Hinnoittelu

Onko Flow jo liian kallis? Kävijät vastaavat

Flow Festivalissa kävi kolmen päivän aikana 92 000 ihmistä. Kolmen päivän peruslippu maksoi 239 euroa ja päiväkohtaiset liput suhteessa enemmän. KUVA Samuli Pentti / Flow Festival

Festivaalien pääsyliput ovat kallistuneet edellisvuodesta, puhumattakaan ajasta ennen koronapandemiaa.

Suosituimpien kotimaisten festivaalien kolmen päivän peruslippujen hinnat nousivat tänä kesänä kalleimmillaan lähes 250 euroon. Flow Festivalin hinta oli 249 euroa, Ruisrockissa 240 euroa ja Tuskassa 239 euroa. Myös Provinssin ja Pori Jazzin kolmen päivän lipun hinta nousi yli 200 euroon.

Yhden tai kahden päivän liput tapahtumiin ovat suhteessa vielä kalliimmat.

Rahaa siis palaa, kun tapahtumassa on vielä syötävä ja juotava. Kauempaa tulevien budjettia rasittavat matkat ja majoitukset.

Flow oli kuitenkin perjantaina ja lauantaina loppuunmyyty.

Festivaali veti yhteensä 92 000 kävijää kolmen päivän aikana. Moni on valmis maksamaan elämyksestä, vaikka tänä vuonna ohjelmistossa ei ollut kuumimpia maailmantähtiä.

”Kyllähän se summa kirpaisi”

Kolmen päivän lipuilla Flow’ssa vieraillut Oksana Lommi kertoo olleensa tapahtuman vakiokävijä täysi-ikäistymisestään lähtien. Hän on myös esiintynyt tapahtumassa kertaalleen.

”Kyllähän se summa kirpaisi, mutta tästä on tullut traditio kesän lopetukseen”, Lommi mietti lipun hintaa Flow’n avauspäivänä.

Lommi asuu Helsingissä, joten matka- ja majoituskuluja ei tule. Jonkinlaista itsensä rajoittamista hän aikoi tehdä tapahtuman aikana rahankäytössään.

”En ole laskenut tarkkaa budjettia, mutta yritän pitää kulutuksen maltillisena. Niinkin on joskus käynyt, että rahaa on mennyt enemmän kuin piti”, Lommi naurahti.

Lommin kaverina matkassa ollut Aune Laiho on niinkään kokenut Flow-kävijä, mutta kolmas porukasta, Viivi Kivinen, on ensikertalainen.

Oksana Lommi, Aune Laiho ja Viivi Kivinen pitivät Flow’n hintaa kovana, mutta olihan sinne päästävä. KUVA Kai Lintinen

”Hinta on korkea, mutta tämä on sen arvoista. Jos skippaisi, tulisi kauhea fomo. Olen valmis maksamaan siitä, että saan kolme päivää nauttia tapahtumasta”, Laiho kertoi.

Kivinen osti lippunsa vasta noin kuukautta ennen tapahtumaa. Silloin hän ajatteli, että onhan viimeistä kertaa Suvilahdessa olevaan Flow’hun vielä kerran päästävä. Sittemmin tuli tieto, että festivaali jatkaa Suvilahdessa vielä ainakin vuoden.

”Ostin liput, kun tuli paniikki, että ne ovat loppumassa”, Kivinen kertoi.

Flow tunnetaan siitä, että kävijät panostavat myös asuihin ja laittautumiseen.

Kivinen, Laiho ja Lommi kertovat hyödyntäneensä olemassa olevia vaatteita.

”En ole hankkinut vaatteita tätä varten. Olen tarkka näissä asioissa ja suosin muutenkin kierrätettyjä vaatteita”, Kivinen vahvistaa.

Aune Laihon mukaan hän ainakin tulee tapahtumaan nykyään sen yleisen tunnelman vuoksi, ei esiintyjien.

”Ennen tulin esiintyjien perässä, nyt haluan kokea tapahtuman joka tapauksessa. Tänä vuonna täällä oli normaalia vähemmän esiintyjiä, joita etukäteen odotin”, Laiho kertoi.

”Mutta nyt on sitten enemmän aikaa nauttia fiiliksestä ja kaverien seurasta.”

Flow asetti tuttuun tapaansa heti tämän vuoden festivaalin päättymisen jälkeen early bird -tarjouksen jo ensi vuoden lipusta. Kolmen päivän peruslipun saa 199 euron hintaan tämän viikon ajan, tosin ilman tietoa ensi vuoden esiintyjistä.

Early bird -tarjouksen houkuttelevuutta lisää se tosiseikka, että pääsylippujen arvonlisävero nousee vuodenvaihteessa kymmenestä neljääntoista prosenttiin.

Artistien vai fiiliksen perässä?

Kalliolaiset Helmi ja Ville olivat tulleet tapahtumaan, vaikka artisteissa ei omia suursuosikkeja ollut. Sen vuoksi lipun ostopäätös kesti normaalia pidempään.

Helmi kertoi miettineensä enemmän kuin aiemmin, ennen kuin ostin lipun tämän kesän Flow’hun. Artisteissa ei ollut suurimpia suosikkeja, mutta yleinen tunnelma ja hyvin toimivat palvelut vetivät puoleensa. KUVA Kai Lintinen

”Tänä vuonna lipun ostamista piti miettiä enemmän kuin aiemmin. Joinakin vuosina on ollut artisteja, joiden näkemisestä olen ollut valmis maksamaan. Toisaalta on myös riski ostaa lippu yhden artistin perusteella, kun tulee perumisia,” Helmi kertoi.

Ville kertoo olleensa Flow’ssa kerran aiemmin vuonna 2018. Silloin syy tulla tapahtumaan oli Kendrick Lamar. Nyt vastaavaa vetonaulaa ei hänellekään ollut.

”Tuota kertaa lukuun ottamatta tämä on tuntematon tapahtuma minulle. Nyt olemme haistelemassa festaritunnelmaa. Ei ole syytä, miksi ollaan täällä, mutta ollaan kuitenkin. Lipun osto oli matalan kynnyksen kirpaisu budjetissa, kun ei tule lisäkustannuksia esimerkiksi majoituksista”, Ville kertoi.

Helmin mukaan Flow’n houkuttelevuutta parantaa järjestelyjen toimivuus.

”Täällä palvelut toimivat ja Flow on aikuinen tapahtuma, missä ei oksennella ympäriinsä.”

Kulttuuri- ja virike-edut madaltavat ostamiskynnystä

Ville Repo kertoi kuulleensa monen tutun Flow-kävijän maksaneen liput kulttuuriseteleillä tai vastaavilla. Samaa kertoi moni muukin artikkelia varten jututettu, joista osa halusi pysyä nimettöminä.

Ville Repo ja Anssi Kähärä eivät pitäneet lippuja erityisen kalliina, jos hintaa vertaa yksittäisiin keikkalippuihin, elokuvakäyntiin tai perheen reissuun Linnanmäelle. KUVA Kai Lintinen

”Silloin hinnoittelu ei ole niin keskiössä. Edut usein vanhenevat ja pitää käyttää sitä ennen loppuun”, Repo kertoo.

Repo ja hänen kaverinsa Anssi Kähärä vertaavat Flow’n hintaa moniin muihin rientoihin, ja päätyvät siihen, että hinta ei ole edes kallis, kun miettii mitä sillä saa.

”Jos haluaa jonkun tietyn artistin nähdä, niin sitä pitää tulla katsomaan. Mutta kalliitahan nämä liput sinänsä ovat”, Repo pyöritteli.

”Toisaalta, kun katselin pelkästään PJ Harveyn keikkojen lippuja Euroopassa, niin liput niihin maksoivat jotain sata euroa.”

PJ Harvey esiintyi Flow’ssa lauantaina. KUVA Konstantin Kondrukhov / Flow Festival

Kähärä laskeskeli katsoneensa ajatuksen kanssa perjantaina kolme keikkaa, ja suhteuttaa hinnan siihen.

”Ei se kallista ole per keikka”, Kähärä sanoo.

Juomien hinnoista on ollut otsikoita tämänkin Flow’n aikana, kun ”perusoluen” hinta nousi eurolla viime vuodesta. Kähärälle sillä ei ole merkitystä.

”Omalta osalta ostan ruokaa ja yhden bissen kylkeen, that’s it. Ymmärrän oluen hintaan liittyvän marmatuksen, jos niitä aikoo juoda kymmenen. Sellaiseen törpöttelyyn kannattaa valita eri venue”, Kähärä neuvoo.

Lue myös: 20-vuotias Flow Festival riehaantui eeppiseen lätäkkötanssiin – ”Mä oon Suomen mestari!”

Lue myös: Nahkaa, niittejä ja suuria tunteita: Hellsinki Metal Festival 2024 kuvina ja videoina


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento