Tasa-arvo

Naistenpäivän olut 2023 on osuvasti nimetty Glass Ceiling eli lasikatto

Suomessa osallistutaan nyt viidettä kertaa vuosittaiseen tapahtumaan, jossa olutalan naiset ympäri maailmaa panevat yhdessä olutta naistenpäivänä.

Olutalan naisten kansainvälinen järjestö Pink Boots Society asettaa vuosittain humalalajikkeet, ja eri jäsenmaiden naiset toteuttavat niiden pohjalta versionsa naistenpäivän oluesta. Humalat tilataan Pink Boots Societyn määrittämältä tuottajalta, joka puolestaan lahjoittaa osan tuotoistaan järjestölle.

Suomen jaosto kokoontui tänä vuonna Espooseen Masis Brewerylle perustaja Laura Kannisen johdolla. Suomalaisnaisten tämänvuotinen olut on raikas, helposti juotava, samea Hazy Pale Ale.

”Oluen nimi Glass Ceiling ei varmaan esittelyjä kaipaa”, Kanninen sanoo. Glass Ceiling tarkoittaa lasikattoa.

Sekoituksessa on käytetty Loral-, Ekuanot- ja HBC 586 -humalalajikkeita. Olut tulee kauppoihin ja olutravintoloihin huhtikuussa.

”Meistä on tärkeää nostaa naisten asemaa panimo- ja olutmaailmassa, kertovat yhteistyöoluen panopäivän järjestäjät ja Pink Boots Societyn jäsenet Maria Markus ja Anikó Lehtinen.

”Naisilla on ollut aina tärkeä rooli oluenpanemisessa, varsinkin kotona, ja vaikka panimomaailma on ollut vuosikymmeniä melko miehinen, näillä yhteistyöoluilla saamme tuotua esiin naisia olutmaailmassa, näytettyä esimerkkiä nuoremmille sukupolville sekä luoda verkostoa naisten välille.”

Olutliiton vuonna 2021 tekemän kyselyn mukaan naiset kokevat panimo- ja olutmaailmassa edelleen paljon väheksyntää ja ulkopuolisuuden tunnetta. Panimopuolella monet naiset kokevat, että heitä ei työntekijöinä oteta yhtä vakavasti kuin miehiä, ja yleneminen sekä nosteisen uran tekeminen olutalalla on vaikeampaa.

Pink Boots Society on järjestö olutmaailmassa työskenteleville naisille. Jäseninä on esimerkiksi panimoiden, olutravintoloiden ja olutkauppojen omistajia, panimomestareita ja olutkirjoittajia. Yhteistä jäsenille on se, että he ovat naisia ja ansaitsevat merkittävän osan toimeentulostaan oluen parissa.

Suomessa Pink Boots Collaboration Brew Day -oluita on tehty tätä ennen RPS Brewingilla, Tornion Panimolla, Fat Lizard Brewingilla ja Maku Brewingilla (lue viime vuoden tapahtumasta).


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker