Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) ammattilaiset vinkkaavat ajankohtaiset raaka-aineet ja ideat kylmän kauden cocktaileihin.
Riikka Tuominen, Ravintola Fröj, Vaasa
”Tässä reseptissä yhdistyvät konjakki ja vihreä makumaailma, onhan konjakki ja päärynä tunnettu makupari. Aasialaista raikkautta ja lämpöä yhdistelmään tuovat korianteri, lime ja jalapeno.”
FF Highballer
4 cl Apteekkarin Cognacia
2 cl Monin-päärynäsiirappia
2 cl limemehua
10 cl kivennäisvettä
4–5 tuoretta korianterin vartta lehtineen
2 cm:n pala vihreää tuoretta jalapenoa
Sheikataan, tuplasiivilöidään ja pidennetään kivennäisvedellä.
Matias Pietarinen, Helsinki, Hotel Maria
”Konjakilla liekitetyt letut on unohdettu jälkiruokaklassikko kotikeittiössä, vaikka tässä jos jossain konjakin aromit tulevat kauniisti esiin. Valmistus vaatii tarkkaavaisuutta ja malttia, jotta et polta sokeria pohjaan tai liekitä konjakkia liian korkealla lämmöllä. Harjoittele siis rauhassa muutamia kertoja ennen kuin kruunaat illanistujaiset tällä jälkiruoalla. Kun käytät raastettua appelsiininkuorta sekä hieman tuorepuristettua mehua, saat karamellisoituun sokeriin syvyyttä ja makeutta. Voit halutessasi lisätä hieman myös sitruunaa tuomaan raikkautta lettuihin.”
Riina Uusimäki, Bank Food & Wine, Vaasa
”Konjakin kanssa toimii aina omena. Mielestäni konjakki sopii tosi hyvin pimeään vuodenaikaan lämpöisissä juomissa, esimerkiksi talon glögissä ihanan vanilja-kanelisiirapin kanssa.
Olen klassisten cocktailien ystävä, ja meillä olikin nyt kesälistalla Sazerac-cocktail, joka myi tosi kivasti. Olen myös joskus tehnyt cocktaileja konjakista ja vaahterasiirapista, jotka sopivat älyttömän hyvin yhteen.
Ruokapuolella konjakki sopii hyvin esimerkiksi naudanlihapastramiin, johon tulee hieman öljyä, pinjansiemeniä ja ihan pikkuisen punasipulia.”
Milja Reijonen, Ravintola Kekäle, Levi
”Konjakista on moneksi! Herkkua on esimerkiksi konjakkitynnyrissä kypsytetty ja konjakilla väkevöity viini Pineau des Charentes. Ranskassa paikalliset nauttivat sitä aperitiivina, mutta minä tarjoan sitä asiakkaille jälkiruokaviininä. Juoma sopii kinuskille, crème brûléelle, vohveleille, lakkajälkiruoille ja kaikelle, missä on vähänkään paahteisuutta. Taipuu myös cocktailiin vaikkapa inkiväärin, aprikoosin tai viikunan kautta.”
Vinkki!
Konjakin kanssa on saavutettu mainetta myös suomalaisessa cocktaihistoriassa, sillä baarimestari Aimo Markus voitti 1990-luvulla Hennessy XO -kilpailun Royalty Mix -cocktailillaan. Petri Silius puolestaan voitti saman kisan VSOP-sarjan.
Royalty Mix
2 cl Hennessy XO:ta
1 cl Kahlúa-kahvilikööriä
1 cl Creme de Cassis Dijon Garbriel Boudieria
Mittaa ainekset aromilasiin ja hämmennä kevyesti sekaisin.
Lue myös: Risteilylaivojen suosikkicocktailit juuri nyt: retrodrinkit maistuvat yllättäen nuorille