prattin kanssa. Menestyneen tavernan kymmenvuotisjuhlia vietettiin marraskuussa. Sen kylkeen avattiin lokakuussa leipomo-kahvila The B8kery by Selänne. Salakapakkakonseptiin nojaava baari avataan myöhemmin tänä vuonna.

Vuosi sitten Kalifornian Michelin-opas nosti Selänne Steak Tavernin suosittelemiensa kohteiden listalle. Oppaassa kehutaan ravintolan mureita ja marmoroituja pihvejä, keittiön osaamista sekä kermaista perunamuusia, jossa voita ei ole säästelty. Jälkiruokalistalta löytyvä Selänteen nyhtöpulla saa oppaalta erityismaininnan.

Mahdollisuudet

Selänteet eivät ole bisneksessä mukana vain omistajina. Teemu on toisinaan baaritiskin takana sekoittamassa cocktaileja, ja Sirpa on ollut etenkin ravintolan alkutaipaleella mukana vastaanottamassa vieraita, ohjannut heitä pöytiin ja ottanut puhelinvarauksia vastaan hostessin tehtävissä. Hän on vaikuttanut myös ravintolan vaalean, eurooppalaistyylisen sisustuksen valintaan.

Perheen vanhin poika Eemil Selänne on toiminut ravintolassa blokkarina taloustieteen opintojen ohessa, mutta ottaa parhaillaan haltuun vastuullisempia tehtäviä ravintolassa. Tulevaisuudessa hän tähtää ravintolapäälliköksi.

Selänne Steak Tavern sijaitsee mäen päällä, rantaviivaa mukailevan kadun varrella valkoiseksi rapatussa kaksikerroksisessa puurakennuksessa. 1930-luvulla omakotitaloksi rakennetusta talosta huokuu historia ja sadunomainen tunnelma. Tiilistä tehty polku johtaa vehreiden istutusten läpi suurelle puuovelle.

Pääruokasalissa ja sen keskellä olevassa baarissa on tilaa 50 asiakkaalle. Lisäksi talon jokainen huone toimii ruokailutilana. Useita erikokoisia ja tunnelmaltaan erilaisia tiloja on kahdessa kerroksessa sekä terassilla. Lisäksi viereisissä rakennuksissa on tilat yksityistilaisuuksia varten. Asiakaspaikkoja on yhteensä 164.

Ruokalistasta vastaa keittiömestari Vincent Terusa. Ravintolan nimikkoannos on Lord Stanley cut 38-ounce wagyu -pihvi, jonka vastapainoksi listalla on myös Selänteen juustomakaronilaatikkoa ”Selanne’s Mac and Cheese” sekä vain baarissa tarjoiltavia burgereita.

Lord Stanley cut 38-ounce wagyu
Selänne Steak Tavernin nimikkoannos on pihviannos Lord Stanley cut 38-ounce wagyu. KUVA Selänne Steak Tavern

Vahvuudet

Ravintolapäällikkö Chad Sisco johtaa Selänne Steak Tavernia kahdeksatta vuotta. Hän tietää, mistä aineksista menestys on rakennettu.

”Olemme ainutlaatuinen ravintola. Kun asiakkaat tulevat sisälle, huolehdimme, että he tuntevat olevansa täällä kuin kotonaan. Ammattitaitoinen henkilökunta, ensiluokkainen palvelu ja ruoka hurmaavat asiakkaamme. Tarjoamme heille kokemuksen, jota ei muualla saa”, Sisco sanoo.

Chad Sisco
Ravintolapäällikkö Chad Sisco kertoo ravintolan kasvattaneen myyntiään joka vuosi. KUVA Johanna Juntunen

Henkilöstö palkataan monivaiheisen haastattelukierroksen perusteella. Siscon mukaan vain parhaat ravintola-alan ammattilaiset pääsevät seulasta läpi.

”Meille ei riitä, että osaa työnsä. Asiakaspalvelijoilla on oltava myös oikeanlainen persoonallisuus. He tietävät, mitä asiakkaat haluavat, ja luovat pysyviä kontakteja heidän kanssaan. Jokaisella tarjoilijallamme on vakioasiakkaita.”

Ravintolassa kunnioitetaan historiaa ja aikakautta, jolloin nautittiin hyvästä ruoasta ja seurasta kiireettömästi ilman kännyköitä. Ravintolan maine on kiirinyt kauas, sillä ruokailijoita tulee lähikaupunkien lisäksi muualta eteläisestä Kaliforniasta. Asiakaskuntaan kuuluu myös alueen hotelleissa yöpyviä turisteja ja Selänteen entisen seuran Anaheim Ducksin faneja, jotka voivat ihailla jääkiekkoliiga NHL:n Stanley Cup -palkinnon jäljennöstä baarissa.

”Suomalaisia turisteja käy paljon. Jääkiekkofanit tulevat tänne tietysti Teemun takia. Minulta kysytään jopa kymmenen kertaa illassa, onko Teemu paikalla”, Sisco sanoo.

Stanly Cup -jäljennös ja Selänteen pelipaita
Anaheim Ducks nousi Stanley Cup -mestariksi Teemu Selänteen johdolla 2007. Stanley Cup -pokaalin jäljennös ja Selänteen pelipaita ovat esillä baarissa. KUVA Johanna Juntunen

Teemu sekoittaa drinkkejä baarissa silloin tällöin ja osallistuu Sirpan kanssa henkilökunnan kokouksiin viikoittain, jolloin kaikki ruokailevat yhdessä.

”Selänteet ja Prattit haluavat meidän tarjoavan parasta kaikessa toiminnassamme ja antavat täyden tukensa henkilökunnalle. Saamme johtaa ravintolaa hyvin itsenäisesti, kokeilla uutta ja tehdä muutoksia tarpeen ja trendien mukaan.”

Eemil Selänne on parhaillaan esihenkilökoulutuksessa Siscon alaisuudessa.

”Hän on pikkuhiljaa astumassa suurempiin saappaisiin ottamalla vastuun ravintolan avaamisesta tai sulkemisesta viikoittain, osallistumalla kirjanpitoon ja muihin kulissien takaisiin tehtäviin, jotka ovat hänelle uusia asioita”, Sisco sanoo.

Sirpa ja Eemil Selänne
Sirpa Selänne on toiminut ravintolassa hostessin tehtävissä. Eemil Selänne tähtää ravintolapäälliköksi.

Uhat

Koronapandemia, inflaatio ja muut kannattavuuteen vaikuttavat syyt ovat koetelleet ravintoloita raskaalla kädellä Laguna Beachista sata kilometriä pohjoiseen sijaitsevassa Los Angelesissa. Vuonna 2023 yli 65 ravintolaa, joihin kuuluu useita julkkiskokkien omistamia paikkoja, joutui sulkemaan ovensa lopullisesti, ja trendi jatkuu.

Kilpailu asiakkaista on kovaa myös rantakaupungissa, mutta laadukkaat ravintolat pärjäävät siellä paremmin suhdannevaihteluista huolimatta.

”Täällä on vähemmän hyviä ravintoloita kuin Los Angelesissa, missä niitä on joka korttelissa. Meillä on myös paikallisten vahva tuki takanamme. Olemme menestyneet alusta lähtien, ja meidän on jatkettava samaa linjaa laadusta tinkimättä”, Sisco sanoo.

Ravintola pysyi auki jopa koronapandemian ajan ja valmisti kokonaisia illallisia sekä annoksia kotiin haettaviksi.

”Mukauduimme uuteen tilanteeseen kolmessa päivässä ruokalistaa, päivitettyjä verkkosivuja ja kotiin tilaamista myöten. Pidän onnistumisena sitä, että pystyimme pitämään ravintolan auki tuon ajan.”

Kymmenessä vuodessa kasvanut hyvä maine on auttanut vaikeina aikoina. Orangen piirikunnan ravintolayhdistys valitsi Selänne Steak Tavernin vuoden parhaaksi uudeksi ravintolaksi ja parhaaksi pihviravintolaksi avajaisvuonna 2014. Myöhemmin ravintola on kerännyt palkintoja 2 750 pullon viinivalikoimastaan, joka keskittyy Napalaaksoon ja ranskalaisiin viineihin.

Sirpa ja Teemu Selänne ovat optimistisia ravintolansa jatkosta.

”Näemme tulevaisuuden hyvänä. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tuloksellisesti ennätysvuosia. Fine diningille on kysyntää, ja sellaisen kokemuksen me haluamme tarjota asiakkaillemme”, he kertovat.

Haasteet

Selänteet suunnittelevat harkiten uusien ravintoloiden perustamista tiiminsä kanssa.

”Oman ravintolan suosio ja kysyntä on antanut rohkeutta uskoa, että tällainen konsepti toimii muuallakin. Ravintolan avaamisessa tärkeää on sen sijainti ja minkälaiselle markkina-alueelle se perustetaan”, Selänteet sanovat.

Tiimi pohtii hyvin tarkkaan heille esitettyjä tarjouksia ja sitä, pidetäänkö sama konsepti vai kehitetäänkö jotain muuta rinnalle.

”Jos avaamme uusia ravintoloita, meidän on oltava varmoja, että pystymme tarjoamaan tämän paikan charmin ja kokemuksen myös muualla”, Sisco sanoo.

Nimi velvoittaa, eikä hyvää tule hätäilemällä. Niinpä tulevaa salakapakkaa valmistellaan rauhassa.

”Vie aikaa suunnitella ja rakentaa paikka, joka saa ihmiset haukkomaan henkeään. Baari on työn alla, mutta kaiken on oltava täydellistä pienintäkin yksityiskohtaa myöten ennen kuin avaamme sen.”

LUE MYÖS: Teemu Selänne avasi The B8kery by Selanne -kahvilan


Chad Sisco

 • Ravintolapäällikkö
 • Suosikkiraaka-aine Bourbon. Sen uniikki maku sopii moniin drinkkeihin ja ruokiin viinin tai Madeiran sijaan.
 • Esikuva Äiti. Hän oli yksinhuoltaja, jolta olen perinyt korkean työmoraalin.
 • Motto Nauti työstäsi, ole ahkera ja rehellinen.
 • Seuraavaksi aion jatkaa itseni haastamista.
 • Sielunmaisema Lake Tahoe, missä olen syntynyt.

Selänne Steak Tavern

1464 S Coast Hwy, Laguna Beach, Kalifornia

selannesteaktavern.com


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi