Tapahtumarakentaminen

Tokoinranta sai festivaalipuiston, joka tarjoilee Michelin-ravintolasta tuttua annosta: ”150 metriä pitkä puinen lahja helsinkiläisille”

Helsingin juhlaviikot käynnistyi perjantaina ja jatkuu syyskuun alkupuolelle. Huvilanrannan festivaalipuiston tarkoitus on olla väliaikaisarkkitehtuurin taidonnäyte ja uudenlaisen kaupunkikulttuurin avaus Helsinkiin. Sijaintina on Tokoinranta.

Huvilanranta on rakentunut 9,5 kilometristä lappilaista mäntylankkua. Sille astutaan japanilaistyylisen Noren-portin kautta. Kohti Huvilan konserttitelttaa astellaan eräänlaista catwalkia pitkin.

”Huvilanranta on 150 metriä pitkä puinen lahja helsinkiläisille. Sisääntulo Noren-portin kautta catwalkille on seremoniallinen, elämys alkaa siitä”, Huvilanrannan suunnitelleen JKMM-toimiston arkkitehti Teemu Kurkela tunnelmoi.

Huvilanranta voisi olla myös Kalliosta puuttuva ”Nollas linja”, arkkitehti Lars-Erik Mattila toteaa.

Vuosien myötä harmaantuva lankkuterassi yhdistää ihmiset, äänet, maut, lehvästön ja kuutamon. Onko se installaatio, lehtimaja vai catwalk, Kurkela kysyy.

Tapahtumarakentaminen ei ole arkkitehtitoimistoille arkea. Yksi outous tässä työssä oli se, että suunnitelma tehtiin ilman seiniä. Lisäksi tila on vain osittain katettu. Mitä silloin oikeastaan suunnitellaan? Ideaa hiottiin työpajoissa tilaajan, Helsingin tapahtumasäätiön ja Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Palvelut arkkitehtitoimisto on rytmittänyt bokseihin, jotka reunustavat suorassa linjassa Huvilalle johtavaa catwalkia.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Ajatuksena on, että Huvilanrannassa voi viihtyä lounaalla, afterworkilla tai illallisella, konsertin etkoista tai jatkoista nauttien. KUVA Mariaana Nelimarkka
Huvilanranta on avoinna 12.8.–4.9. joka päivä klo 11–23. Huvilanrannassa järjestetään omaa maksutonta ohjelmaa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Kim Mikkola tarjoilee Inarin klassikoita

Huvila-teltan ruokatarjoiluista huolehtiva Food Camp Finland valikoi Huvilanrantaan ruokakumppanit.

Mikko Kaukosen johdolla suunniteltu Huvilassa tarjoiltava festivaalimenumme on street food -henkinen, ja noudattelee luonnollisesti Helsingin kaupungin määrittelemää kala–kasvis-linjaa”, kertoo Food Camp Finlandin liiketoimintajohtaja Maija Niemelä.

Muita ruokatoimijoita on neljä. Etukäteen kiinnostavimman kojun avaa ravintola Inari, joka tuo tapahtumaan kolme vastikään sulkeutuneesta Michelin-tähtiravintolasta tuttua annosta. Inarin ravintoloitsija Kim Mikkola lupaa tuoda tarjolle Inarin klassikoita vuosien varrelta mutkattomasti toteuttaen.

”Meillä on ainakin vanha kunnon IFC, Inari Fried Cauliflower, joka oli menussa silloin kun saimme tähden vuonna 2019”, Mikkola kertoo Avecille.

Mikkola suunnittelee tekevänsä annoksia hieman vaihdellen, kelin mukaan viileämpää tai lämmittävämpää ruokaa. Hintataso asettuu 10 ja 15 euron välille.

”Hyvä kombo tulee, kun maistelee kaikki kolme annostamme”, Mikkola vinkkaa.

Astetta rennommin voi syödä Happy Waffle Helsingin tiskillä. Kalliolainen kasvisruokalegenda Silvoplee tarjoilee vegaanista lämmintä ruokaa juhlaviikkojen puoliväliin saakka. 25. elokuuta sen paikan nappaavat Bunit-ravintolan bao bunit. Myös muiden kuin Inarin hintapiste on saavutettava, annoksia saa jo kympillä.

Huvilanrannan paviljongit, joista isompi on sadalle ja pienempi 40 hengelle sopiva, ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Niihin voi varata Food Camp Finlandin Juhlapaketti-menun. Etenkin alkuviikon iltoihin saa edelleen varauksia.

”Huvilanranta on hieno venue, siihen on panostettu kivasti ja tunnelmaan pystyy hyvin eläytymään”, Kim Mikkola sanoo. KUVA Mehdi Younes
Food Camp Finlandin Maija Niemelä on valinnut myös Huvilan ja Huvilanrannan juomat. Samppanja on erityinen aarre: Besserat de Bellefon Millesime, 2008. ”Tämä samppanja valikoitui tänne siksikin, että se sopii erittäin hyvin ruuan kanssa. Se on myös yksi lemppareistani tällä hetkellä.” KUVA Mariaana Nelimarkka

Helsingin Juhlaviikot laajempana kuin koskaan

Kahden koronavuoden jälkeen Helsingin juhlaviikot palaavat laajemmalla ohjelmistolla kuin koskaan. Taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari kertoo, että juhlapaikkoja on neljä: Huvila, Tanssin talo, Musiikkitalo ja kaupunkilaisten pihat. Hetkinen? Taiteiden yö on osa juhlaviikkoja, ja siihen liittyy myös tänä vuonna mahdollisuus tilata taidelahjoja kotipihoille.

Juhlaviikot avaa 12. elokuuta alkaen Taylor Macin teos A 24-Decade History of Popular Music Huvilassa ja Tree of Codes -tanssiteos Tanssin talossa. Myöhemmin Kalliosalissa maailmanensi-iltansa saa juhlaviikkojen tilausteos Two Phone Calls.

Huvilanrannassa nautitaan meren läheisyydestä ja luonnon äänistä, mutta myös dj-vetoisesta musiikista ja puheohjelmasta. Aina illan konsertin jälkeen kesäyössä kuuluu Taideyliopiston Yösoitto.

Helsingin juhlaviikot 12.8.–4.9.2022.

LUE MYÖS: Flow Festival luopuu punaisesta lihasta – tässä lista festarien kaikista ravintoloista

LUE MYÖS: Älä säästä väärissä paikoissa – tapahtumavelho Samuli Pasanen antaa arvokkaat vinkit ja toivoo kulttuurinmuutosta


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento