Tapahtumaruokailu

Helsingin uusi festari lupasi suuria, ja nyt tärähti – kokkitähti tarjoilee 119 euron menua

Maailmalla meritoituneet Toni Toivanen (vas.) ja Juho Ekegren kokkaavat À la Park -festareilla Helsingissä elokuussa. Kuva Tonic Summit -tapahtumasta Helsingistä marraskuulta 2023. KUVA Mariaana Nelimarkka

Ruokailusta on vaivihkaa muodostunut merkittävä osa musiikkifestivaaleja. Syöminen ei ole enää pelkkää nälän sammuttamista, vaan tärkeä osa festarikokemusta. Takavuosien makkaraperunat ja metrilaku ovat saaneet rinnalleen yhä hienostuneempia vaihtoehtoja.

Muutoksen etujoukoissa on ollut helsinkiläinen Flow Festival, jossa Michelin-palkittu kokki Kozeen Shiwan viime kesänä kokkaili halukkaille 70 euron vegaanista elämysillallista.

Uusi helsinkiläinen festari À la Park vie homman ensi kesänä vielä pidemmälle. Meripuistossa järjestettävän kaksipäiväisen festivaalin suurin tähti ei oikeastaan löydy musiikkiartistien joukosta, vaan ruokapuolelta.

Huipputason kokki Toni Toivanen tarjoilee À la Parkissa festarivieraille viiden ruokalajin illallisen 119 euron hintaan. Pääsylippu (alk. 89 e) pitää maksaa erikseen, joten ihan halvalla pöytään ei pääse.

Kova on toisaalta kokin ansiolistakin. 35-vuotias Toivanen ponnisti Hans Välimäen pyörittämästä Chez Dominiquesta lähes kymmeneksi vuodeksi kööpenhaminalaiseen Nomaan, joka on valittu moneen otteeseen maailman parhaaksi ravintolaksi.

Toivanen on myös johtanut Noman testikeittiötä ja vetänyt samaan ravintolaperheeseen kuuluvan Popl Burgerin keittiötä.

À la Park -festareilla Toivasen aisaparina on Poplin keittiöpäällikkö Juho Ekegren, jonka kanssa hän on työskennellyt vuodesta 2023. Suomalaiskaksikko tutustui alkujaan jo opiskeluaikoina.

Festivaalia varten luotu viiden ruokalajin menu yhdistää ainutlaatuisella tavalla maailmalla opitut tekniikat ja maut suomalaisiin kauden raaka-aineisiin, festivaalin tiedotteessa luvataan. Toivasen ja Ekegrenin yhteinen festariravintola kulkee nimellä Koti.

Illallinen tarjoillaan viidessä kattauksessa, joiden paikat myydään etukäteen. Ruokailu tapahtuu yhteisissä pitkissä pöydissä. Jokaiseen kattaukseen mahtuu 56 asiakasta.

”On mahtavaa palata pitkän tauon jälkeen Suomeen kokkaamaan. Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat paljon mahdollisuuksia ja yritän myös löytää aineksia, joita ei ole aiemmin käytetty Suomessa,” Toivanen lupaa.

Tiedotteessa ääneen pääsee myös festivaalin ravintolakattauksen kuratoinut kokki ja ravintola-alan yrittäjä Pipsa Hurmerinta.

“Minulle oli alusta asti selvää, että haluan À la Parkiin istuvan illallisen, jossa pitkien pöytien ääressä syödään jotain, jota ei saa mistään muualta. Toni onneksi tarttui tarjoukseen, ja kun hän otti mukaan myös Juhon, tiesin tästä tulevan paljon enemmän kuin palaveripöydässä syyssateessa keksitty villi idea”, Hurmerinta sanoo.

Kiinnostavia ravintolanimiä

À la Parkin markkinoinnissa on alusta lähtien korostettu ruoan ja ravintoloiden roolia festivaalin kattauksessa.

”Unelmamme oli tarjota À la Parkin kävijöille täysin ainutlaatuinen ravintolakokemus. Se, että Toni ja Juho tuovat Helsinkiin jotain näin poikkeuksellista, on paljon enemmän kuin mistä osasimme haaveilla,” tapahtuman taustalla olevan Fullsteam Agency -tapahtumayrityksen toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen iloitsee Toivasen ja Ekegrenin Koti-konseptista. 

À la Park järjestetään Meripuistossa, joka sijaitsee nimensä mukaisesti meren rannalla. KUVA Coen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kaivopuiston kupeessa 1.–2. elokuuta järjestettävän festivaalin musiikkiesiintyjiä ovat ruotsalaistähti José González sekä suomalaiset Behm, Ellinoora ja Samuli Putro sekä Anna Puun, Erinin ja Ida Paulin muodostama Rodeo-yhtye.

Pipsa Hurmerinta on koonnut ravintolakattaukseen kaupungin puhutuimpia ja kehutuimpia nimiä.

Niitä ovat esimerkiksi kalliolaiset ravintolat Maukku ja 305, Töölön ja Viiskulman juusto- ja viinikeidas Rolling Cheese sekä japanilaisia sando-kerrosleipiä keskustassa tarjoileva Café Tampopo.

Pinsa Lokal on fine diningiä ja pizzaa risteyttävä konsepti, jota mestaroi hallitseva vuoden kokki Simo Harrivaara. Keulakuvana on musiikkiartisti Kasmir.

Helsingin ulkopuolelta mukaan on kutsuttu porvoolainen ravintola Sicapelle.

Tapahtumaan myydään etukäteen maistelupaketteja, joilla saa kolme ruokaa yhteensä 36 euron kokonaisarvolla tai viisi juomaa yhteensä 50 euron maksimihinnalla.

Maud ”Maukka” Saddok ja Marc-Antoine ”Markku” Marcoux johtavat Maukku-ravintolaa Helsingin Hämeentiellä. Saddok vastaa ranskalaisvivahteisesta ruoasta, Marcoux Kallion suurimmasta viinikellarista. KUVA Laura Kaapro

Lue myös: Ravintola Maukun Maud Saddok kotikeittiössään: Mitä tahansa voi pikkelöidä

Vuoden kokki -voittaja Simo Harrivaara keskusteli ajankohtaisista aiheista ruoka- ja ravintola-alan FFCR-messuilla Helsingissä maaliskuussa. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Lauri Kaivoluoto ja Simo Harrivaara ovat uuden sukupolven julkkiskokkeja – mitä henkilöbrändi merkkaa ravintola-alalla?

Japanilaisen sando-kerrosleivän perinteinen täyte on katsu eli esimerkiksi porsaasta tai kanasta tehty leike. Kuvassa näkyvässä Café Tampopon sandossa kanaleikkeen kaverina on kaalia, japanilaista majoneesia ja talon omaa miso-katsukastiketta. Taustalla on makea kermavaahto- ja marjatäytteinen sando. KUVA Olga Viljakainen

Lue myös: Maailman kuuluisin ravintola keskittyy jatkossa tuotekehitykseen – Toni Toivanen kertoo Noman suuresta muutoksesta ja vähän burgereistakin (2024)


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi