
Moni hampurilaisten ja grilliruoan ystävä on saattanut tehdä lomareissullaan ylimääräisen mutkan Hankasalmen kautta. Syynä on 4 500 asukkaan keskisuomalaiskuntaan pari vuotta sitten avattu Grill Room -ravintola.
Kulttimaineeseen noussut taukopaikka valittiin viime vuoden nettiäänestyksessä Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi. Etenkin kesäviikonloppuisin ravintolassa saa varautua jopa yli tunnin jonotukseen. Sen vuoksi seinään kiinnitettiin liikennevalot kertomaan arvioidusta jonotusajasta.
Nyt ravintola laajentaa toimintaansa myös Helsinkiin. Aikaisemmin Grill Room on vieraillut Rautatientorin Burger Lovers -festivaaleilla.
Yrittäjä Joni Laitila, 30, kertoo Helsingin Uutisille, että Grill Room avaa ”vapun hujakoilla” kesäravintolan Teurastamolle. Tarkempi paikka on todennäköisesti The Helsinki Distilling Companyn terassialue. Tislaamon oma ravintola jatkaa Laitilan mukaan normaalisti.
”Nyt päästään pikkukylästä isoimmalle kylälle. Tuomme maalta vähän erilaista tyyliä, johon Helsingissä on totuttu. Meidän hampurilaisissa erilaisia täytteitä ei ole sen enempää, mutta koko on reilumpi. Pidämme homman simppelinä”, Laitila lupaa.

Yrittäjä laskee, että Hankasalmella tämän hetken myydyin hampurilainen on Classic, johon tulee muun muassa kaksi smash-pihviä, cheddarjuustoa ja itse tehtyä ”Salakuljettajan chilikastiketta”.
Laitila on hurmaantunut Teurastamosta kesäravintolan sijaintina.
”Teurastamo on jäänyt hyvin mieleen, kun olen siellä käynyt. Kun pihalle astuu, niin tulee aina nälkä, kun on leipomoa ja ravintoloita.”
Yrittäjä ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä, mistä hampurilaisten lihat ja sämpylät Helsingin ravintolaan tulevat.
”Sämpylöitä ei kannata lähteä Hankasalmelta tuomaan, vaan etsimme leipomoa ja lihapaikkaa mahdollisimman läheltä.”
Suomessa on runsaasti esimerkkejä siitä, että pienen ravintolan laatu lähtee laajentumisen myötä heittelemään. Laitilalla on selvä suunnitelma, kuinka tasalaatuisuus varmistetaan myös Helsingissä.
”Lähdemme laajentamaan hitaasti ja varovaisesti. Helsingin tiimi tulee ensin Hankasalmelle työskentelemään ja oppimaan. Olen myös itse alussa Helsingissä paikalla.”
Laitila sanoo, että Helsingin ravintola työllistää kuudesta seitsemään ihmistä. Kesäravintola on auki syksyllä niin kauan ”kuin hyvää keliä riittää”.
Kun tieto parhaan hampurilaisravintolan tittelistä tavoitti asiakkaat viime kesänä, syntyi Grill Roomille jopa kahden tunnin jono. Laitila muistelee, että se kiemurteli Ysitien varressa kymmenien metrien mittaisina.
Millaisia jonoja Helsinkiin odotetaan?
”Helsinki on ihan arvailua. Saa nähdä, miten siellä vastaanotetaan. Helsinki ei ole helppo paikka avata ravintolaa, mutta me tykätään haasteista.”
Grill Room sijoittui Burger Loversin järjestämässä äänestyksessä kärkipaikoille myös vuonna 2023.



