Ravintolat

”Silloin silmämme avautuivat”, muistelee helsinkiläisen Pastiksen perustaja ravintolakäyntiä Kööpenhaminassa

Samuil Angelov suosittelee Pastis-kirjaa ruoka-ja ravintolakulttuurista kiinnostuneille, joilla jo pysyy hieman kauha kädessä. KUVA Anikó Lehtinen

Helsinkiläisen ravintola Pastiksen perustajiin kuuluva sommelier ja ravintoloitsija Samuil Angelov kuvaa uutta Ravintola Pastis, Pieni pala Pariisia -kirjaa ruokakirjan ja kahvipöytäkirjan sekoitukseksi.

”Kirjan oli tarkoitus tulla ulos jo viime vuonna, kun Pastis juhli kymmenvuotisjuhlaansa, mutta useiden vaiheiden jälkeen kirja saatiin ulos nyt, sopivasti joulumarkkinoille”, Angelov kertoo.

Pastis-kirjaan on koottu ravintolan konseptin mukaan paljon tietoa ranskalaisesta bistrokulttuurista ja ravintoloiden historiasta. Perho-liiketalousopiston ravintola-alan koulutusjohtaja Malla Hemmi syvensi kirjan ravintolahistoriaa, Angelov kertoo.

Pastis on kirjan mukaan yleinen bistron nimi. Samannimisiä paikkoja löytyy niin Tukholmasta, Pariisista kuin New Yorkistakin.

”Olimme Kööpenhaminassa ennen ravintolan perustamista ja silloin tarkoituksena oli avata hieman erityyppinen ravintola. Satuimme kuitenkin poikkeamaan syömään Köpiksen Pastiksessa ja silloin silmämme avautuivat: tämäntyyppinen paikka pitää perustaa Helsinkiin”, Angelov muisteli Pastiksen syntytarinaa kirjan julkaisutilaisuudessa viime torstaina.

Pienellä Roobertinkadulla Punavuoren kaupunginosassa sijaitsevan ravintolan nimi on Angelovin mukaan hauskasti monimerkityksellinen.

Pastis voi viitata pastissiin eli mukaelmaan jostain tai sitten pastis-juomaan, jonka nimi tarkoittaa Ranskan provensaalin murteessa sekoitusta. Aniksenmakuinen pastis-viina on tapana nauttia sekoitettuna veteen.

Kirjasta löytyy luku omistettuna pastis-juomallekin ja tähän Angelov halusi tuoda vähän keräilynäkökulmaakin.

”Minulla on ollut fiksaatio kerätä kirjaan sata erilaista pastista maailmasta, vähän kuin ’sata maistettavaa pastista ennen kuin kuolet’ , mutta loppujen lopuksi kirjassa niitä on 52 kappaletta. ”

Reseptejä kirjassa on Pastiksen eri aikakausilta, jo pois jääneitä klassikoita sekä nykyisiä suosikkeja. Kirjassa reseptit on jaoteltu alku-, pää- ja jälkiruokiin, omat lukunsa ovat saaneet myös charcuterie- ja juustonaposteltavat sekä kahvin kanssa nautittavat pikkusyötävät. 

Resepteistä on ollut vastuussa Pastiksen apulaiskeittiömestari Pinja Ohvo yhdessä Teresa Välimäen kanssa.

Pinja Ohvo on Pastiksen apulaiskeittiömestari. KUVA Anikó Lehtinen

Omaksi suosikkiannoksekseen Angelov nostaa kirjasta ranskalaisen klassikon, croque monsieurin, johon hän ei kuulemma kyllästy koskaan. Siitä on nyt ravintolassa tarjolla myös Ohvon kehittämä kasvisversio.

”Lisäksi klassikkopuolelta löytyy tartar, koska sen reseptiä kysellään koko ajan, sekä nyt kylmään aikaan erinomaisesti sopiva bouillabaisse”, vinkkaa Angelov.

”Lisäksi mm. crème bruléesta teimme kirjaan muutamankin version.”

Ravintola Pastis – pieni pala Pariisia esittelee myös Ranskaa viinimaana sekä itse ravintolan viinifilosofiaa. Angelov on tehnyt jokaisen annoksen yhteyteen viinisuositukset. 

Kirja on visuaalisesti kaunis ja henkii ranskalaista tyylikkyyttä. Kuvat on ottanut erinomaisena valokuvaajana tunnettu Nico Backström ja sitä on kuvitettu myös ranskalaisilla mainos- ja kuvituskuvilla.

Kirjan on kirjoittanut Angelovin ideoiden pohjalta Elina Yrjölä, jonka kanssa Angelov on tehnyt yhteistyötä jo muun muassa ravintola Murun kirjan parissa. 

”Koska mukana on paljon asiaa, kirjaa voi hyvin lueskella vaikka hyvän samppanjan kanssa”, summaa Angelov.

”Kirja on klassikko, jonka on tarkoitus kestää pitkään.”

Kirjaa voi ostaa Pastiksesta tai muista Muru Atelier -konsernin ravintoloista, Pastiksen verkkosivuilta tai kirjakauppa Niteestä.

Lue myös: Poikkeava ratkaisu osoittautui menestykseksi: 10-vuotias ravintola Passio porskuttaa Helsingin keskustassa vaikeinakin aikoina


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi