MAINOS

Pizzaopas vinkkaa pizzan trendit: biga-taikina ja tuoreet kastikkeet kasviksista

Arla Pro on kehittänyt pizzajuustoja ja pizzaideoita yhdessä italialaisen pizzalähettilään Marco Fuson kanssa. Tavoitteena on auttaa ravintoloita löytämään oma pizzafilosofiansa.

”Yritän aina luoda pizzoillani myönteisen asiakaskokemuksen – jotain joka kiinnittää huomiota. Pizzaa ei pelkästään syödä, vaan se herättää myös tunteita”, Italiasta kotoisin oleva, sittemmin lontoolaistunut Fuso sanoo.

Fuso kannustaa kokeiluihin:

”Vaikka kunnioittaa italialaisia perinteitä, luovuutta kannattaa käyttää! Valitse tuoreita raaka-aineita ja teet uniikin pizzan.”

Vahva asiakasnäkökulma huomataan: asiakkaat palkitsevat palaamalla uskollisesti uudelleen ja uudelleen. Arla Pron pizzaopas ohjaa pizzan trendeihin.

”Pizza maistuu kaikille! Haluamme yhteistyössä Marco Fuson kanssa tuoda keittiöammattilaisille inspiraatiota ja antaa vinkkejä, miten uudistaa pizzavalikoimaa uusilla raaka-aineilla, resepteillä ja tekniikoilla. Esimerkiksi biga-juureen leipominen ja yllättävien kasvisten käyttäminen kastikkeissa tuovat uutta ideaa ruokalistan suunnitteluun”, Arla Pron markkinointipäällikkö Kaisa Kivistö toteaa.

Täydellisen pizzan elementit

Taikina – taikinan salaisuus on yksinkertaisuudessa. Valitse jauho huolella, nostatusaika huomioiden. Proteiinipitoinen jauho vaatii vähintään 24 tunnin kohotuksen.

Juusto – juustossa pitää olla hyvä rakenne, se ei saa olla liian sitkeä. Valitse juusto, joka sopii valmistamaasi pizzaan. Juusto ei saa Fuson mielestä karamelisoitua.

Tomaattikastike – paras kastike on mahdollisimman yksinkertainen, ja maistuu kunnolla tomaatilta. Älä ylimausta.

Täytteet – valitse laadukkaimmat mahdolliset täytteet! Kokeile uutta, kehitä uniikkeja täytteitä ja makuyhdistelmiä, jotta saat menusi erottumaan. Uusia makuelämyksiä syntyy esimerkiksi käyttämällä pinaatti-, parsakaali- tai kurpitsakastiketta tomaattikastikkeen sijaan.

Kaikki lähtee taikinasta

Marco Fuso nostaa esiin kolme ajankohtaista tyyliä: roomalainen pannupizza, pinsa ja biga. Fuson ohjeilla syntyy kolme täysin erilaista, mielenkiintoista pizzaa.

Biga-juureen perustuva pizza lienee Italian parhaiten varjeltu salaisuus. Biga on muinainen tapa tehdä taikina, ja artesaanipizzan tekijät suosivat taikinajuureen perustuvaa tekotapaa, sillä siitä saa pizzaan rakennetta ja makua. Marco Fuso tarjoaa Arla Pron pizzaoppaassa vinkit bigan tekemiseen. Löydät Arla Pron sivuilta myös vinkit taikinan käsittelyyn.

Pinsa on rustiikkinen roomalainen pizza. ’Pinsere’ tarkoittaa joustavaa, ja pinsa-taikina painellaankin litteäksi sormenpäillä. Pohja on kevyt ja ilmava, vähän kuin focaccia herkullisilla täytteillä. Monet innovatiiviset pizzeriat suosivat pinsaa!

Roomalainen pannupizza on perinteinen levypizza taikinasta, johon kuuluu myös oliiviöljy. Se paistetaan alemmassa lämpötilassa, vain 300 asteessa, jolloin pizzaan syntyy rapea pinta, mutta sisus jää pehmeäksi.

Poimi Marco Fuson tarkemmat ohjeet eri taikinoiden valmistukseen Arla Pron pizzaoppaasta.

Pieni juusto-opas

Valitse juusto käyttämäsi uunin mukaan.

Kiviuuniin kannattaa valita hitaasti sulava juusto. Se estää palamista ja sallii pizzapohjalle tarvittavan kypsymisajan kuumassa uunissa.

Tunneliuunissa paisto on nopea ja lämpötila kiviuunia matalampi, joten sinne sopii nopeasti sulava juusto.

Pizzauuniin sopivat kaikki juustot – niin nopeasti kuin hitaasti sulavat, paistotyylin mukaan.

Täytteissä edes mielikuvitus ei ole rajana

Mikä saa pizzan maistumaan ja asiakkaan koukuttumaan? Toisille se on täydellinen Margherita kerran toisensa jälkeen, mutta kokeilunhaluiset asiakkaat arvostavat luovia makupareja.

Hae vaihtelua maailman mauista: Lähi-idästä muistuttavat esimerkiksi karitsa ja täyteläiset tahnat kuten hummus ja baba ganoush. Kauemmas itään ajatukset vie tandoorikana ja jogurtti. Ovatko Korea ja Meksiko uusimmat trendimaat?

Myös pähkinät sopivat pizzaan, joko kokonaisina tai kastikkeina. Kokeile pistaasia pizzan viimeistelyyn!

Tulisen ja makean yhdistelmä trendaa kaikessa: tee oma chiliöljy tai viimeistele hedelmälohkoilla ja juustolla täytetty pizza chili-hunajalla.

Lataa Arla Pro pizzaopas ja löydä omat ideasi!

”Jokainen ravintola löytää oman pizzafilosofiansa. Pizzaoppaassamme on apua pohdintaan. Opas kokoaa vinkit pizzojen tekemiseen, useampia uusia reseptejä sekä suosituksemme erilaisten pizzojen juustoiksi. Kannattaa ladata opas ja poimia parhaat vinkit”, Kaisa Kivistö rohkaisee.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi