Antero Niemiaho menee työpaikalleen helsinkiläiseen ravintola Vinkkeliin tunteja ennen serviisin alkua, availee rauhassa illalla tarjoiltavat viinit ja tekee jokaisesta huolellisen analyysin. Se on ainoa tapa oppia maistamista. Hän ikään kuin palvelee näkymättömiä vieraita ennen iltaa. Suomen parasta sommelieria ajaa loputon uteliaisuus ja kiinnostus siihen, miten viini on tehty.
”Tärkeintä on ymmärtää, mistä puhuu. Viinin maailma on loputon. Et voi tietää kaikkea, mutta olet jo pitkällä, kun tiedät, mitä kaadat, ja ymmärrät viinin taustat. Haluan tietää jokaisesta kaatamastani viinistä niin paljon kuin voin.”
Oppipoika voitti mestarin
Antero Niemiaho voitti toukokuussa Suomen paras sommelier 2022 -kilpailun.
Niemiaho päihitti kilpailussa ensi kertaa rakkaan kilpakumppaninsa, ravintola Murun Taneli Lehtosen, joka sijoittui toiseksi. Kolmanneksi tuli Baskeri & Basson Aino Tuomikoski.
”Taneli Lehtonen on isoin mentorini ja ystäväni. Häneltä olen saanut innostuksen ja oppinut kaiken. Yhteisöllisyys on meille tärkeää, ja toistemme tukeminen on iso osa kilpailua. Nyt jatkamme PM-kilpailuun yhtä matkaa. Kun treenaamme yhdessä, pääsemme mahdollisimman pitkälle”, Niemiaho toteaa.
Kööpenhaminassa 8.–10. lokakuuta järjestettävän Pohjoismaiden mestaruuskisan jälkeen kilpaillaan maailmanmestaruudesta Pariisissa helmikuussa 2023. Suomen paras sommelier -kisan voitollaan Niemiaho lunasti edustuspaikan molempiin.
”Haluan viedä maailmalle Suomi-kuvaa, jossa korostuu nöyryys. Sommeliertyylini on nöyrä, osaava, tyylikäs herrasmies, joka ei huutele liikaa itsestään, mutta tietotaito ja osaaminen on siellä, kun sitä vaaditaan.”
Teoriaa ja pieniä yksityiskohtia rakastava Niemiaho saa kiittää kilpailumenestyksestä osin hyvää muistiaan – hän on tyyppi, jolla kaikki luettu painuu mieleen.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Suomesta Pohjolan paras viinimaa
Niemiahon suurin toive on, että osaaminen Suomessa kehittyy yhteisellä uurastuksella sellaiseksi, että meiltä vielä jonain päivänä tulee maailmanmestari. Niemiaho tietää, että kansainväliseen kisaan tarvitaan paljon tukea, ja kokeekin kasanneensa hyvän tiimin Taneli Lehtosen kaltaisia osaajia ympärilleen.
”Minulla on ympärilläni ihmiset, jotka ovat valmiita avustamaan minua kilpailun eri osa-alueilla; joku on hyvä baaritaustassa, toinen teoriassa. Lehtosen kanssa pystymme yhdessä treenaamaan käytännön tekemistä”, Niemiaho puntaroi. PM-kisoissa he myös edustavat Suomea yhdessä.
Yksi Niemiahon tavoitteista on tehdä Suomesta viiniosaamiseltaan paras Pohjolan maa.
”Haluaisin, että Suomesta tulee Pohjoismaiden paras viiniosaamiseltaan, että päihittäisimme Ruotsin, joka on kymmeniä vuosia dominoinut sommelierkisoja.”
Suomen paras sommelier -kilpailu sopii intohimoiselle viiniosaajalle. Antero Niemiaho ylisti voitonhuumassa kilpailua juuri sellaiseksi, johon hän haluaa osallistua.
”Tässä kilpailussa on minun maailmaani osuvimmat kysymykset, ja se haastaa minua oikealla tavalla. Esimerkiksi Vuoden tarjoilija -kisassa tällaiset kysymykset sivuutetaan pienemmällä painoarvolla”, Niemiaho toteaa.
Palava sydän
Sommelierin työ sisältää myös sikarien, cocktailin, kahvin ja teen pienet yksityiskohdat, paljon muutakin kuin viiniä, ja ne ovat kaikki Niemiaholle tärkeitä asioita, joista hän haluaa oppia lisää.
Sommelierkisaaminen on Niemiaholle harrastus, joka tukee työtä. Kilpaileminen on keino kasvaa, ja sen avulla saavutettava uran kehitys on Niemiaholle tärkeää.
”Viini on aina ollut minulle intohimo, ja on mahtavaa, että voin tehdä sitä työkseni ja harrastaa sitä. Kilpaileminen haastaa minut oppimaan lisää ja toimimaan paremmin omassa työssäni.”
Niemiaho puhuu paljon intohimosta.
”Tätä varten palan! Haluan, että minut haastetaan intohimossani. Kilpailutehtävät olivat älyttömän vaikeita, mutta tärkeintä on, että pärjää paremmin kuin itse edellisellä kerralla. Onnistuin siinä”, Niemiaho puntaroi.
Kisaaminen auttaa etenkin itsevarmuuteen. Vieraiden edessä toimiminen helpottuu, kun on tottunut esiintymään yleisön edessä, lähtien ihan perusjutuista, kuten viinipullon avaamisesta ja dekantoinnista.
Lisäksi kilpailussa joutuu miettimään ruoka- ja juomayhdistelmiä, ja näitä taitoja Niemiaho pystyy hyödyntämään myös työssään. Kilpailussa joutuu selittämään valintoja sanallisesti ja perustelemaan, miksi joku yhdistelmä toimii. Kokkitaustasta on merkittävää etua näissä tehtävissä, ja Niemiahosta on hienoa päästä testailemaan pareja myös käytännössä.
Ah so hallussa?
Niemiaho kannustaa muitakin kilpailemaan. Hänestä Suomessa tarvitaan lisää nuoria, innokkaita kilpailijoita, jotka haluavat tehdä viinistä ja kilpailemisesta intohimon.
”Mitä enemmän meillä on kilpailijoita, sitä vaikeampia kilpailuista tulee, ja mitä vaikeampia kilpailut ovat Suomessa, sitä parempi todennäköisyys meillä on pärjätä kansainvälisissä kilpailuissa”, Niemiaho järkeilee.
Suomen kisa valmistaa kansainvälisiin koitoksiin. Suomen paras sommelier -kilpailussa finalistit suorittivat kukin vuorollaan kuusi tehtävää tuomariston ja yleisön edessä.
Perinteinen ruuan ja viinin yhdistäminen oli keväisessä kilpailussa käännetty päälaelleen: kilpailijoille esitettiin neljä viiniä, joille piti laatia suositusmenu. Jokainen onnistui kuudessa minuutissa luomaan herkulliset yhdistelmät.
Toisessa tehtävässä piti avata 20-vuotias zweigelt-pullo korkkia vahingoittamatta. Tehtävän suorittaminen edellytti Ah so -nimisen työvälineen käyttöä, ja kisan kärkipari kaivoikin sen esiin sekä osasi kertoa, mikä välineen idea on: ohuet piikit ujutetaan korkin reunoille ja korkki kammetaan varovasti ulos pullonsuusta.
Teksti jatkuu videon jälkeen.
Cocktailtehtävä teki paluun kisaan, mutta Brandy Alexander osoittautui kisaajille liian haastavaksi. Pokkaa osoittaen kilpailijat loivat konjakkipohjaiset drinkit. Lähimmäs pääsi Niemiaho, jonka jälkiruokajuomassa oli creme de cacao ja konjakki, kaksi keskeistä ainesta, eikä mitään ylimääräistä.
Sokkomaistelussa oli neljä eri juomaa. Kukaan kilpailijoista ei saanut kaikkia oikein – esimerkiksi viiniksi oli valittu pink riesling, jota kukaan ei tunnistanut. Sokkomaistelun jatkoksi kilpailijan tuli myydä viini yleisölle. ”Rieslingin” kuvailut olivat herkullisia, mutta vielä maistelua jatkaessaankaan yksikään kilpailijoista ei arvannut, että kyseessä voisi olla hittituote pink riesling.
Kisan lopuksi kilpailijat saivat eteensä kalifornialaisten viinien listan, josta tuli löytää ja korjata virheet. Jokainen finalisti löysi ainakin jokusen virheen.
Kiitos pakollisesta kemiasta
Tehtävät oli laatinut kisatiimi, joka otti aiempia vuosia tarkemmin mallia kansainvälisen organisaation ohjeista. Näin kisa muistuttaa entistä enemmän sitä, mitä on edessä seuraavilla tasoilla.
”Kansainväliseen tyyliin kilpailussa annettiin tehtävä ja tietty aika sen suorittamiseen. Aiemmin Suomessa on ollut enemmän illallisserviisiä muistuttava tehtävänanto, jossa on korostunut multitasking.”
Kansainvälisissä kisoissa on todennäköisesti samoja tehtäviä, vain eri sisällöllä. Niemiaho valmistautuu tämän kokemuksen pohjalta niin PM- kuin MM-kisaankin, joihin hän lunasti edustuspaikan voitollaan. Mitä pitää vielä petrata?
”Tuleviin kilpailuihin valmistautuminen vaatii paljon työtunteja. Sokkomaistamista kun ei opi kuin maistamalla systemaattisesti.”
Pohjoismaiset kilpailijat ovat kärjessä, koska olemme avoimia koko maailman viinikulttuurille.
”Yksi Pohjoismaiden vahvuuksia on se, että meillä ei ole omaa viinituotantoa. Meillä on sen ansiosta saatavilla maailman kaikki viinit. Olemme avoimempia oppimaan uusista viinialueista, kun meille ei ole lapsesta asti kerrottu, että oman kylän viini on paras”, Niemiaho aprikoi.
Pohjoismaisen menestyksen taustalla on myös hyvä koulutusjärjestelmä. Pakollisen kemian opiskelusta on hyötyä, kun paneutuu viinin valmistuksessa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin.
Kun Niemiaho asetti tähtäimekseen MM-voiton, tärkeintä hänelle ei ollut todistella osaamistaan muille.
”Kun MM-voitto tulee, olen näyttänyt itselleni, mihin minusta on.”
LUE MYÖS: Susanna Mäki voitti Nuorten baarimestarien kilpailun – kuvat parhaista cocktaileista
Tiesitkö tätä?
- Kuka? Antero ”Mussukka” Niemiaho
- Mitä? Suomen paras sommelier ja yo-kokki, työskentelee ravintola Vinkkelissä
- Missä? Syntynyt 1997 Vantaalla, asuu Helsingissä
- Harrastukset Viini ja snooker