Tapahtumaturvallisuus

Helsingin Messukeskus sai arvostetun turvallisuussertifikaatin – tässä 5 vinkkiä tapahtumaturvallisuuteen

Helsingin Messukeskus on saanut ensimmäisenä tapahtumajärjestäjänä Suomessa Gold Excellent -tasoisen Shore-turvallisuussertifikaatin. Sertifikaatti myönnetään toimijoille, jotka noudattavat todistetusti kansainvälisiä riski- ja turvallisuusstandardeja sekä alan parhaita käytäntöjä.

Sertifikaatin myöntää kansainvälinen, riippumaton riskienkartoitusasiantuntija Safe Asset Group. Shore-nimi muodostuu sanoista Safe, Hospitality, Office, Retail ja Exhibitions.

Sertifikaatin saaminen edellyttää perusteellista dokumentaatiota turvallisuuden johtamisesta, toimenpiteistä ja ylläpidosta. Auditoinnissa arvioitiin kuusi keskeistä osa-aluetta: riskienhallinta ja johtamisjärjestelmä, omaisuuden suoja, kävijöihin ja vierastapahtumien järjestäjiin liittyvät kysymykset, turvallisuus sekä kriisinhallinta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen.

Kesäkuussa suoritetun kaksipäiväisen auditoinnin aikana turvallisuuskäytäntöjä myös testattiin, avainhenkilöitä haastateltiin ja tilat käytiin perusteellisesti läpi.

”Messukeskus on organisaationa hyvin ratkaisukeskeinen, haasteisiin tartutaan ripeästi. Turvallisuuskäytännöt ja riskienhallinta on dokumentoitu poikkeuksellisen tarkasti. On ollut hienoa havaita, miten vakuuttavalla tavalla Messukeskus rakentaa asiakkailleen kansainväliset kriteerit täyttävää turvallista tapahtumaympäristöä”, Safe Asset Groupin toimitusjohtaja Erik Engstrand sanoo.

”Haluamme tarjota kaikille asiakkaillemme laadukkaan ja turvallisen tapahtumakokemuksen. SHORE-sertifikaatti todentaa perusteellisen työmme riskienhallinnassa ja vastuullisen liiketoiminnan rakentamisessa. Nykyisessä maailmantilanteessa luotettavuus ja turvallisuus on tapahtumatalolle merkittävä kilpailuetu”, Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen kertoo.

Shore-sertifikaatti kattaa myös Messukeskuksen Holiday Inn -hotellin toiminnot. Messukeskus omistaa tilojensa yhteydessä toimivan hotellikiinteistön, jota operoi Scandic.

Keväällä 2021 Helsingin Messukeskus sai Covid 19 -sertifikaatin ensimmäisenä pohjoismaisena tapahtumatalona tunnustukseksi esimerkillisestä työstä koronaturvallisuuden hyväksi.

LUE MYÖS: Ammattilainen näkee kehonkielestä, milloin väkivalta uhkaa – tapahtumaturvallisuus on varautumista

5 ajankohtaista kulmaa turvallisuuteen

Vinkit antaa Helsingin Messukeskuksen turvallisuusjohtaja Mika Vakkilainen.

1. Turvallisuus lähtee tapahtumapaikan valinnasta ja tapahtuman kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Kannattaa tarkistaa taustat huolella ja valita paikka, jossa prosessit on mietitty kuntoon ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat tukena toteutuksessa. Turvallisuus- ja laatusertifikaatteja ei jaeta suotta!

2. Näinä aikoina kyberturvallisuus puhuttaa yhä enemmän. Palvelinestohyökkäys tapahtumassa saattaa kaataa virtuaali- ja hybriditoteutukset. Pilvipalvelujen tarjoajien hyviä käytäntöjä kannattaa kunnioittaa ja asiakastiedot ja muu luottamuksellinen data turvata kattavin suojauskäytännöin.

3. Nyt korostuu myös tapahtumien rakentamisen turvallisuus ja tarkemmin zoomaten esiintymislavojen ja erikoisrakenteiden turvallisuus. Muutamissa kesätapahtumissa nimittäin ilmeni turvallisuuspoikkeamia, jotka pahimmillaan johtivat koko tapahtuman peruuntumiseen. Yleisötapahtumien järjestämistä valvovat viranomaiset kiinnittävät tähän nyt erityistä huomiota.

4. Fiksu tapahtumajärjestäjä varmistaa, että tapahtuma on turvallinen kaikille asiakkaille ja jokainen vieras on tervetullut omana itsenään. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tiloissa ja tapahtumissa ei ole sanahelinää. Rasismi, häirintä tai syrjintä kitketään konkreettisilla toimintaohjeilla. Kävijälle kerrotaan, miten toimia, jos joutuu kohtaamaan tai todistamaan tällaisia tekoja tapahtumapaikalla.

5. Ihmiset tekevät tapahtuman ja viime kädessä myös tapahtuman turvallisuuden. Nosta turvallisuus ykkösprioriteetiksi, se on ehdottomasti tärkeä osa tapahtuman laatua. Ohjeista, kouluta ja treenaa henkilöstösi kanssa turvallisuustaitoja ja erilaisia tilanteita.

Mika Vakkilainen. KUVA Messukeskus


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento