Edunvalvonta

Uusi yhdistys Horeca ry on alan pienyrittäjien asialla: ”Uusia tukia tarvitaan, olemme täysin pulassa”

Horeca ry sai alkunsa turhautumisesta. Moniyrittäjä Hanna Virtanen etsi koronarajoituksia koskevasta keskustelusta matkailu- ja ravintola-alan pienyrittäjien ääntä, mutta turhaan. Lopulta Virtanen kysyi Facebookissa, olisiko hänen verkostoissaan halua perustaa yhdistystä ajamaan pienyrittäjien asiaa.

Kymmenhenkinen hallitus kasattiin lyhyessä ajassa, ja Horeca ry:n perustamiskokous pidettiin.

Virtasen mukaan alan äänitorvi Mara ry vetää isot linjat, mutta pienyrittäjät tarvitsevat lisää tukea koronatoimista selviämiseen.

”Olemme vedonneet elinkeinoministeri Mika Lintilään, että ravintola-alan pienet toimijat tarvitsevat oman tukimuotonsa. Pienyrittäjät ovat täysin pulassa, koska puskureita ei ole, eivätkä kustannustuet ole kohdanneet meitä.”

Kustannuspaketista apua ahdinkoon?

Horeca ry:n puheenjohtaja Hanna Virtanen pyörittää hotelli Pihkuria Viitasaarella. Hän kertoo omistamansa Arena-ravintolan olleen kiinni koronarajoitusten vuoksi käytännössä yhtäjaksoisesti viimeiset kaksi vuotta. Virtasen yrityksen liikevaihto on pudonnut korona-aikana 300 000 euroa, ja tukia hän on saanut noin 8000 euroa.

”Sehän ei kata edes toimipisteen kiinteitä kuluja.”

Virtanen ei usko, että ministeri Lintilän joulukuussa 2021 lupailema kuudes kustannustukipaketti vastaa mara-alan pienyrittäjien tarpeeseen. Monet kustannustukien saamisen kriteerit rajaavat pienet toimijat tukien ulkopuolelle.

”On paljon pieniä yrityksiä, joiden tukihakemuksia ei oteta edes käsittelyyn, koska heillä on verottajan kanssa sovittu maksusuunnitelma. Tällaiseen ratkaisuun pienet toimijat päätyvät, koska heillä ei ole puskureita kuten suurilla yrityksillä.”

Virtanen toivoo nyt, että ravintolarajoitukset puretaan mahdollisimman nopeasti, ja hallitus valmistelisi pienyrittäjien tilanteen huomioonottavia tukimuotoja.

”Tarvitsemme kipeästi apua. Mara-toiminta on nähtävä elinkeinona myös hallituksen silmissä”, Virtanen vetoaa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi