Koronarajoitukset

Rajoitukset jatkuvat helmikuun puoliväliin – hallituksen tavoitteena ottaa koronapassi käyttöön

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina, että helmikuun puolivälin jälkeen toimia puretaan asteittain, mikäli tartuntatautitilanne sen sallii.

”Millä tavalla esimerkiksi yleisötilaisuuksia voitaisiin avata? Millä tavalla ravintolarajoituksista voitaisiin pikkuhiljaa luopua? Tavoitteena on tietenkin se, että koronapassi tulee jälleen käyttöön,” Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Koronapassin lainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan. Marinin mukaan keskustelua käydään siitä, siirryttäisiinkö nykyisen koronapassin käytöstä nimenomaan rokotepassin käyttöön. Tähän liittyy kuitenkin vielä juridisia ongelmakohtia, ja asian valmistelu on kesken.

Toistaiseksi koronapassia ei siis voi käyttää vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Ravintolarajoitukset helmikuun puoliväliin asti:

Leviämisalueilla:

Leviämisalueen rajoitukset ovat voimassa Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kainuun, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon sekä Ahvenanmaan maakunnassa.

 • Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17 ja ravintolan saa pitää avoinna asiakkaille klo 5–18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele (mm. kahvilat ja pikaruokalat).
 • Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravitsemisliikkeissä on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
 • Koronapassin käyttö ei vapauta asiakaspaikkamäärää sekä anniskelu- ja aukioloaikoja koskevista rajoituksista. Anniskelu päättyy kaikissa ravitsemisliikkeissä klo 17. Kaikkien ravitsemisliikkeiden aukiolo päättyy klo 18.

Koko maassa:

 • Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat voimassa kaikilla alueilla.
 • Vaikka koronapassin edellyttäminen ei enää vapauta rajoituksista, ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Muista: Noutoruuan myynti sallittu!

 • Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.
 • Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Koronapassi ei säästä rajoituksilta

 • Ravintoloita koskevia rajoituksia ei voi tällä hetkellä kiertää koronapassilla.
 • Ravintolat voivat silti vaatia koronapassia asiakkailtaan koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.


 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento