Fiskarin kylässä (ruots. Fiskars) Raaseporissa sijaitseva Veitsitehdas avautui elokuun lopussa. Juomien ja ruokakokemusten elämystehdasta rakennettiin kaksi vuotta ja siihen upposi useita miljoonia euroja. Saman katon alla valmistetaan oluita, tisleitä, viinejä ja alkoholittomia juomia.
Veitsitehtaasta halutaan rakentaa matkailuilmiö, jonka toivotaan lisäävän Fiskarsin suosiota myös talvikohteena. Vierailukeskuksen odotetaan houkuttelevan etenkin artesaanijuomien ja gastronomian ystäviä Suomesta ja ulkomailta.
Veitsitehdasta ja sen juomapuolta hallinnoi Heino-konsernin omistama Brukett-juomatalo. Panimo- ja tislaamokierrosten lisäksi Veitsitehtaalla tullaan järjestämään monipuolista ohjelmaa juomien, ruokien ja kulttuurin ympärille, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä lupaa. Esimakua gastrobaarin ruokatarjonnasta saatiin jo avajaisia seuraavana päivänä keittiömestari Mikko Kaukosen seitsemän ruokalajin sorsamenun muodossa.
Juomat tulevat omasta takaa, ja ravintolan keittiöstä vastaa Food Camp Finland.
”Odotamme Food Campissa todella paljon tänne tuloa. Tuomme Veitsitehtaaseen gastrobar-ajattelua eli korkeatasoista mutta helposti lähestyttävää ruokaa. Sesongin mukaiset raaka-aineet tulevat läheltä ja käsityö on kunniassaan”, toteaa Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas.
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Rakennustavarat loppu, toimitukset takkuilivat
Veitsitehtaan matka on ollut pitkä. Liikkeelle lähdettiin syksyllä 2020, kun Brukett, silloinen Uniq Drinks Finland, ilmoitti ostaneensa Fiskarsin ja Suomenlinnan panimot, Noita Wineryn ja Ägräs Distilleryn. Kaupan jälkeen ensimmäinen visio oli rakentaa Fiskarsiin tehdas, jossa valmistetaan ruukkimiljööseen sopivasti eri tyyppisiä käsityöläisjuomia.
Avajaisia oli tarkoitus viettää jo keväällä 2021, mutta projektin edetessä kunnianhimo kasvoi. Ravintolasta haluttiin enemmän kuin panimon hanahuone. Samoin tuotannosta haluttiin tehdä suunniteltua tehokkaampi ja monipuolisempi jopa niin, että yli 3 000 neliömetrin rakennuksesta meinasi loppua tila kesken.
”Talotekniikan remontointi ja samaan aikaan tapahtunut uuden tuotannon asentaminen on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa”, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä sanoo viitaten usean urakoitsijan suorittamien töiden koordinointiin.
Pandemian aikana viivästyksiä aiheutti myös tavaroiden heikko saatavuus. Esimerkiksi lattioiden kallistuksiin käytettävä materiaali oli Suomesta loppu ja eri komponenttien toimitusketjut takkuilivat.
Tuotannon puolella on panostettu muun muassa laboratorioon, sentrifugiin, pastörointilaitteistoon, huippumoderniin tölkityslinjaan ja kiertotalouteen.
”Raaka-aineet tulevat läheltä ja osa energiasta saadaan omasta aurinkovoimalasta”, Mikko Ali-Melkkilä kertoo ja lisää, että tuotannon ekologisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkkeinä nousevat esiin sähkön ja veden kulutuksen optimointi sekä jätekertymän minimointi.
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Odotuksissa vahva tulovirta
Fiskarsin Panimon, Noita Wineryn ja Ägräs Distilleryn modernisointi sekä Suomenlinnan Panimon perustoimintojen siirtäminen Vantaan Nikinmäestä Fiskarsin Ruukkiin on luonnollisesti maksanut paljon. Lisäksi tulevat uudet investoinnit kuten 6 000 tölkin tuntikapasiteetilla toimiva täysautomatisoitu pakkaus- ja tölkityslinja, oma laboratorio, alkoholin poistamiseen käytettävä käänteisosmoosilaitteisto sekä panimoravintola terasseineen ja vierailukeskus.
Valistuneen arvion mukaan puhutaan kaikkiaan noin kuuden miljoonan euron investoinnista. Se taas tarkoittaa, että Veitsitehtaan jokaisen yksikön odotetaan tekevän vahvasti positiivista tulosta jopa vuosikymmenten ajan.
Rakennustyöt on tehty tehtaan historiaa ja Fiskarsin ruukkikylän kulttuurista perimää vaalien. Käsityön ja pienyrittäjyyden osuus rakentamisen eri vaiheissa on ollut suuri.
Ravintolaa hallitsevan tammisen baaritiskin on rakentanut paikallinen puusepänliike Entisöinti Rinne. Kalusteet tulevat niin ikään paikallisilta puusepiltä Heikki Askalta ja Antrei Hartikaiselta. Tilojen suunnittelusta vastaa Arrak-arkkitehdit, joka tunnetaan myös mm. ravintola Nuden suunnittelusta.
Panimokierroksia varten on rakennettu vankka kävelysilta, jolta voi seurata juomien valmistusta. Vierailija näkee muun muassa kotimaisissa panimoissa ainutlaatuiset kvevrit, foederit ja coolshipin (termien selitykset tämän jutun lopussa). Kierros jatkuu tislaamon kautta tasting-huoneeseen, jossa maistelun lisäksi pääsee tutustumaan Fiskarsin Panimon historiaan.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Lampi: Erikoisuus omasta villihiivasta
Fiskarsin Panimo tunnetaan laajasta ja omaperäisestä olutvalikoimastaan. Oluiden maustamiseen käytettyjä villiyrttejä ja marjoja kerätään lähimetsistä. Parhaimmillaan Fiskarsin oluet ovat ruoan kanssa nautittuina.
Ravintolassa on 12 hanapaikkaa. Niistä kaksi on varattu Noita Wineryn alkuviineille ja yksi real alelle. Kuriositeettina mainittakoon, että Turusta katsoen Gastrobar Veitsitehdas on lähin paikka, missä pääsee nauttimaan real alea.
Tislaamon puolelta tulee giniä ja akvaviittia; laadukas tonic-vesi sopii hyvin molempien tisleiden pidentäjäksi. Viskiäkin on kypsymässä.
Ehkä erikoisin ja mielenkiintoisin avajaisissa tarjottu tuote oli viereisestä jokilaaksosta peräisin olevien villihiivojen avulla käynyt ja tammitynnyrissä kypsynyt aavistuksen kirpeä ja hapahko lambic-tyyliä mukaileva Lampi-olut.
Avec vieraili Veitsitehtaassa jo rakennusvaiheessa. Lue Peter Tammenheimon reportaasi: Avec-reportaasi: Tältä Veitsitehtaan elämyskeskus näyttää nyt – miljoonapanostus alkoholittomiin
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Käsitteitä
Coolship on yleensä kuparista tai ruostumattomasta teräksestä valmistettu matala allas, jossa vierteen annetaan jäähtyä ulkoilmassa yön yli. Tällöin se altistuu luonnollisille bakteereille ja hiivakannoille eli se käy niin sanottujen villihiivojen avulla. Suomen alkoholilainsäädännön takia Fiskarsin coolship sijaitsee kuitenkin sisällä panimotilassa, mutta sen yläpuolelta avataan iso ikkuna, josta mikro-organismit pääsevät sisään.
Kvevri on Georgiasta peräisin oleva yli sata vuotta vanha amforan mallinen saviastia. Siinä kypsytetty viini, siideri tai olut saa yksilöllisiä vivahteita, mikä johtuu astian muodon ja materiaalin lisäksi siitä, että kvevreissä oleva juoma aina hapettuu vähän.
Foeder on suuri tammiastia, eräänlainen tammitynnyrin ja terästankin välimuoto. Fiskarsin foederit ovat tilavuuksiltaan 4000 ja 7000 litraa.