Työhyvinvointi

Myös intohimotyöstä pitää palautua ja positiiviseksi koettua stressiä kannattaa säädellä, kirjoittaa Hanna Markuksela

Mikä sai sinut kirjoittamaan kirjan vireystilan säätelystä, Hanna Markuksela?

Vireystilan itsesäätely on aihe, josta ei ole toista suomenkielistä kirjaa – sille oli siis tilausta. Minulle tuli tarve kirjoittaa helppolukuinen mutta tieteelliseen tutkimukseen ja ammatillisiin kokemuksiini perustuva teos siitä, miten omaa vireystilaa säätelemällä voi päästä huipputuloksiin työssä ja yksityiselämässä. Kirja vastaa kysymykseen, mikä kaikki vaikuttaa ihmisen vireystilaan, ja miten se puolestaan heijastuu suorituskykyymme. Lisäksi tietokirjailija Kaisa Jaakkola, joka on kirjoittanut palautumisesta, pyysi minua kirjoittamaan aiheesta, sillä kyseessä on nouseva teema.

Mikä on tärkein henkilökohtainen oivalluksesi kirjan aihepiiristä?

Teen itse asiantuntijatyötä, ja kun mieleni lähtee laukalle, niin se todella lähtee laukalle. Minulle on ollut tärkeä tajuta, että myös positiiviseksi koettua stressiä kannattaa säädellä. Vaikka tekee itselle merkityksellisiä asioita, siitäkin pitää palautua. Olen ymmärtänyt, että eivät ideat katoa, vaikka välillä ajaa kierrokset alas. Kun ajetaan ihminen ylikuormituksen tilaan, toimintakyvyssä ja luovuudessa menetetään aina jotakin. On vanhanaikaista ajatella, että kuluttava elämäntyyli ruokkisi luovuutta. Aivot ovat kuitenkin suorituskykyisimmillään hyvin levänneenä.

Miksi luovalla ja hektisellä alalla työskentelevän pitäisi lukea kirjasi?

Mitä luovempi ala, sitä keskeisempää itsesäätely on. Moni on henkilökohtaisesti vastuussa tauotuksesta, ja kiireessä voi tulla kiusaus unohtaa tauot kokonaan. Epäsäännöllisiin työaikoihin kytkeytyy myös riski uniongelmiin. Monia luovalla alalla työskenteleviä vaivaakin vireystilan heilahtelu. Kun vireystilaa onnistuu säätelemään, työn tuottavuus on tasalaatuisempaa. Ja riippumatta siitä, millä alalla työskentelee: oma terveys ja mielen hyvinvointi on tosi tärkeää ammatillisen jaksamisen kannalta.

Mikä palaute on jäänyt mieleesi?

Jos nainen kirjoittaa hyvinvointikirjan, niin usein käy niin, että kirjan lukevat muut naiset. Tämä kirja ei ole naisille, vaan kaikille. Siksi olen ollut iloinen saadessani miehiltä palautetta. Mielenpainuvin kommentti on ollut, että ”tästä tulee mun raamattu”. Toinen lukija sanoi, että kirjassa on paras hänen koskaan lukemansa kuvaus perfektionismista. Minulle oli iso missio, että en häivyttänyt kirjasta itseäni, mutta halusin häivyttää sukupuoleni. En halunnut menettää mieslukijoita, sillä miehet hyötyvät kirjan opeista siinä missä naisetkin. Tämä on otettu huomioon kirjan kannessa ja äänikirjaversiossa, jonka lukee Markus Niemi.

Hanna Markuksela
Hanna Markuksela on puhuja, psykologi, psykoterapeutti ja ravintovalmentaja. KUVA Hanne Manelius


Suorituskyvyn salaisuus

Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus: Vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin (Tammi, 2021). KUVA Tammi


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento