Hinnoittelu

Sadan euron varausmaksu ravintolaan on ollut menestys, Tommi Tuominen kertoo

Suomen palkituin ravintola, vuodesta 2007 Michelin-tähteä yhtäjaksoisesti pitänyt Demo avasi ovensa Ruoholahden uusissa tiloissa lokakuussa 2024. Ravintoloitsijana on tuttuun tapaan Tommi Tuominen. Jaakko Sandqvist

Helsingin Ruoholahteen lokakuussa avattu ravintola Demo herätti viime vuonna runsaasti huomiota sadan euron varausmaksulla.

Ravintoloitsija Tommi Tuominen kertoi tuolloin Avecmedialle, että maksu hyvitetään illallisen loppulaskussa, mutta jos asiakas jättää tulematta paikalle eikä peru varaustaan kahta vuorokautta etukäteen, satanen jää ravintolalle.

Tuominen avaa aihetta nyt tarkemmin Linkedin-päivityksessään.

”Ravintola-ala, ja erityisesti fine dining, on Suomessa kärsinyt jo pitkään ikävästä no-show-ilmiöstä. Ihmiset varaavat pöytiä ravintolaan, mutta eivät ilmesty paikalle. Tämä aiheuttaa monia ongelmia ravintoloille. Ensimmäisenä tulee mieleen ilmeisimmät: henkilökunnan työvuorojen suunnittelu on vaikeaa, myyntiä menee ohi ja kaikki halukkaat eivät välttämättä pääse sisään. Minua on asiassa aina häirinnyt myös seikka, jota kukaan ei yleensä mieti: no-show johtaa suoraan ruokahävikkiin. Fine dining -ravintoloissa ruoka esivalmistellaan aina iltakohtaisesti varausten mukaan, ja jos vieraat eivät jostain syystä saavu paikalle, niin isoa osaa tästä valmistellusta ruoasta ei pystytä hyödyntämään myöhemmin, ja näin syntyy hävikkiä”, Tuominen kirjoittaa.

Tuominen listasi puolen vuoden käyttökokemuksen jälkeen varausmaksun tuomat plussat ja miinukset.

Plussat:

  • No-show -pöytiä/6 kk: 1 kpl.
  • Aina oikea määrä henkilökuntaa töissä.
  • Ruokahävikki pudonnut huomattavasti ja ruoan kate noussut.
  • Keskiostot nousseet.
  • Ei yhtään negatiivista palautetta maksusta.

Miinukset:

  • Osa aloitetuista pöytävarauksista keskeytyy varausmaksukohtaan.
  • Negatiivinen uutisointi aiheesta.

Tuomisen päivityksen perusteella no-show-tilanteita on ollut vain yksi. Siitä voi siis laskea, että varausmaksu on pidetty ravintolalla korkeintaan yhden kerran.

”Eli jos minulta kysytään, niin siirtyminen varausmaksuihin on ollut varsin onnistunut, ja ihmettelen edelleen, miksi niin harva ravintola on ottanut sen käyttöön Suomessa”, Tommi Tuominen jatkaa.

Menun hinta on tällä hetkellä Demossa 168 euroa. Viinipaketti maksaa 150 euroa.

Lounasmenujen hinnat vaihtelevat 64-95 euron välillä.

Alla: Jos upotus ei toimi, katso Tommi Tuomisen jako Linkedinistä.

 

Yläkerrassa sijaitseva raviontola ulkopuolelta kuvattuna isojen lasi-ikkunoiden takaa
Tältä Demon hulppeat tilat näyttävät ulkopuolelta. KUVA Martin Sommerschield, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Helsingin Uutisissa.

Lue myös: Onko ravintolan sopivaa periä asiakkaalta varausmaksu? Kyllä, sanovat ihmiset HU:n kyselyssä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi