Ravintola-ammattilaisille suunnatut festivaalit ja tapahtumat täyttävät kalenterin elokuussa. Flairtending-kisoista tunnettu ammattilaistapahtuma Dyynit vietti 20-vuotisjuhlaansa Kalajoella kuun puolivälissä.
Oulussa puolestaan vietetään Oulu Cocktail Weekiä 25.–31.8. Luvassa on erilaisia tapahtumia, jotka ovat avoinna myös kuluttajille. Ravintola-ammattilaisia hemmotellaan minimessuilla ennen tapahtumaviikon huipennusta, jossa valitaan Oululle uusi nimikkococktail.
Valio Aimon Parhaat Pidot -tapahtuma esittelee foodservice-alan uusimpia tuotteita, trendejä ja ratkaisuja Helsingin Messukeskuksessa 26.8. Samana iltana järjestetään alan jengiä yhdistävä Good Ones -festivaali helsinkiläisen Bar Groteskin sisäpihan terassilla.
Good Ones -festivaalia järjestää samanniminen yhteisö, joka koostuu vapaaehtoisista alan ammattilaisista. Ydintiimiin kuuluvat Aatu Ståhlhammar, Matilda Tella, Mikko Hokkanen, Mikko Pietikäinen, Mikko Ilves, Alma Syrjänen, Juho Tuppurainen, Elisa Hyttinen, Juuso Kilström ja Kimia Bergeson.
Festivaalin tarkoituksena on toimia alan ammattilaisille kohtaamispaikkana, jossa voidaan yhdessä nauttia ja oppia uutta.

Good Ones -festivaali on yhdistelmä juhlia, verkostoitumista ja inspiroitumista
Tapahtuman aikana pääsee seuraamaan Good Ones -kilpailun finaalia ja poimimaan kisaajien suorituksista ideoita omaan työhönsä. Alan muihin kilpailuihin verrattuna lähestymistapa on uniikki. Kilpailijoita ei erotella työnimikkeensä mukaan eri tehtäviin, vaan kokit, baristat, sommelierit ja baarimestarit kisaavat kaikki keskenään. Teknisiä suorituksia vaativissa tehtävissä apuna on kunkin aihealueen sparraajia.
Festivaalin ohjelmassa on myös baariyrittäjä Mika Ammunétin master class ja työpaja loppuunpalamisesta. Itsekin burn outin läpikäynyt yrittäjä oli viimeksi puhumassa aiheesta kansainvälisen cocktailkilpailun finaalissa Espanjassa.
Myös musiikillinen anti on valittu alan ymmärrys mielessä. DJ Nikke on työskennellyt Helsingissä BW Restaurantsilla (nykyisin W Restaurants), ja Kasmir eli Thomas Kirjonen on painanut kokin hommia ennen musiikkiuransa lentoon lähtöä. Viime vuosina pop up -tempauksissa kauhan varteen palannut Kirjonen on luvannut keikan jälkeen laittaa pinsa-kioskin pystyyn.
”Hän ei ole koskaan aikaisemmin keikan jälkeen tehnyt tätä”, järjestäjäporukkaan kuuluva Aatu Ståhlhammar sanoo.
Ruoan lisäksi tarjolla on yhteistyökumppaneiden juomia. Paikalle saapuvat myös tamperelaiset ravintolat Villit ja Viinit sekä Pitkän päivän ilta.

Ståhlhammar korostaa, ettei kyseessä ole perinteiset ammattimessut, vaan yhdistelmä juhlaa ja verkostoitumisiltaa.
”Takaan, että festivaalilta lähtee hymy huulilla ja samat arvot jakavia ystäviä tai yhteistyökumppaneita mukana.”
Alan yhdistävä tekijä
Laajemmassa kuvassa Good Ones Community haluaa auttaa alaa uudistumaan ja synnyttämään kulttuuria, jossa jokainen tuntee olonsa turvalliseksi.
”Meillä on tavoitteena nostaa hyvän tyypin merkitystä ja kasvattaa alan kulttuuria inhimillisemmäksi. Yritämme luoda tiloja, joissa kaikki voivat oppia toisiltaan ja saada arvostusta siitä, keitä he ovat ja miten he auttavat muita”, Ståhlhammar summaa.
Pyrkimyksenä onkin koota saman katon alle mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka jakavat nämä arvot, työskentelevät he sitten keittiössä, salissa, baaritiskin takana tai kahvikoneen äärellä.
”Haluamme olla tämän alan yhdistävä tekijä ja liima muiden yhteisöjen ja kaikkien horecan osa-alueiden välillä.”
Kisaajasta vapaaehtoiseksi
Tampereella Laelta-nimistä kahvilaa pyörittävä Tella oli alun perin mukana Good Onesissa kilpailijana vuonna 2022. Alalla kahdeksan vuotta sitten smoothiekioskin vetäjänä aloittanut Tella epäili omia taitojaan ennen kisaan hakemista, mutta hyvän porukan ansiosta kokemuksesta tuli lopulta mahtava.
”Kaikki halusivat jakaa tietoa ja innostivat toisiaan. Mukana oli ihmisiä eri aloilta: sommelier kertoi yhdestä asiasta ja baarimestari täydensi, ja he yhdessä innostuivat”, Tella kertoo.

Levillä käydyn kilpailun ja Ranskaan suuntautuneen kisamatkan aikana hitsautunut verkosto oli jotain, jota Tella ei halunnut menettää. Seuraavana vuonna omaa kahvilaa avatessa hän sai paljon apua muilta kilpailijoilta ja tuomareilta, ja samalla vaihdettiin ajatuksia Good Onesin kehittämisestä.
”Halusin olla kehittämässä tätä eteenpäin, jotta muutkin saavat siitä yhtä paljon kuin minä. En osaa edes sanoa, milloin hyppäsin niin sanotusti toiselle puolelle.”
Tellan mukaan Good Onesin kaltaiseen yhteisöön kuuluminen antaa jokaiselle eri asioita. Kyseessä on intohimoprojekti, joka vie vapaa-aikaa, mutta antaa sitäkin enemmän.
”Mitä enemmän on itse aktiivinen meidän jengin kanssa, sitä enemmän siitä saa irti.”
Valokeilassa vieraanvaraisuus
Good Ones lähti alun perin liikkeelle Aatu Ståhlhammarin, Mikko Hokkasen ja Mikko Pietikäisen ajatuksesta kehittää vieraanvaraisuuteen keskittyvä kilpailu, jossa ravintola-alan ammattilaiset kisaavat yhdessä riippumatta siitä, mikä heidän roolinsa ravintolassa on.
”Tavoitteena on nostaa esiin ne henkilöt, jotka tekevät omasta työyhteisöstään ja alasta paremman paikan – ei vain teknisillä taidoilla vaan asenteellaan ja yhteisön rakentamisella”, Ståhlhammar kertoo.
Ståhlhammarin mukaan kisan kuutta finalistia yhdistää se, että he tekevät ympäristöstään paremman ihmisinä ja työntekijöinä ja jättävät positiivisen jäljen yhteisöön. Mukana on kokeneita konkareita sekä nuoria nousevia tähtiä ja arjen sankareita.
”Tämä porukka todistaa, että keittiön, salin, baarin ja kahvilan rajat ovat aika keinotekoisia ja olemme kaikki sitä samaa tarinaa, jonka ydin on inhimillinen yhteys.”

Tänä vuonna finaalissa ei kuitenkaan nähdä viime vuosien tapaan yhtään kokkia. Mistä se johtuu?
”Emme valitse finalisteja sen perusteella, missä roolissa kukin työskentelee. Haluamme nähdä, että finalistit jakavat samat arvot meidän kanssamme ja haluavat aidosti olla mukana. Panostus hakemukseen on myös tärkeää”, Ståhlhammar sanoo.
Matilda Tella korostaa, että kymmenien hakemusten joukosta jäi monta hyvää tyyppiä finaalin ulkopuolelle. Moni hakija tulee kuitenkin festareille juhlimaan, vaikka finaalipaikka jäi saamatta.
Yhteisö auttaa löytämään oman paikan
Kerran vuodessa järjestettävä kilpailu on kasvanut ympärivuotiseksi yhteisöksi, joka tarjoaa koulutuksia, verkostoitumista ja paikan ajatusten jakamiselle. Ståhlhammarin mukaan tarve tällaiselle yhteisölle on välittynyt niin kilpailijoista kuin viime vuonna Tampereella järjestetyn festarin kävijöistä.
”Ihmisillä on tarve jakaa, tulla nähdyksi ja kuulua johonkin. Emme enää kysy, kuka voittaa tänä vuonna, vaan miten voimme yhdessä tehdä tästä alasta paremman joka päivä. Kilpailu on vuoden kohokohta ja tärkeä sydämen lyönti, mutta ympärillä on yhteisö, joka hengittää joka päivä.”
Yhteisöä onkin alettu kehittää entistä rakenteellisemmin. Tellan mukaan aiemmin toiminta on perustunut sille, että hyvä joukko ihmisiä tekee yhdessä asioita.
”Nyt otamme aktiivisesti vastuuta siitä, että jäsenistä pidetään huolta. Rupeamme ruokkimaan kulttuuria, jossa uudet pääsevät mukaan, kunhan samat arvot resonoivat.”
Tella pitää erityisen tärkeänä, että jokainen alalla voisi löytää paikan, jossa pystyy olemaan oma itsensä. Hänen mukaansa alalla on superstaroja, jotka eivät pääse loistamaan.
”Jos olet vaikka paikassa, missä tykkäät työskennellä, mutta ihmiset eivät jaa samoja arvoja, et pääse ammatillisesti kehittymään tai saa apua. Me olemme sitä varten, että pystyt löytämään omanhenkiset tyypit ympärillesi ja ihastumaan uudestaan työhösi.”
Ståhlhammar korostaa ravintola-alan olevan upea, mutta samalla vaativa ja kuormittava. Moni kokee, ettei tule kuulluksi.
”Yhteisö antaa voimaa ja vertaistukea ja muistuttaa, että jokainen yksittäinen hyvä teko voi muuttaa yhteisön ilmapiiriä.”
Good Ones Festival
26.8.2025
Bar Grotesk, Helsinki
Sisäänpääsy 8 €
Lue myös: Ravintola-ammattilaiset kohtasivat futiskentällä Helsingissä – tältä näytti Goblet Cup 2025
Lue myös: Viinittelyn sijaan lenkille – ravintola-ammattilaiset kannustavat toisiaan liikkumaan
5 vinkkiä ravintola-alan ammattilaistapahtuman järjestämiseen
-
- Aloita tapahtuman suunnittelu ajoissa, vaikka kyseessä ei olisikaan suurfestari. Liikkuvia osia on yllättävän paljon.
-
- Määrittele tapahtuman arvot ja pidä niistä kiinni niin yhteistyökumppaneita kuin tapahtumapaikkaa valitessa.
-
- Mene omalle mukavuusalueelle: ota rohkeasti yhteyttä ihmisiin ja pyydä apua.
-
- Valmistaudu siihen, että moni asia voi mennä vikaan ja muutoksia ilmaantua. Hyvien verkostojen avulla pystyt reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin.
-
- Älä jaa tapahtumassa tiukkoja tehtäviä kaikille järjestäjille, vaan jätä tilaa myös vieraista huolehtimiseen.
Vinkit antoivat Good Onesin Aatu Ståhlhammar ja Matilda Tella.












