Klassikkoravintolat

Erikoinen tapaus: Ravintola joutui varkaan uhriksi Helsingissä – rakas nimikyltti löytyi Lohjalta

Kyltti pääsi takaisin paikalleen Sanna Kettusen emännöimän Konstan Möljän ovensuuhun. KUVA Konstan Möljä

Konstan Möljän ravintoloitsija Sanna Kettunen huomasi kyltin puuttuvan, kun ravintolan edustalla tehty remontti valmistui ja rakennustelineet purettiin. Jäljellä olivat enää katkenneet ketjut. Rakasta kylttiä etsittiin kaikkialta ja sen perään kyseltiin urakoitsijaa myöten.

”Olimme juuri aikeissa laittaa somekanaviimme kyselyä, kun Lohjan poliisilta tuli sähköposti. Sähköpostissa luki, että kyltti oli löytynyt jonkun muun etsinnän yhteydessä auton takakontista. Meille ravintolan historian säilyttäminen on tärkeää, joten olimme tosi iloisia, että alkuperäinen kyltti löytyi”, Sanna Kettunen kertoo Avecille.

Arvoitukseksi jää, miten ja kenen matkassa kyltti on päätynyt juuri Lohjalle. Ravintoloitsija arvelee, että kyltin on napannut matkaansa satunnainen yön kulkija.

”Ehkä tilaisuuteen on tarttunut joku Konsta-niminen henkilö. Tai joku jolla on kaveri nimeltään Konsta. Ehkä jollekin on yön pikkutunteina pälkähtänyt päähän, että otetaas tosta Konstalle oma kyltti matkaan tuliaisiksi”, Sanna Kettunen pohtii.

Kettusen aikana muita rikoksia ravintolan liepeillä ei ole sattunut, mitä nyt ovensuussa seisonutta tuijaa on joskus öiseen aikaan tanssitettu turhan vauhdikkaasti. Varsinaisesta rikosaallosta ei siis ravintolan tapauksessa ole kyse.

Kyltin omistaja oli helppo jäljittää, sillä kyltissä lukeva Konstan Möljä ei ole nimenä kovin tavallinen. Konsta oli ravintolan perustajan, elokuvaohjaaja Seppo Huunosen isoisä. Konsta työskenteli Viipurin ulkosatamassa satamatyöntekijänä, eli stuuvarina. Satamalaituria taas voidaan kutsua möljäksi. Nyt ihmiset nauttivat Konstan laiturissa karjalaisia perinneherkkuja keskellä Helsinkiä.

Kyltti palasi pääkaupunkiin. KUVA Konstan Möljä

Ravintola täynnä Karjalan perintöä

Konstan Möljää voidaan pitää myös museona, sillä Karjalan evakkojen kuvat, taulut ja muut esineet koristavat ravintolan seiniä. Moni iäkkäämmistä vieraista tunnistaakin omia sukulaisiaan esillä olevista valokuvista. Asiakkaatkin ovat osallistuneet ravintolan sisustamiseen, sillä eräs kanta-asiakas toi ravintolaan syntymäpäivälahjaksi kalaverkon suoraan 1800-luvun Karjalasta.

Sanna Kettunen hyppäsi ravintolan ruoriin vuonna 2019. Hänellä ja keittiömestari Pauli Puhalla on karjalaisia sukujuuria, joten tahto ylläpitää Karjalan perintöä on vahva. Ravintolan historiaan on tutustuttu viettämällä pitkiä iltoja keskustellen ravintolan perustajan sekä entisten omistajien kanssa. Samalla on käyty läpi ravintolaa koristavia valokuvia, tekstejä ja esineitä eri aikakausilta. Kaikkien vanhojen esineiden käyttötarkoitusta ei ole vieläkään tunnistettu.

LUE MYÖS: Dani Hänninen mullisti helsinkiläisen klassikkoravintolan ja pelkäsi tyrmäystä – toisin kävi

LUE MYÖS: Helsingin huippuravintoloita suunnitteleva Aino Brandt kertoo parhaat vinkkinsä – oikeat ratkaisut näkyvät suoraan kassassa

Sanna Kettunen pitää yllä ravintolan karjalaista perintöä. KUVA Konstan Möljä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi