Hyväntekeväisyys

Tutustuimme kahteen Ukrainan avustustapahtumaan, jotka keräsivät merkittävät potit sodan uhreille

Kun katastrofi tulee lähelle, se koskettaa. Montaa tapahtuma-alan ammattilaista toiminta ja se, ”että tekee jotain”, auttaa kestämään kestämätöntä. Näin kävi muun muassa Tapauksen Timo Aallolle Suomessa ja Bang Agencyn Alba Monthelille sekä Patrick Walldénille Ruotsissa.

Tuntui, että on pakko tehdä jotain. Heti.

Aloitetaan Ukrainasta. Kun sota syttyi 24.2.2022, suurin tunne oli epäusko. Ukrainalaisen tapahtuma-ammattilaisen Natalia Chyzhovan mukaan oli mahdotonta ajatella, että olemme sodassa.

”Kun pommit putosivat ja tuhosivat ihmisten koteja, se konkretisoitui todella nopeasti”, kertoo Chyzhova hiljaa.

Hän oli tekemässä tapahtumaa, jonka tuotanto päättyi siihen hetkeen. Tilalle tuli avun tuottaminen yhä useammille sadoille ja tuhansille. Ukrainan tapahtumatoimistot perustivat yhdessä NGO Volunteer Hundred -organisaation, joka kerää avustustarpeita ympäri maan.

Sitten Suomeen. Ensimmäinen Pitkä peli -tempaus eli katulätkäturnaus järjestettiin 29.6.2022 Aino Areenalla.

Hyväntekeväisyys kannusti viitisenkymmentä pelaajaa mukaan ensimmäiseen Pitkään peliin. KUVAT Bang Acency ja Tapaus
Katulätkäturnauksen tuotolla toimitettiin Ukrainaan neljä kuorma-autollista erilaisia tarvikkeita. KUVAT Bang Acency ja Tapaus

”Yhdessä henkilökunnan kanssa äänestimme, että mikä olisi paras tapa toteuttaa avustaminen, ja eniten ääniä sai oman tapahtuman järjestäminen. Siitä pikkuhiljaa kehittyi Pitkä peli -katulätkäturnaus”, kertoo Tapauksen toimitusjohtaja Timo Aalto.

LUE MYÖS: Mikael Castrén Tapauksen johtoon, Timo Aalto emoyhtiö Liwligin pomoksi

Pelaamassa oli kahdeksassa joukkueessa yhteensä 50 pelaajaa. Turnaus keräsi osanotto-, kannustus- ja kumppanuusmaksuina 44 000 euron avustuspotin, joka käytettiin kokonaisuudessaan Ukrainan auttamiseen. Timo Aallon mukaan heinäkuussa suurin tarve oli niin sanotulle ”harmaan alueen” ruoka-avulle.

”Harmaalla alueella tarkoitetaan rintamalinja-aluetta, joka ei ole kummankaan osapuolen hallinnassa tai alueen hallinnasta ei ole selkeyttä. Tälle alueelle eivät normaalit avustusjärjestöt toimita apua. Silti alueella asuu paljon ihmisiä. Onnistuimme yhdessä auttamaan 2 200 perhettä syömään viikon ajan, eli hankkimaan neljä kuorma-autollista tarvikkeita”, Timo Aalto jatkaa.

 Hankinnat tehtiin Ukrainasta Lvivin ruokatorilta ja Metro-marketista ja näin tuettiin myös paikallista taloutta. Pitkä peli -tempauksen raportin mukaan ruokalaatikoihin kerättiin hyvin säilyviä perustarpeita, kuten jauhoja, pastaa, öljyä ja säilykkeitä. Avustusmatka tehtiin heinäkuun ensimmäisellä viikolla, ja ensimmäiset avustuspaketit saavuttivat avuntarvitsijat torstaina 7.7.2022.

HSS-poster
Varainkeruutempaus Ukrainan hyväksi yhdisti Ruotsissa useat yritykset sekä nelisensataa vapaaehtoista.

Timo Aalto kertoo olleensa projektista hyvin iloinen, ja koko yhteistyö ukrainalaisten kanssa sujui tunnelatauksesta huolimatta hienosti. Projekti oli niin onnistunut, että seuraava Pitkä peli -sisäfutisturnaus päätettiin pitää tammikuussa 2023.

”11.1. pelattiin taas, ja tällä kertaa sisäfutista. Sisäfutis on yksinkertainen peli: viisi pelaajaa jahtaa palloa 20 minuutin ajan. Ja lopussa Ukraina voittaa.”

Ruotsissa reagoitiin Ukrainan tilanteeseen niin ikään toiminnalla, jossa yhdistivät voimansa kolme tapahtumatoimistoa. All Things Live -yhtiöstä ehdotettiin Bang Agencylle, että lähdettekö mukaan, ja prosessi lähti käyntiin nopeasti. Mukana oli lisäksi Stockholm Live. Toimitusjohtaja Patrick Walldénin mukaan aikataulu oli kaamea, mutta kun jokainen verkoston toimija käytti omia verkostojaan hyväksi, saatiin massiivinen hyväntekeväisyysgaala kasaan alle kuukaudessa. Siis alle kuukaudessa.

”Joo, onhan se hullua. En nukkunut varmaan ollenkaan koko kuukauden aikana”, naurahtaa Sweden in solidarity with Ukraine -tapahtuman tuotantopäällikkönä toiminut Alba Montheli.

Mutta kun tehdään intohimolla, tehdään vaikka yötä päivää. Tapahtuman tuotannon ydinjoukko oli vain muutama henkilö, mutta yhteensä projektissa työskenteli vapaaehtoisena noin 400 eri alojen ihmistä. Bang Agency vastasi projektissa muun muassa markkinointikampanjasta sekä graafisista tarpeista. Lisäksi projektissa tarvittiin Walldénin mukaan paljon johtamista, sillä mukana oli niin valtava määrä eri ryhmiä tekemässä eri asioita.

”Tärkeäksi nousi se, että joku tuntee jonkun, esimerkiksi Abban, ja näiden yhteyksien kautta saimme esiintyjät kasaan. Jokainen oli spesialisti jossain asiassa ja huolehti sitten siitä. Näin saatiin eniten aikaan lyhyessä ajassa”, Walldén kuvailee.

Armada @ Globen!
KUVA Marcus Linder

Projektia lähtivät tukemaan useat yritykset, joiden panos nousi merkittävään osaan lopullisessa avustuspotissa. Huiman kädenojennuksen teki myös gaalan tapahtumapaikka Avicii Arena, joka oli jo varattu huhtikuun alussa 2022.

”He siirsivät tämän jo sovitun tapahtuman toiseen ajankohtaan ja vapauttivat areenan meidän käyttöömme”, Montheli kertoo.

 Tempaus keräsi Ukrainan avustustyöhön noin seitsemän miljoonaa euroa, joka on yksi Ruotsin kaikkien aikojen suurimmista keräystuloksista. Gaalassa esiintyi yhteensä 28 artistia, yhtyettä ja puhujaa, ja sillä oli noin 2,5 miljoonaa tv-katsojaa sekä vajaat puoli miljoonaa radiokuuntelijaa. Bang Agency kilpaili projektillaan Amber Prize -tapahtumakilpailussa Tallinnassa 5.–6.12.2022 Paras sosiaalinen projekti -sarjassa ja tuli sarjan toiselle sijalle.

Tempauksella oli järjestävän tahon saaman palautteen mukaan valtava merkitys ukrainalaisille, ja Ukrainan suurlähetystökin osallistui gaalaan.

Kun vasta 24-vuotias Alba Montheli puhuu projektista, hänen silmänsä loistavat.

”Olen aina halunnut tehdä työkseni jotain, jolla on merkitystä, ja ajattelin aiemmin, että minun täytyy olla lääkäri tai juristi tehdäkseni sellaista. Rakastan kuitenkin mediaa ja viestintää, joten tämä on juuri parasta. Teen kyllä muitakin tuotantoja, mutta vain kun saan sitten tehdä tällaisiakin juttuja.”

”Tapaukselle projekti oli ikimuistoinen. Saimme luotua yhteyden kollegoihimme Ukrainassa ja uskon, että olemme saaneet elinikäisiä ystäviä. Lisäksi saimme hyvin konkreettisesti autettua hädässä olevia ihmisiä, joka oli hyvin konkreettinen ja voimaannuttava kokemus. Se sai arvostamaan kaikkea sitä ’hyvää arkea’, jota meillä Suomessa on.”


Amber Prize -tapahtumakilpailun voittajat 2022

PARAS YRITYKSEN SISÄINEN TAPAHTUMA | Funfair of Dreams | Milestone Events (Viro) l PARAS KOULUTUSTAPAHTUMA | Cyber Battle of Estonia | Miltton Events/CTF TECH (Viro) l PARAS SOSIAALINEN PROJEKTI | Help Yemen – UNICEF | BANG Agency (Ruotsi) l PARAS JULKINEN TAPAHTUMA | Pride 2022 – The Armed Forces | BANG Agency (Ruotsi) l PARAS BRÄNDIKOKEMUS | KPMG Meet – Talk – Go | Appetite for Production AS (Norja) l PARAS HYBRIDITAPAHTUMA | Let’s stop plastic pollution | Miltton Events (Viro) l PARAS PR-TEMPAUS | H2O. THE PERFORMANCE | Lietuvis (Liettua) l PARAS LUOVA INSTALLAATIO | Nature Gallery | Skudras Metropole; Don’t Panic (Latvia) l PARAS BRÄNDIN AKTIVOINTI | MINI – Big Love United at the Munich European Championship 2022 | Jack Morton Worldwide l PARAS ONLINE-TAPAHTUMA | 5G TECHRITORY FORUM 2021 – Phigital edition | 3K MANAGEMENT (Latvia) l PARAS INTEGROITU PROJEKTI | SKYON – The new hights integrated to multiple | Miltton Events (Viro) l PARAS PRESENTAATIO |  Wishday | Rekurai LT (Liettua) l GRAND PRIX | MINI – Big Love United at the Munich European Championship 2022 | Jack Morton Worldwide

Amber Prizen tuomaristo koostui tapahtuma-alan vaikuttajista. Tuomaristossa olivat Eventon päätoimittaja Outi Tuomivaara ja tuottaja Jenni Ruotsalo.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento