Festarit

Festarit laajentavat hiihtokeskusten sesonkia kesälle – tässä kesän tärpit

Festivaalit laajentavat hiihtokeskuspaikkakuntien sesonkia kesäkuukausille. Ilman kesätapahtumia monissa niistä olisi lumien sulettua varsin hiljaista. Himos Juhannus ja Pyhä Unplugged järjestettiin ensimmäisen kerran jo kesällä 1999.

”Matkailu on kehittynyt eri hiihtokeskuksissa hyvin eri tavalla. Kesäkelkkaratoja on rakennettu jo 1980-luvulla, ja vähitellen alettiin hiihtokeskusten ympärille rakentaa myös muita kesätapahtumia”, muistelee Hiihtokeskusyhdistyksen toimitusjohtaja Harri Lindfors.

”Tapahtumajärjestäjiä hiihtokeskuksiin ja niiden ympäristöön houkuttelevat erityisesti valmis palveluinfra ja suuri majoituskapasiteetti.”

Valmis palveluinfra

Harva hiihtokeskus järjestää kesätapahtumia itse. Pääsääntöisesti tapahtumatuotannosta vastaa ulkopuolinen promoottori tai paikallinen matkailuyhdistys. Esimerkiksi Jämsän Himoksen hiihtokeskusalueesta vajaan kilometrin päässä Himos Parkissa järjestettävien Himos Juhannuksen, Iskelmä Festivaalin ja Jysäri-tapahtuman omistaa Nelonen Media Live.

Iskelmä Festivaali Himos
Iskelmä Festivaali Himos. KUVA Petri Saarelainen

Vaikka Himoksen hiihtokeskus ei liity musiikkitapahtumiin, siltä vuokrataan parkkialueita ja muuta infraa. Tapahtumajärjestäjien ohessa festivaaleista hyötyvät myös majoituksesta ja ravintolapalveluista vastaava Himos Lomat sekä alueen muu yrityselämä.

”Tapahtumajärjestäjiä hiihtokeskuksiin ja niiden ympäristöön houkuttelevat erityisesti valmis palveluinfra ja suuri majoituskapasiteetti, sanoo Harri Lindfors.

Vaikka hiihtokeskukset eivät itse näitä tapahtumia järjestäkään, niiden valmiiksi tunnettu brändi toimii merkittävänä vetonaulana myös kesäfestivaaleille.

”Koska hiihtokeskukset on tehty vapaa-ajanviettoon ja sitä myöten niiden ympärille on rakennettu myös fasiliteetteja, tapahtumien markkinoinnissa on luontevaa hyödyntää olemassa olevaa ympäristöä”, Lindfors sanoo.

Ylläs soikoon!
Ylläs soikoon!. KUVA Ylläs soikoon

Luontoelämyksiä

Elävän musiikin ja valmiiksi rakennetun palveluinfran ohella festivaaliväkeä hiihtokeskuksiin houkuttelevat kesäisin luonto ja joissakin tapauksissa myös sijainti kansallispuiston tuntumassa.

Esimerkiksi akustisen musiikin Pyhä Unplugged -festivaalissa musiikista nautitaan luonnon omassa Aittakuru-amfiteatterissa. Samassa miljöössä järjestetään klassisen musiikin Luosto soi! -tapahtuma. 

Aittakuru on kansainvälisestikin ainutlaatuinen konserttimiljöö: konserttipaikkaan laskeudutaan kävellen alas tunturin rinnettä. Yleisö katselee ja kuuntelee esityksiä kurun rinnettä pitkin ylös nousevassa katsomossa. Useaan kertaan vuoden hiihtokeskukseksi valittu Pyhätunturi sijaitsee neljän kilometrin päässä.

Myös Rukatunturin vaihtoehto- ja klubimusiikin Solstice-festivaali tarjoaa festivaalivieraille ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia elävän musiikin lisäksi ainutlaatuisista maisemista juhannusyössä.

”Onhan se kiehtovaa, kun sinulle avautuu auringon laskiessa tunturin laelta 360 asteen näkymä silmänkantamattomiin keskellä yötä. Varsinkin kansainvälisille asiakkaille tämä on aika eksoottista”, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n tapahtumatuottaja Jussi Saarinen.

Malin Broman ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Luosto soi!. Malin Broman ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. KUVA Ulla Nikula

”Auringon laskiessa tunturin laelta aukeaa 360 asteen näkymä silmänkantamattomiin keskellä yötä.”

Aluetalouden piristys

Kesäfestarit merkitsevät tuntuvaa piristysruisketta hiihtokeskuksestaan tunnetun paikkakunnan muulle yrityselämälle. Esimerkiksi Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors arvioi Solstice Festivalin talousvaikutukset alueelle 500 000–750 000 euroksi.

Pyhä-Luoston Pyhä Unplugged -festivaali houkuttelee elokuun ensimmäisenä viikonloppuna tunturiin yleensä pari tuhatta musiikin ystävää. Klassisen musiikin Luosto soi! -tapahtumassa samassa tunturimiljöössä oli 1400 konserttikäyntiä kesällä 2022.

”Luosto soi! -tapahtuman aluetalousvaikutukseksi on laskettu noin 300 000 euroa”, kertoo tapahtuman järjestävän Kuusikko soi ry:n sihteeri ja festivaalin tuottaja Helena Lemminkäinen.

”Himos Juhannuksen, Iskelmä Festivaali Himoksen ja Jysärin asiakkaat käyttävät festivaalialueen ulkopuolella paikkakunnalla yhteensä noin 6,3 miljoonaa euroa majoituksiin, muihin palveluihin sekä erilaisiin ostoksiin”, kertoo puolestaan Nelonen Media Liven tapahtumatuottaja Anniina Havukainen.

Muutamat hiihtokeskukset järjestävät musiikkipitoisia festivaaleja myös talvella. Puurajan Kulttuuriyhdistys ry:n Ylläs Jazz Blues -festivaalilla svengailtiin tammikuussa muun muassa Emma Salokosken ja Lenni-Kalle Taipaleen jazzia ja huuliharppumestari Pepe Ahlqvistin bluesia kuunnellen. Maailman ”pimeimmäksi” jazzfestivaaliksi nimetty Kaamosjazz järjestettiin tammikuussa 2023 jo 40. kerran.

Tahko Juhannus
Tahko Juhannus 2022. KUVA Henri Juvonen


Kesän tunturifestareita

Hiljaisuutta ja monitaiteellisuutta

Hiljaisuus-festivaali 8.–11.6.2023

Kittilä / Levi / Ylläs

Hiljaisuus-festivaalin ytimessä on uusi suomalainen säveltaide ja nykysirkus sekä Kittilän Kaukosen kylän kaunis maisema tupineen ja kylänraitteineen. Hiljaisuus-festivaalin erityisen tunnelman luovat ainutlaatuiset esitykset ja ennen kaikkea Kaukosen kylään kokoontuvat ihmiset. Levin hiihto- ja laskettelukeskukseen on 38 kilometrin matka ja Ylläksen hiihto- ja laskettelukeskukseen 27 kilometriä.

Hiljaisuus-festivaali
Hiljaisuus-festivaalin avajaiset Pekkalan vanhan kaupan edessä. Festivaalin taiteelliset johtajat Lauri Sallinen ja Karita Tikka. KUVA Jouni Porsanger

Nuorille aikuisille

Himos Juhannus 22.–24.6.2023

Himos Park, Jämsä

Himoksella juhannusta juhlitaan jo 24. kertaa. Nykyään Nelonen Media Liven järjestämä Himos Juhannus on Suomen suurin ja suosituin juhannustapahtuma, joka vetää Himokselle jopa 28 000 henkeä. Suurin osa juhlijoista on 18–24-vuotiaita aikuisia. Nuoret aikuiset näkyvät myös tulevan kesän ohjelmistossa, jonka tähtiä ovat muun muassa Antti Tuisku, JVG, Elastinen, Erika Wikman ja Gettomasa.

Kesän kuumin after ski

Tahko Juhannus 22.–24.6.2023

Nilsiä, Tahkovuori

Pohjois-Savon Nilsiässä Tahkovuoren laskettelukeskuksen juhannusjuhlaa mainostetaan kesän kuumimpana after ski -tapahtumana. Ohjelma ja esiintyjät on suunnattu jokseenkin samalle kohderyhmälle kuin Jämsän Himos Juhannuksenkin, onhan tapahtumajärjestäjäkin sama. Tahkonkin tähtiä tänä juhannuksena ovat esimerkiksi JVG, Haloo Helsinki!, Apulanta, Elastinen, Sexmane ja Teflon Brothers.

Klubimusiikkia Rukatunturissa

Solstice Festival 22.–24.6.2023

Rukatunturi, Ruka-Kuusamo

Vaihtoehtomusiikkiin ja moderniin taiteeseen keskittyvä festivaali Solstice kipuaa Rukatunturin huipulle juhannuksena 2023. Kolmipäiväisessä tapahtumassa esiintyy kattava kaarti ulkomaisia ja suomalaisia artisteja sekä taiteilijoita. Solstice-festivaalilla esiintyvät muun muassa suomalainen Aleksi Perälä, pariisilainen DJ Bambounou ja Angel D’lite.

Solstice Festival
Rukatunturilla juhannuksena järjestettävä Solstice tarjoaa vaihtoehtomusiikkia ja modernia taidetta. KUVA Solstice Festival

Varttuneempaan makuun

Iskelmä Festivaali 29.6.–1.7.2023

Himos Park, Jämsä

Nelonen Media Liven Iskelmä Festivaalien musiikkitarjonta kolahtaa hieman varttuneempaan makuun. Tulevan kesän tähtiä ovat esimerkiksi Juha Tapio, Ressu Redford ja Maija Vilkkumaa. Kävijät ovat pääasiassa 25-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Eurodancea neonväreissä

Jysäri 6.–8.7.2023

Himos Park, Jämsä

Nelonen Media Liven Jysäri-festivaali imaisi­ jälleen 1990-luvun eurodance-fanit Jämsän­ Himokselle. Jysärin ydinkohderyhmä on 25–44-vuotiaat ja värikkäästi pukeutuvat 1990–2000-lukujen elektronisen tanssimusiikin ystävät. Neonväriset asusteet ja monenlainen muu rekvisiitta luo tälle tapahtumalle karnevaalimaisen tunnelman.

Jysäri
Jysäri. KUVA Niki Soukkio

Tanssin juhlaa

Ylläs soikoon! 19.–22.7.2023

Yllästunturi, Äkäslompolo, Kolari

Kevyen musiikin lähettiläinä Ylläksellä olivat jo 1940-luvulla Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa. Kevyen musiikin kesätapahtuma Ylläs soikoon! järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988. Tänä päivänä Ylläs soikoon! on nimenomaan tanssin ystävien tapahtuma. Ylläs Soikoon 2023! -festivaalilla tanssikansaa Ylläskaltio- ja Äkäshotellissa viihdyttävät muun muassa Arja Koriseva, Laura Voutilainen, Jukka Lampela ja Susanna Heikki.

Klassista Luostolla

Luosto soi! 27.–30.7.2023

Luosto, Pyhätunturi ja Sodankylä

Monipuolinen kattaus käsittää orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä soolokonsertteja, tuttuja klassikoita, uutta musiikkia ja harvemmin kuultuja teoksia. Elämyksistä nautitaan muun muassa Ukko-Luoston rinteillä ja Sodankylän vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa – jo perinteeksi muodostunutta kapakkakeikkaa unohtamatta. Vuoden 2023 teemana on ”Maasta taivaaseen”. Pääesiintyjänä kuullaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria. Aittakurun ulkoilmalavan esiintyjänä kuullaan runoa ja laulua yhdistävää näyttelijä Eija Ahvoa.

Akustisesti Aittakurussa

Pyhä Unplugged 3.–5.8.2023

Pyhätunturi ja Pyhä-Luoston kansallispuisto,
Pelkosenniemi

Akustisen musiikin sympaattinen kesäfestivaali tuo artistit keskelle ainutlaatuista Lapin tunturiluontoa. Muusikko-näyttelijä Mato Valtosen isännöimä tapahtuma järjestetään jo 25. kerran. Juhlavuoden päänäyttämöinä toimivat Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavat. Kesällä 2023 akustisina kuullaan muun muassa Juha Tapiota, Dave Lindholmia, Samuli Putroa ja Laura Voutilaista. Liput myydään erikseen, jotta jokainen festivaalivieras voi koota juuri itselleen mieleisen ohjelmiston.

Luosto soi Aittakuru
Aittakurussa pidettävä Pyhä Unplugged täyttää tänä vuonna 25 vuotta. KUVA Kalle Arsalo

Lappilainen ”Voodstokki”

Solekko Fest 25.–27.8.2023

Könkään kylä, Kittilä / Levi

Monitaiteellinen kyläjuhlafestivaali järjestetään kolmatta kertaa Levin laskettelukeskuksesta tunnetussa Kittilässä, Könkään kylässä tunturimaisemissa. Solekko Festin nettisivuilla juhlaa kuvataan ”lappilaiseksi Voodstokiksi”. Visit Levi on Solekko Festin tärkeä yhteistyökumppani, ja Levi on monelle festarikävijälle luonteva yöpymispaikka. Solekko Festin nimekkäin esiintyjä lienee lukuisilla kansainvälisillä festareilla kiertänyt hanuristi Antti Paalanen.

Sanan voimalla

PyhäSana 15.–16.9.2023

Pyhätunturi ja Pyhä-Luosto, Pelkosenniemi

Poikkitaiteellisen tapahtuman ohjelmistossa korostuvat pohjoisen eri taiteenlajien sanataiteilijat. Luvassa on esityksiä muun muassa laulaja-lauluntekijöiltä, kirjailijoilta, spoken word -taitelijoilta, runoilijoilta ja puhumisen ammattilaisilta. Viikonloppu vietetään tunturimaisemissa uniikeilla ulkoilmalavoilla ja Pyhä-Luoston kansallispuiston poluilla. Musiikkia kuullaan esimerkiksi Sami Yaffalta, ja puhujista tunnetuin lienee Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja valtiotieteilijä Markku Ollikainen.

LUE MYÖS: Helsingin Viikissä järjestettävä iso konemusiikin ilmaisfestari tekee paluun elokuussa

Solekko Fest
Solekko Fest. KUVA Solekko Fest


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento