Elämysmatkailu

Erikoinen tempaus pohjoisessa: ravintola Finnjävel tarjoilee illallisen jäänmurtajalla keskellä merta

Vuonna 1961 valmistunut Sampo palveli lähes 30 vuotta jäänmurtajana ja siirtyi sen jälkeen matkailukäyttöön. Kesät laiva viettää satamassa ja talvet risteilyaluksena. KUVA Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kemin edustalla Perämerellä järjestetään huhtikuussa illallistapahtumien sarja, jossa helsinkiläinen Michelin-tähtiravintola Finnjävel tarjoilee elämysillallisen jäänmurtajalla.

Elämyksellinen illallinen merellä -tapahtuma järjestetään 7.-12. huhtikuuta 2025 Jäänmurtaja Sampolla.

Sampo ankkuroidaan Perämerelle, ja Finnjävel valmistelee laivan keittiössä viiden ruokalajin illallisen.

Illallisvieraat kuljetetaan paikalle lumijunaksi kutsutussa moottorikelkkojen vetämässä vaunuletkassa. Lumijuna lähtee kaksi kertaa illassa Kemin nähtävyyksiin kuuluvalta lumilinnalta.

Illallinen kuljetuksineen maksaa 125 euroa. Juomapaketin saa 55 eurolla tai alkoholittomana 40 eurolla.

Tapahtuman järjestää Kemin Matkailu.

Jäänmurtaja Sampolla tehdään joulukuusta huhtikuuhun ulottuvan sesongin aikana matkustajaristeilyjä. Viime vuonna niillä vieraili 20 000 matkustajaa ja lukema näyttäisi tänä vuonna nousevan kymmenellä tuhannella, Kemin Matkailun kaupallinen johtaja Jussi Kovaniemi kertoo Avecille.

Risteilyt kestävät tavallisesti neljä tuntia ja niillä järjestetään esimerkiksi jääkelluntaa meressä pelastautumispuvussa. Matkustajista 95 prosenttia on Kovaniemen mukaan kansainvälisiä.

Finnjävelin vierailun aikana Sampo seisoo paikallaan.

”Laivan keittiö on uudistettu nykyajan tarpeisiin. Sinne sitten Finnjävel tuo omat tarjoilijansa ja kokkinsa ja luo upean illalliselämyksen”, Kovaniemi kertoo.

Finnjävelin viiden ruokalajin menun teemoina ovat maut metsistä, järvistä, tuntureilta ja pelloilta.

Tärkeä osa elämystä on Perämeren merimaisema.

”Se on kokemuksena upea, kun laiva on keskellä merta jäiden seassa. Tänä talvena jään paksuus on ollut vähintään 30 senttiä ja paikoin jopa 70 senttiä. Isot jäälohkareet laivan kyljessä ovat vaikuttava näky ja kävely jäällä on hieno kokemus”, Kovaniemi hehkuttaa.

Finnjävel x Sampo Icebreaking Dinner

Menu

  • Ohrarieskaa, suolattua siikaa, siianmätiä ja savustettua hapankermaa
  • Kevätmojakka Finnjävelin tapaan
  • Merilapin karitsaa, rapeaa puikulaperunaa ja voissa haudutettua naurista
  • ”Rospuutto”: Kuusenkerkkägranite, sienisuklaata ja kuusenkerkkää
  • Mantelileivosta, lakkaa ja kardemummakermaa

Lue myös: Henri Alén jättää Murun, Samuil Angelov irtautuu Michelin-ravintola Finnjävelistä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi