
Vuonna 2000 perustettu olutravintola Mallaskukko on kasvanut 25 vuodessa turkulaiseksi instituutioksi. Ravintolapäällikkö Pete Finnberg teki viime vuoden lopussa rohkean vedon ja osti Mallaskukon itselleen.
Työkavereina jatkavat Mika Saarinen ja Markku Back, joilla on työkokemusta Mallaskukosta mittavat 25 ja 18 vuotta.
Finnberg itse aloitti Mallaskukossa 20 vuotta sitten.
”Kolmen ukkelin” trioa jatkaa laaja kanta-asiakkaiden joukko.
”Meidän vahvuutemme on, että meillä käy kantiksia, niin sanottu päivävuoro. Asiakassuhdetta on rakennettu vuosia ja juttu jatkuu jokaisen kanssa siitä, mihin se viimeksi jäi. Kanta-asiakkaat ovat se, mikä pääsääntöisesti kantaa meitä”, Finnberg kertoo Avecille.
Välillä apu on ihan konkreettista: kantikset pelastivat, kun yksi paikan kolmesta televisiosta hajosi juuri viikonlopun kiinnostavien jääkiekko-otteluiden alla. Samalla konkretisoitui, millaista on yrittäjän elämä.
”Olen tällaisia tilanteita ennenkin ratkonut, vaikka paikka ei ollut minun. Nyt se on minun taskustani pois, jos ei ole sitä kolmatta tv:tä.”
Totaalisesti muuttunut olutmyynti
Pete Finnbergillä on hyvin tiedossa, miten olutta myytiin ennen ja miten sitä myydään nyt.
Hän hoiti ravintolaa kuin omaansa jo pitkään ennen kuin osti sen itselleen perustaja Ilkka Joukaselta.
”Viimeiset kymmenen vuotta olen saanut tehdä mitä lystään. Tänä aikana olutkulttuuri on muuttunut”, Finnberg pohjustaa.
Ennen oli muutama iso juomatalo, joilla oli iso tuotekattaus.
”Esimerkiksi Sinebrychoffilla oli niin leveä salkku, että sillä pystyi ruokkimaan asiakaskunnan tarpeet. Nyt pitää olla joka viikko jotain uutta ja kaikkea koko ajan”, Finnberg sanoo.
”Meillä oli 18 hanaa, joista 12 oli pysyvää eli ne oli lukittu kahdeksi–kolmeksi vuodeksi sopimuksilla. Nyt teen sopimuksen ihan eri tavalla: toimittaja A:lla on viisi hanaa ja toimittaja B:lla toiset viisi hanaa, ja niitä pyöritetään sillä, mitä maahantuojalla on tarjota.”
Mallaskukossa vain Karhu- ja Sandels-hanat ovat pysyviä.
Olvin valikoimaa Finnberg kiittelee laajuudestaan, syynä Olvin oma maahantuontiyritys Servaali. Sitä kautta Mallaskukolla on erikoisasema Põhjala-panimon lähettiläänä eli hanassa on aina jotain Põhjalalta.

Yhteistyö toimii hyvin myös Brukett-juomatalon kanssa.
Finnbergin mukaan maahantuojan täytyy headhuntata panimoita, jotka tekevät monipuolista ja vaihtelevaa olutvalikoimaa, sillä ravintolat ottavat tyypillisesti yhtä olutta vain yhden tai kaksi kegiä.
”Täppään uuden oluen aina Instagramiin. Minulla on siellä 562 julkaisua – jokainen niistä on hanaan tullut uusi olut. Ihmiset haluavat maistaa, etsiä ja löytää, ja on itsellekin kivempi, kun on jotain uutta”, Finnberg sanoo.
Tanskalaisen Amagerin kanssa Finnberg on tehnyt 15 vuotta yhteistyötä. Se on juuri tämän ajan panimo: ei vakiovalikoimaa, vaan koko ajan uusia versioita tai uusia tuotteita.
Mallaskukko toi aiemmin Amageria maahan, mutta juuri nyt Finnberg ei pysty irrottamaan kymppitonnia olutlastiin, jonka realisointi veisi aikaa.
Hanaa, hanaa
Mallaskukossa 80 prosenttia oluesta myydään hanasta, Finnberg kertoo.
Hanoja asennettiin hiljattain pari lisää, ja käytössä on nyt kaikkiaan 20 nokkaa.
”Ennen hanaoluet eivät vaihtuneet niin usein, mutta nyt ne vaihtuvat. Ihmiset haluavat nyt hanaolutta. Jos on hiljaisempaa, eivätkä oluet vaihdu niin vilkkaasti, on se itsellekin tylsää. Viime viikolla sain viikonlopuksi kuusi uutta olutta – silloin oli hyvät fiilikset, minulla on vaikka ja mitä!”
Kiinnostavien oluiden löytäminen merkitsee jatkuvaa vuorovaikutusta maahantuojien ja panimoiden edustajien kanssa. Finnberg kunnioittaa sopimuksia ja pyrkii saamat niissä sovitut litrat täyteen.

Puhelin saattaa kuitenkin soida ohi sopimusten kymmenen kertaa viikossa. Finnberg valottaa, mikä hillitsee häntä vastaamasta jokaiselle soittajalle ”kyllä, kiitos”.
”Sopimukseen kuuluvat oluet ovat meille käytännössä aina edullisempia. Niiden myynnistä on sovittu litrahyvitys. Jos pienen toimijan yksittäinen olut olisikin litrahinnaltaan tasoissa, rahtikulut ja muut tekijät kallistavat valinnan usein sopimuksen piiriin kuuluvan oluen puoleen. Lopulta perus-Jari katsoo tiskillä hinnan perusteella, kumman kivan ipan ottaa.”
Puhtaus on puoli juomaa
Joissakin paikoissa olut voi maistua paremmalta pullosta tai tölkistä. Silloin kyse voi olla pesemättömistä hanoista.
Mallaskukossa hanat pidetään puhtaana ja olut tuoreena, Finnberg paaluttaa.
”Kantikset tietävät, että pesemme itse hanamme ja olut on meillä fressiä. Muista kapakoista palaavat asiakkaat kysyvät, miten sama olut voi maistua täällä niin paljon paremmalta.”
Finnbergin mukaan moni muu ravintola luottaa ison panimon palveluun kuuluvaan viiden tai jopa kuuden viikon hanojen pesusykliin.
”Me pesemme vaikka kahden viikon välein, eikä se aiheuta tappiota. Kun tankki loppuu, myydään linja tyhjäksi ja pestään se. Sitten voin rehellisesti seisoa tuotteen takana, tiedän että olut on tuore ja hyvä.”

Pullo- ja tölkkivalikoimaa Finnberg ei pyri kasvattamaan, sillä siinä voi olla huomaamatta isot rahat kiinni.
”Saa miettiä, mitä ottaa kaappiin. Sen pitää olla tarpeeksi eksoottista, mutta päiväys ei saa olla ahdas eikä hinta karata. Olen ajanut pullovalikoimaa pienemmäksi, sillä ahdistaa, jos raha seisoo kaapissa.”
Pidempi aukiolo terassille, kiitos
Mallaskukon terassille on haussa pidennetty aukiolo, joka jatkuisi puoli kahteen aamuyöstä. Sillä olisi iso merkitys ravintolalle, Finnberg sanoo.
”En ymmärrä, miksi jotkut ravintolat saavat jyskyttää neljään. Meillä on vain ihmisten juttelua! Jos joudun sulkemaan klo 22, ja jokilaiva jumputtaa neljään asti, niin onhan se epäreilua. Meillä ei ole ilmastointia, joten eivät ihmiset kesällä tule sisälle, vaan menevät seuraavalle terassille.”
Kummempia muutoksia Mallaskukossa ei ole näkyvissä.
Se on varmaa, että Kukossa ei soi musiikki – siellä voi siis joutua juttelemaan. Eri puolille ravintolaa sijoitetuista televisioista voi seurata urheilukilpailuja ja -otteluita, ja niissä on selostus.



Keskustan ja Portsan puolivälissä sijaitseva kortteliravintola on rauhallinen paikka. Mallaskukon asema turkulaisessa olutskenessä on vahva.
”Tällaisia vaihtuvia oluthanapaikkoja on tosi vähän, hyvää valikoimaa samoin. Ainoat varsinaiset kilpailijamme ovat Cosmic Comic Café ja Uusi apteekki. Old Bankin menetys oli iso, mutta hyödyimme siitä kamalasti. Meidän vahvuutemme on vaihtuvuus”, Finnberg summaa.
Oma koti lainan takuuna
Finnbergin elämässä jalkapallolla on ollut iso rooli, ensin pelaajana ja myöhemmin erotuomarina liigatasolla asti. Futiselämässä hän nautti pukukoppitunnelmasta, ja hän löytää Mallaskukosta yhtymäkohdan siihen.
”Kukko on kanta-asiakkaille olohuone, toinen koti. Ihan sama mihin pöytään menet, aina on tuttuja. Ei tarvitse soitella kavereille, täällä on ainakin kymmenen aina valmiina.”
Mallaskukolle tulee huhtikuun alussa täyteen 25 vuotta. Finnberg laskee isoksi eduksi sen, että ravintola on pysynyt kaikki vuodet sellaisena kuin se on.
”Itse olen ollut täällä 18 vuotta, ja olen saanut paikasta itseni näköisen. Tiedän että ihmiset viihtyvät, ja he olivat iloisia, että ostin paikan, että tämä jatkuu tällaisena ja tänne voi edelleen tulla – olohuone säilyy.”
1. huhtikuuta 2000 avatun ravintolan juhlia vietetään taatusti tutussa seurassa.
Finnberg on tyytyväinen siitä, että työkavereista muodostuva kolmen kopla on pysynyt koossa siitäkin huolimatta, että hän joutui leikkaamaan kalliita pyhätunteja.
”Mika Saarinen ja Markku Back ovat luottohenkilöni. Ei tarvitse miettiä, toimiiko baari, pyöriikö paikka. Ilman heitä en olisi onnistunut tekemään uraa myös erotuomaroinnin saralla. Viihdymme yhä toistemme seurassa – ja olen pyytänyt, että sanokaa, kun alkaa naama ärsyttää”, Finnberg toteaa.
Pete Finnbergin omassa elämässä mikään ei korvaa urheilua. Erotuomarina tarvitsee kohtalaista kuntoa, ja sitä hän ylläpitää juoksemalla.
”Liikunta on kivaa ja vapauttavaa. Tunnin lenkillä saa ajatukset järjestykseen. Voi vaikka suunnitella, mitä oluita laittaa illalla hanaan. Juoksen yhden tai kaksi maratonia vuodessa, se on ollut viimeiset kymmenen vuotta harrastus yhdessä vaimon kanssa. Ikääntymistä vastaan taistellessa, ja kun olutkin maistuu, on hyvä että on tällaisia harrastuksia”, Finnberg tuumii.
Vaimo on sikälikin tärkeä taistelupari, että ilman vaimon lupaa ei Mallaskukosta olisi tullut Finnbergin omaa. Perheen koti on kiinnitetty lainan takuuksi.
Lue myös: Helsingin Kallioon avautui kunnianhimoinen olutbaari, joka lienee pian jo toisen näköinen


