Tulevaisuuden tekijä

Tarjoilijaopiskelija Elea Vilkman: Ravintolakoulu on hyvä pohja mihin tahansa

Juttusarjassa esitellään ravintola-alan tulevaisuuden tekijöitä. Vuorossa on tarjoilijaopiskelija Elea Vilkman.

Minut innosti ravintola-alalle

Halusin alun perin leipuriksi. Myös siskoni kävi Perhon ja suositteli sitä minulle. Nyt olen vaihtanut suuntaa ja suuntaudun baarityöhön. Baarityössä kiehtoo asiakkaiden kanssa oleminen. On hienoa päästä tekemään nättejä cocktaileja ja juttelemaan asiakkaiden kanssa. Olen itse teatterilainen, joten työhön on helppo eläytyä.

Koulutuksen paras anti

Perhossa opiskellaan ensimmäisenä vuonna sekä tarjoilijapuolta että kokkipuolta, joten pääsee kokeilemaan molempia ennen kuin pitää päättää omaa suuntaa. Siitä minullekin tuli innostus vaihtaa baaripuolelle.

Työharjoittelussa opin

On aina vähän ravintolakohtaista, miten asiat pitää tehdä, eikä kaikkea tehdä samalla tavalla kuin koulussa. Casa Largossa opin paljon cocktaileista. Siellä opin myös tapoja, miten voi palvella asiakkaita paremmin, ja se kouluttaa hyvin työelämään.

Haen inspiraatiota

Olen seurannut Netflixistä cocktailkisaa, jossa kilpailijat olivat kokeneita ammattilaisia, mutta he käyttivät kaikenlaisia savukoneita ja muita laitteita, joita ei ihan normibaarityössä ole. Koulussa olemme tehneet kuuluisista drinkeistä muunnelmia ja keksineet niille myyntipuheita. Tein omenamartinin, johon tuli omenankuorikoriste.

Inspiroin muita

Koulussa meidän on pitänyt keksiä cocktaileille ja mocktaileille uusia nimiä. Minulta kysytään niihin usein ideoita, kun keksin niille niin hyviä nimiä ja tarinoita. Olen saanut kehuja myös siitä, että keksin hyvänmakuisia juomia. Ehkä minulla on hyvä mielikuvitus.

Esikuva, jota ihailen

Opettajani Anu on tosi ihana. Hän on minulle kuin työäiti, joka huolehtii ja opettaa. Jos minulla olisi ollut joku toinen opettaja, en olisi innostunut tästä alasta niin paljon.

Kerron muille ravintola-alasta

Olen tosi inspiroitunut tästä alasta. Kun ihmiset ovat kysyneet, mitä koulussa oikein tehdään, saatan kertoa puolikin tuntia jostain juoman tekemisestä. Kerron alasta plussia ja miinuksia, myös huonoista puolista. Ravintolakoulu on hyvä pohja mihin tahansa. Alalle tarvitaan työntekijöitä, eikä palkkakaan ole mikään huonoin. Tätä työtä voi hyvin tehdä koulunkin ohessa. Minulla on monia kavereita, jotka ovat sanoneet, että harkitsevat tulevansa Perhoon, kun olen suositellut tätä heille.

Viiden vuoden kuluttua

Tähtään teatterikouluun, ja samalla kun opiskelisin siellä, olisin jossain kivassa baarissa töissä.

Lue myös: Maskeeraaja Keiku Borgström aloitti kokkiopinnot nollasta: ”En osannut keittää edes perunoita”


Elea Vilkman

  • 18 vuotta
  • Espoo
  • Koulutus: Tarjoilijaopiskelija, Perho Liiketalousopisto
  • Työkokemus: Työharjoittelut Perhon ravintolassa ja Casa Largossa Helsingissä. Töissä kahvilassa.

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi