Kolumni

Kolumni: Helsingin illat pimenevät mutta meno paranee – tuottajan menotärpit syksyyn

Kesälomat ovat useimmilla jo takana ja paluu arkeen koittanut. Toisaalta eletään tapahtumien todellista huippusesonkia helsinkiläisestä näkökulmasta: Suvilahden alueella on vietetty kaikkien aikojen festarikesää, joka huipentui viime viikonlopun Flow’hun. Samaan aikaan JVG esiintyi täydelle Olympiastadionille ja vieressä jäähallilla hevikansa vietti omia Hellsinki Metal Festival -kinkereitään. Lisäksi pienempiä tapahtumia oli pitkin kaupunkia koko viikonlopun ajan.

Aikaa hengähtämiseen ei juuri jää, kun Taiteiden yö käynnistää Helsingin juhlaviikot ja Art Goes Kapakan, jotka tarjoavat elämyksiä eri puolilla kantakaupunkia. Juhlaviikot pyrkivät houkuttelemaan vieraita Huvilateltan ympäristöön myös konserttien ulkopuolella, kun Tokoinrantaan on noussut suuri, puurakenteinen kesäterassi viime vuoden tapaan.

Helsinki Biennaali tarjoaa taidetta vielä syyskuun puolelle, ja Helsinki Design Week valtaa torikorttelit syyskuun alussa. Muita odotettuja tapahtumia ovat kesäkauden päättävät venetsialaiset, joita juhlitaan eri puolilla Helsinkiä elokuun viimeisenä lauantaina kaupunginosayhdistysten järjestämissä tapahtumissa.

Itse odotan eniten tulevilta viikoilta Kino Kivinokan ulkoilmaelokuvaa (vastaavia näytöksiä järjestetään tulevina viikkoina eri puolilla Helsinkiä). Syyskuun kohokohtiin kuuluu myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, jonka tarjonnasta olen löytänyt vuosi toisensa jälkeen hienoja pienemmän budjetin eurooppalaisia elokuvia ja animaatioita.

Lokakuussa kesäkauden huipentaa näin lapsiperheellisen näkökulmasta Linnanmäen valokarnevaalit, ja kiinnostusta herättää pitkin syksyä ja talvea myös Helsingin seudun monipuolinen teatteri- ja musiikkitarjonta uusine ohjelmistoineen.

Kaupunkikehitystä ihminen edellä

Omasta mielestäni Helsingin keskustan ja lähialueiden kehitys tapahtuma-alan vinkkelistä on edennyt positiiviseen suuntaan. Espojen kävelyalueen laajentaminen on ainakin toistaiseksi näyttänyt onnistuneelta, kun Esplanadit, Kauppatori ja Allas Sea Poolin ympäristö on kuhissut ihmisiä. Senaatintorikin sai lopulta terassinsa, ja oluiden ystäviä on hellitty useillakin tapahtumilla Rautatientorilla.

Suvilahden kansanjuhlat saivat jatkoaikaa vielä ainakin ensi vuoden, kun uudesta asemakaavasta tehdyt valitukset viivästyttävät uuden tapahtuma-alueen rakentamista. Toteutuessaan alueelle suunniteltu ja Mikko Leppilampeen henkilöityvä uusi tapahtumakeskus toisi Helsinkiin tarpeellista vetovoimaa.

Samaan hengenvetoon toivon kuitenkin kaupungissa olevan jatkossakin avointa (ja edullista) tilaa pienestä ponnistaville yleisötapahtumille, jollainen esimerkiksi Flow’kin joskus oli. Molempia tarvitaan: niin täyden palvelun tapahtuma- ja konserttitaloja kuin urbaanimpia ja avoimempia kaupunkitiloja.

Kai Lintinen on tapahtuma-alan ammattilehden Eventon ja Avecmedian tapahtumasisältöjen uusi tuottaja.

LUE MYÖS: Näin Helsingin keskustaa pitäisi kehittää, sanoo ravintolayrittäjä: Katse Köpikseen, vähemmän räksytystä ja enemmän tekoja


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi
  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker
  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento