Cocktailit

Risteilylaivojen suosikkicocktailit juuri nyt: retrodrinkit maistuvat yllättäen nuorille

Viking Cinderella: Kahvidrinkkejä vanhemmille, retroa nuorille

Viking Linen M/S Cinderellan Bar Manager Tomi Järvelä arvioi pikkujoulusesongin käynnistyvän toden teolla marraskuun viimeisestä viikonlopusta.

Yritysporukoiden, kaverusten ja perheiden mukana Viking Line kuljettaa paljon joulushoppailijoita, ja joulukauden 2024 erikoisuus on Visbyn risteily, joka vie Gotlantiin tunnelmallisille joulumarkkinoille.

Järvelä kertoo, että tavoitteena on aina kohdentaa yökerhon valikoimaa kunkin risteilyn suurin ikäryhmä tähtäimessä.

Esimerkiksi kahvidrinkit ovat vanhempien risteilijöiden mieleen, retrococktailit taas yllättäen nuorimpien yökerhon asiakkaiden suosiossa.

Koska juhlijoita on joka lähtöön, valikoimaa pidetään laajana, mutta erikoisimmat nostot löydät liitutauluilta, Järvelä vinkkaa.

”Meillä on hyvin mielenkiintoisia henkilökunnan kehittelemiä drinkkejä, muun muassa itse tehtyä Limoncelloa ja turkinpippurishotteja. Teemme myös itse siirappeja drinkkeihin”, Järvelä esittelee.

Hän nostaa pikkujoulukauden hittijuomiksi kaksi hyvin erilaista cocktailia. Blossa & Apricot on tämän vuoden Blossa-vuosikertaglögistä kehitelty lyhyt juoma, jossa aprikoosilikööri korostaa glögisekoituksen aprikoosivivahdetta. Järvelä kertoo testailleensa vuosikertaglögejä aiemminkin cocktaileissa, mutta whisky sour -henkinen Blossa & Apricot on ensimmäinen, joka on päässyt listalle.

Longship taas on Järvelän Viking Linen Signature-juomakilpailuun kehittämä pitkä cocktail.

Longship viittaa viikinkihistoriaan, ja rommin, mausteisen katkeron ja hunajan sävyttämä makumaailma vie ajatukset viikinkisimaan. Järvelä luonnehtii cocktailia mausteiseksi, mutta silti pehmeäksi.

Punainen väri tekee siitä jouluisen ja makujen harmonia moneen makuun sopivan. Järvelä voitti kisan tällä juomalla, joka on nyt tarjolla kaikilla Viking Linen laivoilla. Nimi on sama kuin firman alkuperäinen nimi, ja edesauttoi varmasti voittoa kisassa, jossa tarina on tärkeässä roolissa.

Blossa & Apricot

Blossa & Apricot. KUVA Tuukka Ervasti

4 cl Blossa 24
2 cl de Kuyper Apricot Brandy
3 cl sitruunamehua
1 cl sokeria
4 tippaa Foameeta
kuivattu sitruuna
kanelitanko

Ravista jäillä ja kaada jäillä täytettyyn on the rocks -lasiin.
Koristele glögisour kuivatulla sitruunasiivulla ja kanelitangolla.

Longship

Longship. KUVA Tuukka Ervasti

2 cl Bacardi Spiced Rum
4 cl Martini Fiero
2 cl sitruunamehua
2 cl Monin hunajasiirappia
8 cl karpalomehua
4 tippaa Foameeta
kuivattu lime
syötävä kukka

Ravista jäillä ja kaada jäillä täytettyyn highball-lasiin.
Koristele kuivatulla limellä ja kukkasella.

Tallink Siljan Baltic Queen: Joulujuhlat keskittyvät viikonloppuihin ja jouluaaton ympärille

Tallink Silja Linen M/S Baltic Queen -aluksella Tukholmasta Tallinnaan kulkee paljon perheitä jouluostoksille Itämeren yli.

Emils Gaisminš valmistamassa Winter Spiced Negronia. KUVA Tuukka Ervasti

Aluksen latvialainen Second Bar Administrator Emils Gaisminš kertoo tunnelman tiivistyvän viikonloppuisin, ja yleensä eniten väkeä on siitä maasta, joka on lähtösatama perjantaina.

Erityisen lämmin tunnelma Baltic Queenilla on jouluviikolla, ja sitä baarimestarikin odottaa.

Joulukauden hittijuomat Gaisminš poimi laivojen Special Winter Cocktails -listalta. Piparmintulla viimeistelty Peppermint Espresso Martini koristellaan kaikille tutulla punavalkoisella joulukaramellilla.

Peppermint Espresso Martini tarjoillaan lasista, jonka reunat on viimeistelty karkkimurskalla. KUVA Tuukka Ervasti

Talvinen Negroni taas saa erityisen mausteisuuden portviinistä ja kanelitangosta. Negroni on hyvä valinta varioitavaksi, sillä se on laivan myydyin cocktail.

”Sekä ruotsalaiset että virolaiset rakastavat kaikkea gin-pohjaista. Negronin ohella teemme paljon gin tonicia”, Gaisminš paljastaa.

Peppermint Espresso Martini  

Peppermint Espresso Martini. KUVA Tuukka Ervasti

2 cl Kahlua
2 cl Finlandia Vodka
2 cl Bols Crème De Menthe liqueur
Espresso
piparminttukaramellia murskattuna
kahvipapuja

Ravistele jäiden kanssa. Siivilöi ja ravistele uudelleen.
Tarjoile lasista, jonka reunat on viimeistelty karkkimurskalla.
Koristele kahvipavuilla.

Winter Spiced Negroni              

Winter Spiced Negroni. KUVA Tuukka Ervasti

 2 cl Gordon´s Dry Gin
2 cl Campari
2 cl Sandeman Tawny 10 YO port wine
appelsiininkuori

kanelitanko
Ravistele ja tarjoile jäillä täytetystä on the rocks -lasista.
Koristele siivulla appelsiininkuorta ja kanelitangolla.

Eckerö Linen M/S Finlandia: Juhlat koko vuoden

Eckerö Line viettää 30-vuotisjuhliaan isosti, ja Bar Manager Laura Väisänen nauraakin, että juhlakausi alkoi tänä vuonna jo elokuussa, kun juhlavuoden keikat käynnistyivät Bar Nosturissa. 

Laura Väisäsen esittelemä Ship’s Special hakee inspiraationsa 90-luvulta. KUVA Tuukka Ervasti

Juhlavuoden kunniaksi laivalla on palattu takuuvarmoihin klassikkodrinkkeihin. Väisänen uskoo, että pikkujoulujuhlien hittijuomiksi nousevat laivan erikoiset.

Ship’s Special on erittäin ysärihenkinen pitkä cocktail Koskenkorvasta, Pisang Ambonista ja ananasmehusta. Ship’s Coffee on perinteinen kahvidrinkki.

”Mitä sitä hyvää vaihtamaan – turha keksiä uutta, kun on kivat klassikot”, Väisänen toteaa.

Ship’s Special on juhlavuoden myydyimpiä tuotteita, ja kahvidrinkit aina suosittuja. Cocktailien osuus juomamyynnistä on M/S Finlandialla noin kolmannes.

Pikkujouluja juhlitaan pitkät viikonloput torstaista lähtien, ja perjantaisin on vuosikymmenten bileet ja lavalle nousee tähtiartisteja. Marraskuun toiseksi viimeisenä perjantaina tunnelman nostatti Aikakone.

Ship’s Coffee ja Ship’s Special. KUVA Tuukka Ervasti

Ship’s Special

2 cl Koskenkorva vodka
2 cl Pisang Ambon
sitruunamehu
ananasmehu
7up
appelsiininkuori
cocktailkirsikka

Rakenna ja tarjoile jäiden kanssa isosta lasista.
Koristele appelsiininkuorella ja cocktailkirsikalla.

Ship’s Coffee

2 cl Baileys Irish Cream
2 cl Cointreau
kahvi
kerma

Rakenna ja tarjoile Irish Coffee -lasista.

Lue myös: 5 salaista baarihelmeä Tukholmasta – paikallinen baarimestari paljastaa suosikkinsa

Lue myös: Baarimestari Atte Puolakka on hurahtanut jäähän – näin sillä luodaan asiakkaalle elämys


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker