Siideri

Suomen paras siideri 2022 on Terissaaren Korte

Historian ensimmäisen Suomen paras siideri -kilpailun voittaja on Terissaaren Korte. Voittaja julkistettiin Suuret oluet, pienet panimot -tapahtumassa Helsingissä tiistaina.

Valinnan teki Suomalaisen aidon siiderin seuran (SASS) kutsuma tuomaristo, joka sai kesäkuussa arvioitavakseen yli 80 siideriä 23 kotimaiselta tuottajalta. Kaupalliset siiderit arvioitiin sokkona kolmessa eri sarjassa, joista kaksi oli varattu sertifioiduille aidoille siidereille.

Aito siideri -sarjan kolme parasta:

 1. Terissaari: Korte
 2. Lepola: Wild & Free Apple Cider
 3. Nude: Cider Classic

Maustetut aidot siiderit -sarjan kolme parasta:

 1. Lepola: Honey Apple Cyser
 2. Panimoinen & Lemmes: Born to be Mild
 3. Hallonmäki: Hallon

Muut siiderit -sarjan kolme parasta

 1. Maku Brewing: Sinneppäi omenasiideri
 2. Brinkhall Sparkling: Normanni
 3. Prykmestar: Premium White Grape Omenasiideri

Kun Terissaaren luomuomenasato syksyllä kypsyy, omenat puristetaan tuoreeltaan ja mehu laitetaan käymään. Sataprosenttinen omenamehu saa käydä rauhassa tarvitsemansa ajan ja kypsyä sen jälkeen isoissa tankeissa yli talven. Aidon siiderin pullotus osuu yleensä keväälle, mutta joidenkin siiderien annetaan kypsyä kesään asti tai joskus useammankin talven yli.

”Korte on valmistettu yli sadasta omenalajista. Tämä on vuosikerran 2019 siideri, jonka makeutuksessa olen käyttänyt vuosien 2020 ja 2021 omenamehua. Pullotuksessa yhdistin 80 prosenttia siideriä ja 20 prosenttia oman tilan omenamehua. Siideri on suodatettu ja pastöroitu, ja kuplat tulevat painepullosta”, akaalaisen Terissaaren luomutarhan isäntä, Suomen paras siideri -voittajatuotteen tekijä Johannes Vuorinen kertoo.

Vuorinen suosittelee Kortetta nautiskeluun ja mausteisenkin ruoan seuraan.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Johannes Vuorinen on Terissaaren luomutarhan isäntä. KUVA Johannes Vuorisen arkisto

Maininnan arvoista on, että voittajasiiderin valmistaja Johannes Vuorinen on puheenjohtajana Suomalaisen aidon siiderin seurassa – joka siis myöntää Vuoden parhaan siiderin palkinnon. Vuorinen korostaa läpinäkyvyyttä ja sanoo, että hänen kaksoisroolistaan huolimatta kisajärjestelyt kestävät tarkastelun.

Vuorinen oli puheenjohtajan roolissa mukana värväämässä tuomaristoa.

”Joukossa oli muutama seuran jäsen, mutta kriteerinä kaikille tuomareille oli, ettei heillä ole sidonnaisuuksia yhteenkään tuottajaan. Kaikki tuomarit olivat mukana omilla nimillään ja mikä olennaisinta, maistaminen tapahtui sokkona. Tuomarit eivät siis tienneet missään vaiheessa, mitä maistavat”, Vuorinen kommentoi Avecille.

Alan ammattilaisten, harrastajien ja median edustajien muodostamassa tuomaristossa olivat mukana Riku Elovainio, Jouni Koskinen, Jouni Kröger, Juri Nummelin, Esa Paloharju ja Ville Suomi. Peter Tammenheimo ja Mariaana Nelimarkka vahvistivat tuomaristoa välierä- ja finaalivaiheessa. Nelimarkka toimi finaalituomariston puheenjohtajana.

LUE MYÖS kattava reportaasi siiderivalmistajista Salon seudulla: Tuula Gustafsson halusi tehdä jotain suurta elämässään, ja muutti raunioituneen kylän suosituksi matkailukohteeksi – tältä Mathildedal näyttää nyt

Juttua muutettu 22.7.22 klo 10.37: Muut siiderit -sarjassa Brinkhallin tuote oli virheellisesti merkitty kolmanneksi ja Prykmestarin tuote toiseksi. Myös asettelua muutettu: sarjavoittajat merkitty nyt numeroilla.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker