Vuonna 2013 Spiegelau alkoi kehittää olutlaseja yhdysvaltalaisten huippupanimoiden Sierra Nevadan ja Dogfish Headin kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi IPA-lasi, moderni klassikko. Siitä oli hyvä jatkaa.
Seuraavat kumppanipanimot olivat Rogue Ales, Left Hand Brewing ja Bell’s Brewery. Stout- ja American Wheat -lasit tulivat markkinoille. Pohjois-Amerikan jälkeen katseet käännettiin Eurooppaan. Kauan odotettu Craft Pils -lasi syntyi tiiviissä yhteistyössä itävaltalaisen Trumer Privatbrauerein kanssa.
”Hyvä olut edellyttää sekä tuoksua että makua. Näillä työkaluilla saamme ne esiin”, toteaa Spiegelaun olutkouluttaja Kornel Dura.
SPIEGELAU ON tehnyt olutlaseille saman kuin Riedel viinilaseille eli suunnitellut aromispesifiset lasit, joissa kullekin oluttyypille ominaiset aromit tulevat optimaalisesti esiin. Lasien maljaosat muistuttavat viinilaseja, mikä ei ole sattumaa.
Tilava ja suuta kohti suppeneva malja säilyttää parhaiten oluen aromit sekä vaahtokruunun. Lasia ei täytetä piripintaan vaan hieman sen leveimmän osan alapuolelle, jolloin jää tilaa lasin kallistamiseen, oluen pyörittelyyn ja värin analysointiin.
Yhteistä kaikille laseille on ohut ja kirkas mikroskooppisen sileä puhallettu kristalli sekä kavennus maljan ja jalan liitoskohdassa. Ohut lasi ei varaa juurikaan lämpöä, joten juoma pysyy kylmänä selvästi pidempään kuin perinteisissä olutlaseissa. Kavennus tai kynnys lasin jalassa puolestaan virkistää aromit ja vaahtokukan jokaisen siemauksen jälkeen.
IPA-LASISTA on kehittynyt aromispesifisten lasien klassikko, jota valmistajat kopioivat kilpaa. Lasin muotokieli ja sen kättä hyväilevät aaltomaiset kohoumat ovat innoittaneet panimomestari Mikko Salmea nimeämään välineen tuttavallisesti dildolasiksi.
IPA-lasi on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten oluen ehdoilla. Jokaisella detaljilla on oma funktionsa. Lasin paksu pohja heijastaa valoa olueen ja sisäpohjan hionta ohjaa hiilidioksidikuplat lasin keskelle. India Pale Alen ystävälle tämä lasi on pakollinen hankinta, sillä niin paljon se vaikuttaa oluen makuun. IPA-lasista juotuna oluen hedelmäisyys pääsee oikeuksiinsa, kun taas perinteisestä pinottavasta tuopista juotuna hyväkin IPA latistuu katkeroiseksi humalapommiksi ja suutuntumasta tulee vissymäinen.
Lasista on tehty myös pienempi versio ”minidildo”, joka on omiaan oluttapahtumien maistelulasina.
STOUT-LASIN muotoilu tuo mieleen nurinpäin käännetyn pienen dekanterin. Oman panoksensa sen suunnitteluun ovat antaneet Rogue Ales ja Left Hand Brewing Company.
Paahteisille oluille tarkoitettu lasi on kauttaaltaan ohut. Edes pohja ei kaipaa paksuutta [mustan] oluen valaisemiseen. Jalkaosa on selvästi IPA-lasin vastaavaa tilavampi ja malja laajempi, jyrkemmin sulkeutuva.
Maljan ja jalan välinen kulma on terävä, mikä antaa oluelle eloisuutta jo kaatovaiheessa. Olut kaadetaan pystysuoraan ja vaahdon annetaan hiljalleen rakentua kermaisen tiiviiksi.
Lasin muotoilu korostaa stouteille ja porttereille tyypillisiä paahteisia, kahvimaisia ja suklaisia aromeja.
”Jos minulta kysytään, tämä lasi on henkilökohtainen suosikkini”, kertoo Kornel Dura ja painottaa vielä kerran Spiegelaun ”työkalun” ja tavallisen olutlasin eroa.
”Lasilla on ainoastaan yksi funktio, juoman siirtäminen suuhun. Työkalu sen sijaan pureutuu syvälle oluen syvään ytimeen ja nostaa esiin sen sielun.”
Mutta.
Dura jättää tarkoituksella huomiotta stout-lasin suurimman puutteen, epäsosiaalisuuden.
Vaikka stout-lasi on kelpo hankinta kotikäyttöön, niin seurusteluun sillä ei ole juurikaan potentiaalia. Mitä vahvempi imperial stout on kyseessä, sitä mieluummin sen haluisi jakaa ystävien kesken.
Näihin tilanteisiin suositeltavin valinta on isopesäinen viinilasi, sillä Spiegelaun laseista jaettu pullo täyttää hädin tuskin jalkaosan.
AMERICAN WHEAT / WITBIER -lasi sopii nimestään huolimatta hyvin myös saksalaisille vehnäoluille. John Mallett ja Laura Bell michicanilaisesta Bell’s-panimosta ovat olleet mukana lasin suunnittelussa.
Malliltaan lasi on korkean ja kapean hefeweizen-lasin vastakohta, matala ja pullea – ja 750 millilitran vetoisuudeltaan todella tilava. Laakea maljaosa pitää aromit hyvin lasissa. Lähelle pöydän pintaa jätetty taite säilyttää vaahdon loppuun asti.
Lasi yllättää iloisesti paitsi epätavallisella muotoilullaan myös monikäyttöisyydellään. Testasin sitä useilla erityylisillä vehnäoluilla hyvin tuloksin. Esimerkiksi tyylinsä ehdotonta huippua edustava Prykmestar Wehnäbock parani entisestään tästä juotuna. Siinä missä IPA-lasi on jokaisen oluenystävän pakkohankinta, American Wheat tulee hyvänä kakkosena.
CRAFT BEER -SARJAN uusin tulokas Craft Pils -lasi lanseerattiin Suomeen kesäkuun alussa. Yhteistyöpanimona on pilsner-tyylin taitajana profiloitunut Trumer Privatbrauerei, mutta oman osaamisensa kehitystyöhön on tuonut myös joukko olutsommeliereja.
Ensimmäinen mielikuva lasista on eräänlainen miniatyyriversio perinteisestä vehnäolutlasista. Craft Pils on vartaloltaan hoikka ja kurvikas, veistoksellinen.
Vahva pohja heijastaa valoa, jolloin pilsnerin kullankeltainen väri pääsee oikeuksiinsa. Lasin muotoilun ideana on, että sen hoikka vartalo ohjaa oluen kitalaen takaosaan. Tästä syystä pilsnereille ominainen kuiva, aavistuksen makea ja sopivasti katkeropitoinen makumaailma korostuu.
Lasin kevyesti kartiomainen alaosa saa aikaan pienen pyörteen lasin pohjalle. Se raikastaa olutta ja nostaa aromeja kohti pintaa.
Craft Pils -lasia kannattaa kokeilla myös tavallisen ruokakauppavahvuisen lagerin kanssa. Yllätys voi olla melkoinen, kun mitäänsanomattomasta bulkkioluesta alkaakin yhtäkkiä löytyä uudenlaista raikkautta.
Julkaistu Shakerissa 12.6.2017