Baarimestari Mika Koivula uskoo, että tulevaisuudessa baarit haluavat erottautua lasivalinnoillaan entistä enemmän. Yritetään etsiä laseja, joita ei ole jo kaikilla muilla.
Myös kierrätettyjen lasien käyttö mahdollistaa erottautumisen.
”Jos itse avaisin korttelicocktailbaarin, hankkisin kaikki lasit kierrätettynä.”
Nykyisessä työssään Koivula vetää elokuussa avattua Kupoli-cocktailbaaria Helsingin keskustassa NH Collection Grand Hansa -hotellin kattokerroksessa.
Kupoliin Koivula on kuitenkin päätynyt valitsemaan lasit uusiotuotannosta, koska eripariset tarjoiluastiat eivät sopisi korkealuokkaisen hotellin tyyliin.
Vielä kymmenen vuotta sitten valtavirtaa olivat paljon koristeleikkauksia sisältäneet kristallilasikopiot. Cocktaileihin rantautunut minimalismi on kuitenkin vienyt lasitrendejä selkeämpään suuntaan.
”Lasilta halutaan yksinkertaisuutta, ettei se vie huomiota juomalta.”
Tarjoiluastioihin on vaikuttanut myös kirkkaan jään yleistyminen. Kuvioidussa lasissa käsin leikattu kirkas jääpala ei nouse esille.
Trendillä on kuitenkin vastavoima. Vähäeleisten lasien lisäksi huippubaareissa onkin näkynyt yhä enemmän humoristisia printtilaseja, joiden pinnassa saattaa olla kolmipyöräisellä ajava elefantti tai mummolasta tuttu hedelmäkuosi. Nostalgian herättelyn lisäksi ne ovat omiaan poistamaan vakavuutta. Leikkisä lasi luo laadukkaan cocktailin kanssa mielenkiintoisen kontrastin.
”Kuvioidut lasit ovat kestävämpi tapa tuoda rentoutta kuin kertakäyttöiset tähtisädetikut.”
Lautasissa värit ovat olleet viime vuosina kovassa huudossa. Lasipuolella Koivula kokee värillisten lasien sopivan esimerkiksi vesitarjoiluun, mutta cocktaileissa ne voisivat olla haastavia käyttää.
”Suurin osa cocktaileista on itsessään jonkin värisiä, eli veisikö lasi juomalta huomiota? Väriä voi kuitenkin olla esimerkiksi cocktaillasin jalassa.”
Jos juoman tarjoaa muusta astiasta, voi värejä käyttää vapaammin. Mustilla läpikuultamattomilla laseilla luodaan dramaattisen synkkä ilme. Keraamisiin kippoihin värit sopivat hyvin.
”Kaikkia listan juomia ei kuitenkaan kannata tarjota jostain muusta kuin kirkkaasta lasista.”
Lasien valinta tulee aloittaa ravintolan liikeidean ja kohderyhmän pohtimisesta. Rauhalliseen cocktailbaariin 20 euron lasi saattaa sopia, kun taas kiireisessä yökerhossa se ei välttämättä ole järkevä investointi, jos laseja menee rikki tiuhaan tahtiin. Silloin kestävyys ja saatavuus ovat oleellisempia.
Käytännöllisyys on myös hyvä muistaa. Voiko lasin pestä avopakissa? Miten lasien kiillotus onnistuu? Miten lasit saa säilytettyä? Suuri osa cocktaileihin tarkoitetuista laseista ei sovi pinottavaksi. Ongelman voi ratkaista mittojen mukaan leikatuilla pleksilevyillä, joiden avulla laseja saadaan päällekkäin ilman rikkoutumisriskiä.
Myös riippuvat lasitelineet ovat alkaneet taas yleistyä. Korkeudella on väliä: teline ei saa tulla tiskillä katseen tasolle mutta ei myöskään ergonomian kannalta liian korkealle.
Koivula kehottaa syventymään lasien vetoisuuksiin. Väärän kokoisessa lasissa juoman tasapaino saattaa kärsiä. Esimerkiksi G&T:hen suositellaan käyttämään yksi osa giniä ja kolme osaa tonicia.
”Jos lasi on liian iso tai pieni, se ei ole täydellinen.”
Myös kausijuoma glögissä tarjoiluastian koolla on väliä. Annoskoon pitäisi olla riittävän pieni, jotta juoma ei ehdi jäähtyä.
”Liian isosta annoksesta tulee myös ähky, eikä sitä tee mieli juoda.”
Jos varastotilaa on niukasti, kannattaa glögitarjoilussa miettiä, voisiko samaa mukia käyttää muina vuodenaikoina kahvikuppina. Koivula korostaa, että glögi on osa suomalaista juomakulttuuria.
”Sen voi ottaa positiivisena haasteena.”
Baarin lasisto
Mika Koivulan mukaan cocktaileja tarjoilevassa ravintolassa tulisi olla vähintään kuutta erilaista drinkkilasia.
Matalat lasit
- Jäiden kanssa tarjoiltaville lyhyille juomille.
- On the rocks -lasi, jota kutsutaan myös viskilasiksi.
Kannattaa olla kahta kokoa:
- Pienempi hämmennetyille juomille, kuten Negronille.
- Suurempi ravistetuille juomille, kuten Whiskey Sourille.
Pitkät lasit
- Jäiden kanssa pidentäjän kera tarjoiltaville juomille.
- Mitä laakeampi lasin suu on, sitä nopeammin hiilihapot haihtuvat.
Kannattaa olla kahta kokoa:
- Highball kahden raaka-aineen juomille, kuten Gin & Tonicille.
- Collins useamman raaka-aineen juomille, kuten Mojitolle.
Cocktaillasit
- Ilman jäitä tarjoiltaville juomille.
- V-mallisia laseja kutsutaan nimellä cocktaillasi, kaarevampia nimellä coupe tai coupette.
Kannattaa olla kahta kokoa:
- Pienempi hämmennetyille juomille, kuten Dry Martinille.
- Suurempi ravistetuille juomille, kuten Daiquirille.
Talvibonus: Irish coffee -lasi
- Valitse lasi niin, että kahvin, viskin ja kermafloatin suhteet pysyvät oikeina ilman, että lasi on liian täysi tai tyhjä.
Kikat kirkkaaseen lasiin
- Panosta laadukkaaseen lasinpesukoneeseen, joka ei jätä lasin pintaan kiillotusaineen jäämiä.
- Pidä huolta pesukoneesta ja pese päivittäin.
- Vaihda pesukoneen vesi tarvittaessa myös vuoron aikana.
- Poista laseista koristeet ja esihuuhtele lasit ennen koneeseen laittoa.
- Kiillota lasit heti pesun jälkeen.
- Pyhitä kiillotusliina vain laseille. Älä pyyhi sillä esimerkiksi kahvikuppeja, ettei kahvirasva jää liinaan.
Lue myös: Baarimestari Atte Puolakka on hurahtanut jäähän – näin sillä luodaan asiakkaalle elämys
Lue myös: Samppanjan erikoisnainen neuvoo: ei kapeita huilulaseja eikä piccolopulloja