Ruokatapahtumat

Turun Maku -tapahtuma tuo huipputason kokkikisat, ravintolat ja lähiruokaa Logomoon tällä viikolla

Vuoden kokki -tittelistä kilpaillaan tänä vuonna Turussa. Kuvassa oikealla hallitseva mestari Simo Harrivaara vuoden 2024 kisoissa. KUVA Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija

Turun Maku -tapahtumassa järjestetään Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen semifinaalit ja kansainvälisen Bocuse d’Or -kokkikilpailun Suomen-karsinta. Tarjonnassa on myös paikallisia ravintoloita, lähiruokatoimijoita ja ajankohtaista puheohjelmaa.

Turun Maku järjestetään tapahtumakeskus Logomossa 27.–28. toukokuuta. Tapahtuma on avoinna molempina päivinä klo 11–18. Sisään on vapaa pääsy.

Tiistaina 27.5. Logomossa kilpaillaan Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinaaleissa kello 11–18. Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija -kilpailut ovat alojensa SM-kisat, ja tuomaristokin on nimekäs: Vuoden kokki -kisan tuomaristossa ovat mukana muun muassa keittiömestarit Pekka Terävä, Erik Mansikka, Kalle Tanner ja Mikko Kaukonen.

Finalistit julkistetaan kello 17.40.

Lue myös: Vuoden tarjoilija -semifinalistit

Lue myös: Vuoden kokki -semifinalistit

Keskiviikkona 28.5. lavalla nähdään suomalaisen fine diningin terävin kärki, kun kolme huippukokkia ottaa mittaa toisistaan Bocuse d’Orin Suomen-karsinnassa. Luvassa on tiukka kamppailu, jossa on panoksena edustuspaikka maailman arvostetuimpaan kansainväliseen kokkikilpailuun. Kisapaikasta karsivat Mikko Pakola (Olo), Niko Tähti (Savoy) ja Johan Kurkela.

Mikko Pakolaa valmentaa Erik Mansikka, Niko Tähteä Helena Puolakka ja Johan Kurkelaa Mikko Kaukonen.

Kilpailu starttaa heti kello 11 ja voittaja julkistetaan samana iltana juuri ennen kello kuutta. Kilpailun tuomaristossa istuvat muun muassa Tommi Tuominen ja Filip Langhoff.

Lue myös: Suomen seuraava Bocuse d’Or -edustaja on Johan Kurkela, Mikko Pakola tai Niko Tähti

500 ravintola-annosta

Tapahtumaan rakentuu keskisaareke, jossa turkulaiset ravintolat Kakolanruusu, Roster, Logomo, Nobi ja Smör valmistavat molempina päivinä sata omaa tyyliään edustavaa annosta. Annokset myydään kympillä kappale. Luvassa on muun muassa tartaria, parsaa ja ahventa.

Juomille omistetulla alueella ovat esillä paikalliset toimijat, kuten Vaski Cider, Turku Distillery ja Kakola Brewing Company.

Tarjolla on myös ruokapuhetta ja puheenvuoroja alan ajankohtaisista aiheista. Lavalla nähdään muun muassa Falstaff-oppaan päätoimittaja Aivar Hanson ja Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen. Luvassa on myös paneelikeskustelu siitä, millainen imago on ruoka-alan työpaikoilla nyt ja miten ala voisi houkutella uusia osaajia.

Tapahtumassa esittäytyy myös paikallisia lähiruokatoimijoita. Luvassa on lisäksi astianäyttely ja popup-myymälä, ja Turun oppilaitokset esittelevät koulutusmahdollisuuksiaan. Lisäksi tapahtumassa jaetaan useita alan tunnustuksia: Chaîne des Rôtisseursin Haarukka-palkinto, Turun keittiömestareiden Cordon Rouge sekä tiedottajapalkinto.

Turun Maku käynnistää kolmen viikon mittaiset Turun Ruokaviikot, joiden aikana kaupungissa järjestetään kymmeniä ruokaan liittyviä tapahtumia, muun muassa Turku Aperitivo, Taste of Archipelago ja uutta perunaa juhlistava Neitsytperunafestivaali. Ohjelmassa on muun muassa myös opastettuja kävelyitä, siideritastingeja ja kokkikursseja.

Lue myös: Miten Suomi menestyisi ja saisi kaiken irti kokkikilpailuista? Hidasteena on pari ongelmaa, sanovat alan huiput

Lue myös: Maineikas irlantilaiskokki perusti Turkuun ravintolan, jonka erikoisuus on chef’s table -elämysillallinen

Juttua muutettu 22.5.2025 kello 14.46: ravintolalistauksesta korvattu Logomo Kitchen pelkällä Logomolla. Sasu Laukkosen nimi poistettu puhujien listasta, hän on perunut tulonsa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi