MAINOS

Miltä kuulostaa Alien-leffa tavarahississä? Kaapelitehtaalla ei vierasteta erikoisiakaan haasteita

Kun elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa ja muotoilufestivaali Helsinki Design Week saivat ajatuksen yhteisestä elokuvanäytöksestä epätavallisessa ympäristössä, ei kohdetta tarvinnut kaukaa hakea. Molempien festivaalien pitkäaikainen yhteistyökumppani Kaapelitehdas oli valmis avaamaan ovensa ja ideoimaan sijainnin, joka taatusti yllättää.

Sellaiseksi valikoitui Kaapelitehtaan tavarahissi.

”Jos meillä lähtevät ideat laukalle, niin samoin käy myös Kaapelitehtaan väellä”, summaa Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Samaa mieltä on Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

”Kaapelitehtaalla ollaan valmiita lähtemään mukaan erikoisiin, haastavampiinkin ehdotuksiin. Me emme festivaaleina mene helpoimman kautta, joten on mahtavaa löytää kumppani, jonka asiantuntevat ammattilaiset ovat valmiita kokeilemaan, näkemään vaivaa ja tekemään tarvittavia erikoisjärjestelyjä.”

Korkman myös kiittää yhdessä tekemisen vaivattomuutta – silloinkin, kun kaikki ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.

”Koronavuodet ovat tuoneet mukanaan epävarmoja ja aallokkoisia tilanteita. Kaapelitehdas on aina joustanut, ollut tukenamme ja uskaltanut tarvittaessa jopa vaihtaa kurssia.”

Rakkautta & Anarkiaa 15.–25.9.

Tehdasmiljöön hurmaa

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin päätössunnuntaina 25.9. Kaapelitehtaan tavarahississä esitetään Ridley Scottin kulttileffaa Alien (1979). Se on yksi Maan alla, maan päällä ja taivaissa -teeman alle kuuluvista festivaalielokuvista, joista muutkin esitetään epätavallisissa, harvojen vierailemissa paikoissa.

”Kaapelitehtaan hissi on tapahtumatilana erikoinen ja hyvin herkullinen. Valkokangas tulee hissin peräseinään, katsomo osin hissiin ja osin sen ulkopuolelle. Jokaiseen näytökseen mahtuu vain reilut 30 katsojaa”, Anna Möttölä kertoo.

Tunnetumpienkin tilojen puolesta Kaapelitehtaalla on mistä ammentaa. Entisen tehdasrakennuksen rouheat hallit muovautuvat mitä mielikuvituksellisimpaan käyttöön.

”Muotoilun ja arkkitehtuurin näkökulmasta käyttötarkoituksen muutokset ovat aina inspiroivia. Kaapelitehtaan miljöössä on kiehtovaa kerroksellisuutta, tarinallisuutta ja tunnistettavuutta”, Anni Korkman luonnehtii.

Helsinki Design Week ja Kaapelitehdas ovat tehneet yhteistyötä jo parikymmentä vuotta. Niiden saatossa esimerkiksi Merikaapelihalli on palvellut niin muotinäytöksen catwalkina, varastomyyntitapahtuman keskipisteenä kuin black boxinakin.

Therry Noir: Let Us Be Your Mental Dentist
Therry Noir: Let Us Be Your Mental Dentist. KUVA: Patrik Rastenberger

Myös Rakkautta & Anarkiaa on Kaapelitehtaalla tuttu vieras. Yhteistyön alkuvuosiin sijoittuu tehtaan porttikonkia koristava, Thierry Noirin vuonna 1994 maalaama ja vuonna 2016 restauroima muraali.

”Kaapelitehdas on kiinnostava ja uniikki paikka, joka edustaa elokuvallista Berliini-henkeä ja uutta kaupunkikulttuuritilaa. Siellä tapahtuu paljon uteliasta eri taiteenlajien törmäyttämistä ja odottamattomienkin toimijoiden yhteen tuomista”, Möttölä kiittelee.

Tapahtumatiloja kahdessa osoitteessa

Kaapelitehtaan myyntipäällikkö Katja Valpas on iloinen siitä, että asiakkaat lähestyvät tilavuokraajaa välillä hyvinkin erikoisilla tapahtumaideoilla. Merikaapeli­halli, Puristamo ja Valssaamo vuokrataan lähtökohtaisesti tyhjinä, mutta oman onnensa nojaan tapahtuman järjestäjää ei jätetä.

”Autamme mielellämme löytämään sisältöä ja kumppaneita sekä esimerkiksi navigoimaan tapahtumaan tarvittavien lupien viidakossa”, Valpas lupaa.

Helsinki Design Week
Helsinki Design Weekin varastomyyntitapahtuma löytää vuosi toisensa jälkeen kodin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista. KUVA: Aleksi Poutanen

Hallimaisten tilojen lisäksi Kaapelitehtaalla on kolme kokous- ja seminaaritilaa sekä Verner-kattosauna, josta avautuvat näkymät kolmeen suuntaan yli Helsingin. Inspiraatiota Kaapelitehtaan kävijöille tuo moderni Lasipiha, josta järjestäjät voivat mahdollisuuksien mukaan vuokrata pientä lisätilaa tapahtumilleen. Lisäksi teollisen historian leimaamaa sisä- ja ulkotilaa löytyy Suvilahdesta.

”Jos ja kun Suvilahden aluetta ympäröivät rakennushankkeet etenevät suunnitelmien mukaan, on Kiinteistö Oy Kaapelitalon hallinnoima tontti käytössä normaalisti. Jättitapahtumat ovat kuitenkin kesäkauden 2023 päätyttyä seudulta hetken poissa”, Valpas huomauttaa.

”Muutos on silti vain väliaikainen – ja tarpeen siksi, että tapahtumia voitaisiin palvella jatkossa vieläkin paremmin.”


Rakkautta & Anarkiaa 15.–25.9.

hiff.fi

Helsinki Design Week 1.–11.9.

helsinkidesignweek.com

R&A X Hdw: Alien 25.9.

Kaapelitehtaan Tavarahississä

Kaapelitehdas


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi
  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker
  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento