Luvat

MM-jääkiekko alkaa! Baari saa näyttää Suomen ottelut ja kisojen ratkaisupelit ilmaiskanavalta, mutta muuhun tarvitaan luvat

MM-jääkiekko valtaa baarien tv-ruudut toukokuussa. Emil Larmi on yksi Suomen joukkueen maalivahdeista. KUVA Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Mistä MM-jääkiekkoa voi katsoa ja saako ravintola tai baari esittää sitä ilmaiseksi? Jääkiekon miesten MM-turnauksen tv-lähetysoikeudet on tänä vuonna jaettu MTV:n ja Viaplayn kesken.

MTV lähettää kaikki Suomen ottelut ilmaiseksi MTV3-kanavalla, joten ravintola ei tarvitse niiden näyttämiseen erillistä lupaa. Maksuttomaan kiekkotarjontaan kuuluvat kaikki Suomen seitsemän alkulohkon ottelua, mahdollinen Suomen puolivälieräottelu, molemmat välierät ja loppuottelu. Myös pronssiottelu näytetään, jos Suomi pelaa siinä.

Jos haluaa, MTV:n maksullisella Katsomo-tilauksella saa käyttöönsä otteluiden täysimittaiset studio-osuudet. Maksuttomissa lähetyksissä studiota näytetään paljon vähemmän.

Maksullinen Viaplay puolestaan näyttää turnauksen jokaisen ottelun, siis myös muut kuin Leijonien pelit. Viaplayn lähetyksissä on monen ottelun yhteydessä studio-osuus.

Ravintolassa ei saa näyttää maksukanavia esimerkiksi työntekijän henkilökohtaista tiliä käyttämällä, vaan ravintolan pitää hankkia käyttöönsä erillinen ravintolatilaus. Niiden kuukausimaksut vaihtelevat ravintolan asiakaspaikkojen määrästä riippuen satasista noin tuhannen euron kieppeille. Tilaukset voivat vaatia sitoutumisen esimerkiksi vuoden ajaksi.

Jos ravintola lähettää tv-sisältöä ilman asianmukaisia oikeuksia, voi lähetysoikeuksien omistaja lähettää niistä jälkikäteen laskun takautuvasti. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK on takavuosina kiertänyt ravintoloissa valvomassa oikeuksien toteutumista.

Aivan ilmaiseksi ei saa maksuttomiakaan lähetyksiä näyttää. Television auki pitäminen ravintolassa vertautuu lain silmissä taustamusiikkiin, ja siitä pitää siksi maksaa musiikkilupa. Lupia Suomessa myöntää Teoston ja Gramexin vuonna 2017 perustama yhtiö GT-musiikkiluvat, jonka laskuri määrittää musiikkiluvan hinnan ravintolan asiakaspaikkojen mukaan.

Jääkiekon MM-turnaus käynnistyy tänään perjantaina. Suomi kohtaa avausiltana kello 21.20 käynnistyvässä ottelussa kisaisäntä Tšekin.

Muista! Ilmaislähetys pitää ravintolassa lähettää alkuperäisessä muodossaan, eli siihen ei saa lisätä esimerkiksi mainoksia. Lähetystä ei saa tallentaa tiedostoina, eikä siitä saa periä maksua.

Juttua varten on haastateltu TTVK:n juristi Jaakko Mäntystä.

Oikaisu 10.5. klo 15.26: Toisin kuin artikkelissa aikaisemmin kerrottiin, MTV Katsomon lähetysten näyttäminen edellyttää ravintoloilta aina ravintolatilausta.

Lue myös: Ravintolan taustamusiikki lisää (tai vähentää) myyntiä – tärkeimmät vinkit

Tv-urheilu on baareille tapa asiakkaiden houkuttelemiseen. Kuvassa helsinkiläisen Eagle Clubin mainosjuliste. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Farkkumuna välkkyy – Malmö-areenalla ahertava suomalainen Topi Rinne kertoo, millaista on teknikon työ Euroviisuissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi