Kekseliäs ammattilainen muuttaa biojätteen raaka-aineeksi ja ideoi kokonaan uuden tuotteen. Näin on tehnyt useampikin kauppias. Kesko ja Berner lanseerasivat vastikään kahvinporoista kehitetyt puutarhanhoitotuotteet, joiden idea tuli Neste Linnatuulen K-kauppias Seppo Lauerilta.
”Kiinnitin huomiota biojätteeseen päätyvien kahvinporojen valtavaan määrään. On ollut hienoa nähdä, miten arkisen työn ohessa syntyneestä ideasta on kasvanut laajamittainen kiertotalousyhteistyö, jossa kahvinporot saadaan hyötykäyttöön”, Lauer kertoo.
Erilaisia hävikistä tai kaupoissa syntyvistä sivuvirroista valmistettuja jäätelöitä on lanseerattu Suomessa viime vuosina useita. Vuonna 2021 Suomen jäätelö toi markkinoille kierrätysappelsiinijäätelön. Se syntyi espoolaisen K-supermarket Lasihytin kauppiaan Eki Zaiedmanin ideasta. Kauppias oli ääneen ihmetellyt, miten paljon appelsiinia jää hyödyntämättä tuoremehupuristuksen jälkeen. Nyt kauppojen mehunpuristuksesta jäävät appelsiinit, jotka muutoin menisivät hävikkiin, kerätään jäätelötehtaan raaka-aineeksi.
Zaiedmanin kaupan sivuvirroista on innovoitu myös muita tuotteita. Olarin panimo on tehnyt appelsiinikuorista olutta, ja ananaskoneen ylijäämästä on tislattu Helsinki Distilling Companyn tiloissa Crocodile tears -nimellä kulkevaa alkoholia. Lisäksi myymälässä valmistettavan sushin ylijäämät, kuten kalasilppu ja riisi, on koottu suosituksi sushispydäriksi. (Spydäri tarkoittaa pyttipannua.)
”Ei näissä meidän tekemisissä ole keittiöammattilaisille mitään uutta. Nämä ovat kaikki olleet kokeiluja ja näytösluonteisia juttuja, sillä varsinaiset kilomäärät ovat vielä pieniä. Sivuvirtojen ja ylijäämätuotteiden uudelleenkäyttö odottaa vielä suurempaa läpimurtoa”, Zaiedman myöntää.
Zaiedman avasi kauppansa löytötuotehyllyn jo vuonna 2017. Sinne kerätään myyntiaikansa loppua lähestyvien punalaputettujen tuotteiden lisäksi erikois- ja loppuerät ja ylijäämästä jalostetut uudet tuotteet.
”Sivuvirtojen hyödyntämiseen tarvitaan keittiöalalle luovia hulluja, jotka osaavat loihtia ylijäämästä jotakin. Luovuus on tässä kaiken A ja O. Hyviä juttuja keksivät tyypit ovat arvokkaita esimerkkejä, jotka innostavat muita.”
LUE MYÖS: Ammattilainen, vähennä kahvihävikkiä ja säästä rahaa näillä Jarkko Issukan neuvoilla
Älä hukkaa mahdollisuuksia
- Mieti, kenen kanssa voisit tehdä yhteistyötä. Voisiko joku jalostaa ravintolasi sivuvirtoja uudeksi tuotteeksi?
- Jos sivuvirroista ei synny uusia tuotteita, voisiko niitä käyttää aihioina uusien ravintola-annosten ja juomien kehittelyssä?
- Voisiko hukkaa tarjota eläinten rehuksi tai biopolttoaineen raaka-aineeksi?
- Ole rohkea. Sivuvirtojen hyödyntämiseen tarvitaan luovaa hulluutta. Hyviä esimerkkejä ovat Fazerin kaurankuoresta kehittämä leipäpussi, Dear Wasten Jungle Juice Barin hävikkihedelmistä valmistamat kodin puhdistustuotteet ja Turun AMK:n oman Kupittaa Campus Breweryn leipomon hävikkituotteista valmistama olut.
- Hävikki- ja ylijäämätuotteista kehitetyt uudet innovaatiot kiinnostavat kuluttajia.
- Sivuvirtojen hyödyntäminen lisää yhteiskunnan omavaraisuutta. Lannoite- ja ruuantuotannon omavaraisuuden merkitys on nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa vain kasvanut.