Baarit

Tältä näyttää Children of Bodom -bändin Bar & Sauna -kompleksi Espoossa – ”Tämä ei ole suoranaisesti metallibaari”

Bodom Bar & Saunassa pääsee saunomaan joka ilta, kertoo Jaska Raatikainen. KUVA Sami Kuusivirta

Täytyy myöntää, että on ollut makeeta sanoa kavereille, että tulkaa katsomaan, meillä on baari, sanoo Children of Bodom -yhtyeestä tunnettu rumpali Jaska Raatikainen. Raatikainen on luvannut esitellä Espoon Niittykumpuun pari viikkoa sitten avautunutta Bodom Bar & Sauna -kompleksia yhdessä basisti Henri Seppälän kanssa.

Musiikki soi taustalla, mutta se ei ole Children of Bodomia.

”Tämä ei ole suoranaisesti metallibaari. Haluamme, että kaikenlaisilla ihmisillä on mukava olla täällä”, Raatikainen perustelee Länsiväylälle.

Toisaalta paikan toivotaan toimivan faneille paikkana, jossa tavata.

”Meillä on kansainvälisiä faneja, jotka ovat tutustuneet keikoillamme. Täällä he voivat tavata toisiaan, kun tapaaminen ei enää onnistu esimerkiksi Tavastialla”, Seppälä sanoo.

Avajaisviikonloppu toi Niittykumpuun faneja Saksasta, Yhdysvalloista ja Skotlannista.

”Saunoin kahden skotlantilaisen kundin kanssa. Kundit olivat tulleet Suomeen meidän baarin takia ja saunoivat ensimmäistä kertaa elämässään”, Seppälä kertoo.

Bodom Bar & Saunassa on esillä Children of Bodom -yhtyeen uraan ja kiertueisiin liittyvää esineistöä, rekvisiittaa ja valokuvia. KUVA Sami Kuusivirta

Ajatus museosta laajeni baariksi ja saunoiksi

Alun perin ajatuksissa oli museo, jossa esitellä vuonna 2019 hajonneen bändin uraan ja kiertueisiin liittyvää esineistöä, kuten palkintoja, soittimia ja lavarekvisiittaa.

Toisaalta ajatus omasta baarista oli kiehtonut erityisesti kosketinsoittaja Janne Wirmania ja yhtyeen vuonna 2020 menehtynyttä keulakuvaa Alexi Laihoa.

Pitkäaikaisesta haaveesta tuli totta, kun (Jyrki) Jykä Peltonen ja Kimmo Helistö ottivat yhteyttä ja ehdottivat yhteistyötä. Peltosella on entuudestaan baareja, ja Helistöllä on kokemusta julkisten saunojen pyörittämisestä.

Bodom-baarin saunat on sisustettu eri levyjen värien ja teemojen mukaan. Esimerkiksi miesten saunassa pääsee bändin ensimmäisen Japanin kiertueen tunnelmiin vuoteen 1999.

”Olemme aina saunoneet porukalla. Meistä on paljon kuvia, kun saunomme studiolla”, Seppälä kertoo.

Jaska Raatikainen ja Henri Seppälä kertovat, että Bodom Bar & Saunan rakentaminen on tuonut mieleen hauskoja juttuja Children of Bodom -yhtyeen yli 20-vuotisen taipaleen varrelta. KUVA Sami Kuusivirta

Avaamattomasta kuoresta löytyi Alexi Laihon lyriikoita

Niittykummussa on esillä soittimia, kiertueilla mukana kiertänyt bäkkärikaappi, fanisälää, Alexi Laihon versioita lyriikoista – ja paljon muuta.

”Alexin kitara ja henkilökohtaiset kultalevyt, minun kitarani, Jannen syntsa ja Jaskan rumpuja, Seppälä esittelee”.

”Yhdestä Nordean avaamattomasta kirjekuoresta löytyi myös lyriikoita, joita Allu (Alexi Laiho) oli kirjoittanut. On kiva tuoda Allusta esiin myös tällaista puolta”, Raatikainen kertoo.

Esineistöä luvataan myös tuoda lisää ja vaihtaa ennennäkemättömiin ajan mittaan. Ja suunnitteilla on iltoja, jolloin bändin jäsenet olisivat baarissa tavattavissa.

”Toivoisimme, että paikka eläisi vieraiden kautta ja että myös vieraiden kädenjälki voisi näkyä täällä. Olemme suunnitelleet jonkinlaisen käyntikorttiseinän tekemistä”, Raatikainen kertoo.

Bodom Bar & Sauna esittelee Children of Bodom -yhtyeen vaiheita valokuvin, lavastein ja fanien lavalle heittämin tavaroin. KUVA Sami Kuusivirta

Perhettä ja opiskeluja

Baarin lisäksi miehet kertovat perustaneensa perheitä. Raatikainen perheellistyi ensimmäisenä, ja hänellä on kaksi kouluikäistä tyttöä. Seppälällä on kaksi poikaa ja tyttö, joista nuorin on alle vuoden ikäinen, ja Wirmanilla kaksi pientä poikaa.

Raatikainen opiskelee parhaillaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä, Wirman puolestaan Aalto-yliopistossa arkkitehdiksi. Seppälä opiskeli maisteriksi jo ennen bändin hajoamista.

Myös soittaminen jatkuu. Seppälä soittaa toista levyään työstävässä Moon Shot -yhtyeessä ja Raatikainen Mercury Circle -yhtyeessä.

”Hyvällä fiiliksellä ollaan. Mieleen on tullut paljon hyviä muistoja ja hauskoja juttuja. Olen ylpeä, että saimme luotua tällaisen museon ja pystymme tuomaan esiin tätä kulttuurihistoriaa”, Seppälä sanoo.

Bodom Bar & Sauna

Bodom Bar & Sauna pitää sisällään baarin lisäksi kolme saunaa, joista ainakin yksi lämpiää joka ilta.

Saunan voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

Osoite: Bodom Bar & Sauna sijaitsee osoitteessa Merituulentie 35, Espoo. Viereinen rakennustyömaa vaikeuttaa kulkua baariin, sillä Merituulentien pohjoispuolella sijaitseva kävelytie on toistaiseksi suljettu.

LUE MYÖS: 75 vuotta täyttävä Juhani Merimaa Avecin haastattelussa: Helsingin keskustan elinvoima huolettaa

LUE MYÖS: Portion Boysin A.P. Vuori on olutharrastaja – pienpanimo-oluet kuuluvat keikkaraideriin

LUE MYÖS: Hönö on Tampereen uusi rokkibaari ja keikkapaikka – ”Back to basics”

LUE MYÖS: Jyrki Peltonen rakensi Helsingin keskustaan unelmiensa baarin, sisustus loksauttaa leuat – ”Vastaavaa ei ole missään”

Artistipassit koristavat Bodom-baarin baaritiskiä.. KUVA Sami Kuusivirta
Tämä vaatekaappi on kiertänyt Children of Bodomin keikoilla ympäri Eurooppaa. KUVA Sami Kuusivirta
Bodom Bar & Sauna avattiin Niittykumpuun Merituulentielle 10. marraskuuta. Children of Bodom -yhtyeellä on espoolaispanimon tekemä nimikko-olut. KUVA Sami Kuusivirta
Bodom Bar & Saunassa on esillä muun muassa biisilistoja. KUVA Sami Kuusivirta
B-kirjain COB-valoinstallaatiosta vuodelta 2006. KUVA Sami Kuusivirta
Esillä on bändin käyttämiä soittimia. KUVA Sami Kuusivirta
Henri Seppälä soitti Children of Bodomissa bassoa vuosina 1996–2019. Tällä hetkellä hän soittaa yhtyeessä Moon Shot. KUVA Sami Kuusivirta
Jaska Raatikainen soitti Children of Bodomissa rumpuja vuosina 1993–2019. Tällä hetkellä hän soittaa Mercury Circle -yhtyeessä ja opiskelee. KUVA Sami Kuusivirta


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker