Tapahtumat

Suuntana Viro? Tässä etelänaapurin parhaat tapahtumat kesällä 2024

Vajaan 1 370 000 asukkaan Virossa tapahtumayleisöä ei ole loputtomiin. Siksi ulkomaiset kävijät ovat Viron tapahtumille tärkeä asiakasryhmä.

Live Nation Estonian toimitusjohtajan Mart Eensalun mukaan ulkomailta tullaan Virossa järjestettäviin tapahtumiin kiinnostavan teeman tai esiintyjän perässä. Virolaiset sen sijaan saattavat osallistua myös silkasta osallistumisen ilosta, sillä esimerkiksi megakonsertteja ei riitä joka sormelle.

”Pienellä markkina-alueellamme nimekäs artisti ei takaa tapahtuman loppuunmyyntiä. Siksi onkin aina mietittävä, miten kohderyhmää voidaan laajentaa ja osallistumisesta tehdä mahdollisimman helppoa ja mukavaa.”

Suomalaisten liikkumista on helpotettu esimerkiksi Tallinkin kanssa tehdyn yhteistyön avulla.

”Kun tapahtuma kiinnostaa, Viroon osataan kyllä tulla. Haasteellisempaa on houkutella kansainvälisiä esiintyjiä, sillä sijaitsemme Euroopan laidalla ja keikkalippujen 22 prosentin arvonlisäverokin on alueen korkein”, Eensalu sanoo. 

Etenkin suurtapahtumavenueita on Virossa niukasti. Unibet Arena eli entinen Saku Suurhall on Eensalun mukaan jäänyt ajan mittaan pieneksi.

Nykystandardeja vastaavaa stadionia maasta ei löydy lainkaan. Sen vaihtoehtona on kuitenkin Tallinnan laululava, jossa tyypillinen suurtapahtuman maksimilippumäärä liikkuu 60 000 pääsylipun kieppeillä. Laululavan etuja ovat hyvän näkyvyyden takaava rinne sekä tyypillistä green fieldiä parempi infrastruktuuri.

”Koska maailmanartistien konsertit on usein suunniteltu stadioneille, joutuu heidän edustajiaan silti joskus kovastikin vakuuttelemaan laululavan toimivuudesta”, Eensalu kertoo.

Viro
Virosta löytyy mielenkiintoisia kesätapahtumia ympäri maan. Jutun lopussa on esittely eri paikkakuntien kiinnostavimmista kesätapahtumista. KUVA Jenni Väre

Persoonallinen Viro osaa hyödyntää vahvuutensa

Tapahtumissa osataan kuitenkin hyödyntää Viron vahvuuksia – kulttuuria, ympäröivää miljöötä ja hyvää ruokaa – kertoo Visit Tallinnan liikematkailun projektipäällikkö Leelo Loit-Paloviir. Vahvuus on myös se, että Viro tunnetaan digitaalisten palveluiden edelläkävijänä.

”E-valtiossa ovat käytössä viimeisimmät tekniset ratkaisut.”

Mart Eensalu muistuttaa, että myös yksityiskohdilla on väliä ja matalan byrokratian innovatiivisessa maassa hulluihinkin ideoihin lähdetään helposti mukaan.

”Kun Metallica esiintyi Tartossa viisi vuotta sitten, kaupunki heittäytyi mukaan keikkahuumaan ja korvasi sisääntuloteiden viralliset kaupunkikyltit uusilla. Niissä nähtiin yhtyeen logosta tuttu tyylitelty a-kirjain.”

Kyltit ilahduttivat keikkavieraita ja levisivät sosiaalisessa mediassa myönteistä maakuvaa luoden.  

”Tällaiset tempaukset jättävät positiivisen muistijäljen ja helpottavat seuraavien tapahtumien myyntiä”, Eensalu summaa.

Leelo Loit-Paloviirin mukaan virolaiset tapahtumajärjestäjät ovat joustavia ja luovia. Muuten heidän työnsä ei onnistuisi.

Viron tapahtumatilat ovat hänen mukaansa omaperäisiä, uniikkeja ja pienemmän puoleisia. Siksi järjestäjien tulee kerta toisensa jälkeen puntaroida uudenlaisia ja vaihtoehtoisia lähestymistapoja.

”Täällä ei pelätä haasteita. Niihin löydetään kerta toisensa jälkeen kekseliäät ratkaisut, ja jos budjetti mahdollistaa, pystytään Virossa järjestämään todella maagisia tapahtumia.”

Laululavan kesäfestarit

Õllesummer 3.–6.7.2024

Laululava, Tallinna

Olutkesä-tapahtuma juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Pelkästä oluesta ei suinkaan ole kyse, vaan pikemminkin perusfestareista: Tallinnan legendaarisella laululavalla kuullaan kelpo kattaus musiikkia huippuartisteilta sekä Virosta että ulkomailta.

ollesummer.ee

Õllesummer
Õllesummer. KUVAT Viron tapahtumajärjestäjät

Muita laululavan suurtapahtumia

 • 31.5.–2.6. Tallinn Street Food Festival
 • 26.–28.7. European Disc Golf Festival
 • 9.–10.8. Tallinn Food Truck Festival
 • 17.8. The Prodigy
 • 31.8. Armin van Buuren

Paluu menneisyyteen

Keskiaikapäivät 5.–7.7.2024

Raatihuoneentori ja vanhakaupunki, Tallinna

Tallinna oli keskiajalla kukoistava hansakaupunki. Sen muistoksi jokakesäinen aikamatka täyttää sen turut ja torit keskiaikaisella ohjelmalla ja markkinahumulla. Päiviin mahtuu muun muassa musiikkia, turnajaistunnelmia sekä opastettuja kävelyretkiä eri kielillä.

medievaldays.ee

Keskiaikapäivät
Keskiaikapäivät. KUVAT Karel Koplimets Visit Tallinn

Sorateiden kuninkaat

FIA ERC Delfi Rally Estonia 5.–7.7.2024

Tartto ja Etelä-Viro

Rallin EM-sarjan Viron-osakilpailu ajetaan Etelä-Viron sorateillä. Lähtö, maali ja monipuolinen viihdeohjelma löytyvät Tarton Raatihuoneentorilta, kilpailukeskus ja huoltoalue Tehvandin urheilukeskuksesta Otepäältä. Yhteispassin ostamalla pääsee katsomaan kuukautta myöhemmin myös Suomessa järjestettävää Jyväskylän MM-rallia.

rallyestonia.com

FIA ERC Delfi Rally Estonia
FIA ERC Delfi Rally Estonia. KUVAT Karli Saul

Komeasti kesäpääkaupungissa

Beach Grind 12.–13.7.2024

Rantapuisto ja Villa Ammende, Pärnu

Genre- ja sukupolvirajat ylittävä musiikkifestivaali valtaa kesäpääkaupunki Pärnun. Ulko­alueella nähdään esiintyjiä Viron nimekkäimmistä nyky­tähdistä kansainvälisiin ilmiöihin. Tyylikkäässä Villa Ammendessa keskitytään aikuisempaan festaritunnelmaan house-lavan, viinimaailman ja tasokkaamman purtavan parissa.

beachgrind.ee

Beach Grind
Beach Grind. KUVAT Viron tapahtumajärjestäjät

Boutique-elämys saarella

I Land Sound 18.–21.7.2024

Illikun luoto, Saarenmaa

Musiikkia, taidetta ja yhteisöllisyyttä yhdistelevä tapahtuma on Viron vastine Yhdysvaltojen Burning Manin kaltaisille elämysfestareille. Mainstream-artisteja ei ohjelmassa näy, rentoa saaritunnelmaa ja vihreitä arvoja senkin edestä. Aiemmin keväällä festivaali sai ensimmäisenä Baltiassa kansainvälisen A Greener Future -tapahtumasertifikaatin.

ilandsound.ee

I Land Sound
I Land Sound. KUVAT Viron tapahtumajärjestäjät

Oopperaa Viron eri laidoilla

 • Saarenmaan oopperapäivät 23.–28.7.2024
 • Narvan oopperapäivät 21.–25.8.2024

Kuressaaren piispanlinnassa järjestettävät Saarenmaan oopperapäivät ovat Viron vanhin ja Baltian suosituin oopperafestivaali. Viron toisella laidalla maailmanpoliittinen tilanne on hiljentänyt matkailua ja peruuttanut ylirajaisuuteen nojanneet kulttuuri- ja tapahtumahankkeet. Ooppera kuitenkin valtaa Kreenholmin rouhean tehdasalueen Narvassa tänäkin kesänä.

saaremaaopera.com

narvaopera.ee

Saarenmaan oopperapäivät
Saarenmaan oopperapäivät. KUVAT Viron tapahtumajärjestäjät

Juuristaan ylpeät

Viljandi Folk 25.–28.7.2024

Linnamäki ja kaupungin keskusta, Viljandi

Kansanperinne ja oma kulttuuri ovat virolaisille äärimmäisen tärkeitä. Niihin viitataan ylpeästi aina ja kaikkialla – jopa supermarketin kärryparkissa. Viljandin kansanmusiikkifestivaali on yksi Baltian ja Pohjoismaiden suurimmista alallaan. Yhdeksän lavan, 50 virolaisen ja vierailevan esiintyjän sekä 75 konsertin lisäksi ohjelmassa on muun muassa laulu-, soitto- ja tanssityöpajoja.

viljandifolk.ee

Viljandi Folk
Viljandi Folk. KUVAT Viron tapahtumajärjestäjät

Lähiruokaa Peipsijärvellä

Peipsin ruokakatu 17.–18.8.2024

Peipsijärven ympäristö

Peipsijärven päästä päähän on matkaa 175 kilometriä. Tällä Vasknarvasta Saaboldaan kulkevalla reitillä on kahden päivän ajan avoinna 45 popup-ravintolaa, jotka tarjoilevat paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Palanpainikkeeksi nautitaan pikkukylien tunnelmasta ja kauniista järvimaisemista.

facebook.com/peipsitoidutanav175

Peipsin ruokakatu
Peipsin ruokakatu. KUVAT Näljane Nelik Visit Estonia

Laudalla ja (pää) pyörällä

Simple Session 21.–25.8.2024

Kammivabrik, Tartto

Skeittaukseen ja BMX-pyöräilyyn keskittyvä Simple Session on yksi Viron kansainvälisimmistä suurtapahtumista. Alan miljoonien harrastajien silmä kovana seuraamat kulttikarkelot järjestetään tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartossa.

simple.session.ee

Simple Session
Simple Session. KUVAT Boyd Hilder Visit Estonia

Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto

Tartto on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tittelin ympärillä Tartossa tapahtuu ympäri vuoden kulttuurin kaikilla osa-alueilla.

tartu2024.ee

Kunto koetukselle Tallinnassa

 • Ironman Tallinn 24.8.2024
 • Tallinnan maraton 6.–8.9.2024

Rautaista kuntoa vaativan Ironman-triathlonin reitti kulkee Harkujärveltä Harjumaan ja Tallinnanlahden maisemiin. Pari viikkoa myöhemmin järjestettävä Tallinnan maraton on Viron suurin kansainvälinen urheilutapahtuma, jossa juostaan kolmea eri matkaa.

ironman.com/im-tallinn

jooks.ee

Tallinnan maraton
Tallinnan maraton. KUVAT Jarek Jõepera


 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento