Yllä: Uyghur Noodle House -ravintolan Umida Mätkiyaz esittelee nuudelien valmistusta.
Lyyra-korttelissa Helsingin Hakaniemessä on käynnissä remontti, jonka ympärillä on vallinnut ravintolakaaos. Tietyömaan ympäriltä on hävinnyt lukuisia liiketiloja remontin alkamisen jälkeen. Remontti on viivästynyt aiemman urakoitsijan mentyä konkurssiin syyskuussa.
Heinäkuussa avattu uiguurilaistyylinen Uyghur Noodle House on poikkeuksellisesti sinnitellyt vaikealla sijainnilla. Ravintolan omistaja, uiguuritaustainen Bilal Hasan, kertoo Helsingin Uutisille ravintolan menestyvän hyvin remontista huolimatta.
”Remontti vaikutti aluksi, mutta nyt tilanne on hyvä. Asiakkaita on aika paljon. Monet asiakkaat ovat kertoneet läheisilleen ravintolasta.”
Kiireisenä aikana kaikki halukkaat eivät mahdu sisään Uyghur Noodle Houseen. Hasan kiittelee Woltia, joka mahdollistaa lisämyynnin sellaisinakin kiireisinä hetkinä, jolloin pöydät ovat täynnä.
Remontin alla selviämisen Hasan yhdistää uiguurilaiseen ruokaan, joka on saannut kiitteleviä arvosteluja asiakkailta sekä medialta. Keski-Aasiassa ja Kiinan uiguuriprovinssi Xinjiangissa asuvat uiguurit ovat olleet mediassa aiemmin esillä lähinnä Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista kyseistä vähemmistöryhmää kohtaan.
”Eihän kukaan tiedä, että tältä paikalta löytyy tällainen ravintola. Kyllä ruoka on suosion taustalla.”
Hasan kertoo hakeneensa remontin takia vuokranantaja Ylvalta vuokranalennusta, mutta pyynnöstä kieltäydyttiin hyvän myynnin takia.
Ravintolan avokeittiössä pääsee seuraamaan, kuinka käsintehdyt nuudelit syntyvät näyttävin liikkein.
Keittiössä työskentelevä Umida Mätkiyaz näyttää, miten valmistaa nuudelit pyörittelemällä ja venyttämällä taikinaa. Vehnajauhosta, vedestä ja suolasta tehty käsivarren mittainen nuudelipötkö pistetään osiksi ja keitetään.
Lopuksi nuudelit paistetaan pannulla.
Erityisesti hyvää palautetta ravintola on saanut vegaaniruokavaliota noudattavilta asiakkailta.
”Melkein kaikista ruoista saa vegaanisen version.”
Läheltä syömään tulleet Anni Ala-Mikkula ja Santeri Saikkonen pohtivat syödessään remontin vaikutuksia ravintolan myyntiin.
”Olen käynyt täällä kerran aiemminkin. Alun perin löysin ravintolan Helsingin Sanomista”, Saikkonen kertoo.
Hasan löytää hankalasta sijainnista myös positiivisia puolia.
”Lounasaikaan on hyvin asiakkaita. Tässä ympärillä on paljon yrityksiä, joista tullaan tänne syömään”, Hasan toteaa.
Ravintoloitsija uskoo suosion kasvavan entisestään remontin jälkeen.
”Kesällä ulos tulee terassi ja pöytiä”, hän lupaa.
Lyyra-korttelissa Toisella linjalla sijaitsevan Oluthuone Hakan ravintoloitsija Amit Badwal toteaa työmaan vaikuttaneen myös heidän asiakasmääriinsä.
”Porukka ei teltan takia nähnyt liiketilaa tullessaan Hakaniemen torin puolelta, mutta nyt ihmiset ovat alkaneet sosiaalisen median kautta löytää meidät”, Badwal toteaa.
”Me odotetaan tällä hetkellä vaan, että tulee kesä ja saadaan laitettua tuohon kadulle terassi. Tällä hetkellä yritetään sinnitellä siihen asti, että remontti olisi ohi.”
Lue myös: Helsinkiläisten blinitavat ovat muuttuneet, huomasi ravintolakonkari – kauppa käy silti hurjana