Uusi ravintola

Erikoinen kuubalaisravintola Helsingissä: pariskunta tekee ruoan kotonaan ja myy ulos

Cubanska-ravintolan julkisivu muistuttaa matkatoimistoa. KUVA Veeti Kajastie

Helsingin Töölössä osoitteeseen Vänrikki Stoolin katu 10 on ilmestynyt alueen asukkaissa ihmetystä ja väärinkäsityksiä herättänyt yritys. Monet ohikulkijat ovat kivijalan trooppisen mainosteippauksen perusteella erehtyneet luulemaan sitä matkatoimistoksi.

Julkisivun takaa paljastuu Cubanska-niminen ravintola.

Seuraava yllätys on, ettei ravintolassa ole keittiötä saati asiakaspaikkoja. Sisällä on pelkkä toimisto.

Ruoka valmistetaankin kivijalan yläkerrassa sijaitsevassa asunnossa.

Marraskuun puolivälissä avattu Cubanska on Peter Hackmanin ja hänen puolisonsa Yamilin Hackmanin perustama noutoruoka-annoksia myyvä kuubalainen ravintola.

”Tällä hetkellä myymme vain ravintolasta ulos”, Peter Hackman kertoo Helsingin Uutisille.

Ruokaa voi tilata puhelimen välityksellä tai Woltin kautta. Liiketoimintamalli selittyy varovaisuudella.

”Halusimme aluksi testata, miten avoimia suomalaiset asiakkaat ovat tämän tyyliselle makumaailmalle ja ruoalle”, Yamilin Hackman kertoo.

”Palaute on ollut positiivista, joten seuraava askel on muuttaa tiloihin, joissa voimme parantaa kulttuurikokemusta. Tarkoitus on tuoda mukaan karibialaisen kulttuurin tanssia, juomaa ja musiikkia.”

Ravintolan on tarkoitus laajentua isompiin tiloihin tämän vuoden puolella. Uusiin tiloihin Hackmanit aikovat työllistää muitakin ihmisiä. Tällä hetkellä ruoan valmistaa pääasiassa Yamilin Hackman.

Kuubalainen ruokakulttuuri on aiheuttanut myös ihmetystä.

”Yksi asiakas pyysi, että tekisimme ruoasta todella tulista. Chilin lisääminen muuttaisi ruoantyyliä kokonaan, joten jouduin kieltäytymään. Kuubalaiseen ruokaan ei kuulu chiliä. Meksikolainen ruoka on luonnut stereotyypin, että kaikki Etelä-Amerikassa syövät paljon chiliä”, Yamilin Hackman kertoo.

”Kuuba on lähes täysin maahanmuuttajien asuttama maa. Ruoka on siis yhdistelmä monia ruokakulttuureita.”

Ropa Vieja eli vanhat vaatteet. Cubanska-ravintolan annoksen nimi viittaa lihan repaleiseen ulkomuotoon. KUVA Yamilin Hackman

Yksi erikoisuus on keittobanaanien käyttö annoksissa.

”Kuubalainen ruoka perustuu orjakaupan historiaan. Ruoat luotiin antamaan paljon proteiinia ja ravintoa orjille. Ruoka on siis todella täyttävää.”

Pariskunnan rakkaustarina alkoi Kuubassa kymmenen vuotta sitten, kun Peter Hackman lomamatkallaan vieraili Havannan keskustassa sijaitsevassa kattoterassibaarissa.

”Yamilin oli ensimmäinen tapaamani ihminen Kuubassa, joka puhui sujuvaa englantia. Hän opetti Kuubassa englantia silloin. Aloimme keskustelemaan ja lähdimme vielä jatkamaan iltaa toiseen tanssipaikkaan”, Yamilin Hackman muistelee.

”Tapaamisen jälkeen aloimme lähettelemään toisillemme rakkauskirjeitä”, hän jatkaa.

Lopulta pariskunta meni naimisiin Suomessa.

Yamilin ja Peter Hackman Havannassa Tropicana Clubin ulkopuolella yhdeksän vuotta sitten. KUVA Peter ja Yamilin Hackmanin kotialbumi
Yrittäjäpari asuu nyt Suomessa. KUVA Veeti Kajastie

Yamilin Hackman on työskennellyt useissa kuubalaisissa ravintoloissa Havannassa ja Venäjällä.

Peter Hackman taas on taustaltaan biologi ja kuuluu Hackmanin kauppiassukuun.

Hackmanin suku tunnetaan parhaiten Suomessa nykyisin Fiskarsin omistamasta Hackman-brändistä, joka valmistaa aterimia ja keittiötarvikkeita.

”Hackmanin suvun tarina inspiroi minua, sillä hekin olivat maahanmuuttajia, jotka aloittivat nollasta”, Yamilin Hackman kertoo.

Idea yrittämiselle lähti Yamilin Hackmanin liiketalousopinnoista Metropoliasta, josta hän on valmistunut tradenomiksi.

Ravintola alkaa kuljettamaan lähitulevaisuudessa myös kuubalaisia drinkkejä Woltin kautta. KUVA Veeti Kajastie

Tällä hetkellä ravintolassa on tarjolla kuusi erilaista annosta, joista yksi on vegaaninen vaihtoehto.

Ravintolan suosituimpiin annoksiin kuuluu vitsikkäästi nimetty kuubalainen Ropa Vieja, joka tarkoittaa suomeksi vanhoja vaatteita. Nimitys viittaa ruoassa olevan repaleisen lihan ulkomuotoon.

Yamilin Hackman kertoo tarjonnan lisääntyvän ravintolan laajentaessa uusiin tiloihin.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi