Viini

Uusi laki tuo viinejä ruokakauppoihin jo maanantaina – S-ryhmä panostaa kuiviin, K-ryhmä makeampiin

S-ryhmä tulee panostamaan valikoimassaan erityisesti kuiviin viineihin. KUVA S-ryhmä

Ruokakaupoista voi maanantaista lähtien ostaa korkeintaan kahdeksanprosenttisia viinejä ja viinijuomia.

Käymisteitse valmistettujen juomien korkein sallittu alkoholiprosentti päivittäistavarakaupoissa nousee viidestä ja puolesta prosentista kahdeksaan prosenttiin. Presidentti Alexander Stubb hyväksyi lakimuutoksen perjantaina.

Uusia tuotteita on luvassa kauppojen hyllyyn heti maanantaina.

Täysvahvat viinit jäävät edelleen siis Alkon hyllyille. Ruokakauppoihin tulevista viineistä osan alkoholiprosentti on luonnostaan korkeintaan kahdeksan prosenttia, ja osan alkoholipitoisuutta on laskettu. Kaupan hyllyille tulee myös viinipohjaisia aromatisoituja juomia, kuten glögejä ja sangrioita.

S-ketju kuvailee uutta viinivalikoimaansa suomalaiseen makuun sopivaksi. Erityistä huomiota on kiinnitetty mahdollisimman kuivien viinien valikoimaan.

”Viinivalikoima on tässä kohtaa erityisen laaja kevään ja alkukesän juhliin sopivissa kuohuviineissä ja valkoviineissä, mutta myös mietoja rosé- ja punaviinejä tuodaan tarjolle monipuolinen kattaus. Tässä kohtaa uskomme juurikin miedon ja kuivan tai puolikuivan kuohuviinin olevan kevään suosikki asiakkaiden ostoskoreissa”, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo.

Viinien ja muiden juomien valikoima vaihtelee myymälöittäin. Asiakas huomaa muutoksen juomaosastolla lisäksi uusissa opasteissa, joiden avulla autetaan asiakkaita löytämään eri ruokiin sopivia viinejä. S-ryhmä on myynyt viinejä Viron Prismoissa jo useamman vuoden.

”Yksi vahvuutemme on yli tuhannen myymälän verkosto, joka palvelee koko Suomessa. Toinen on pysyvästi edullinen hintatasomme. Kuten muissakin myymissämme tuotteissa, haluamme tarjota asiakkaille vaihtoehtoja eri hintaluokissa ja tavarantoimittajiemme kanssa olemme onnistuneet rakentamaan valikoiman, johon kuuluu niin erityisen laadukkaita viinejä erityistilanteisiin kuin myös hintatasoltaan suorastaan löytöjä”, Päällysaho kehuu.

Henkilökuntaa koulutetaan

K-ryhmän osto- ja myyntijohtajan Aki Erkkilän mukaan 8-prosenttiset viinit kytkeytyvät useisiin pinnalla oleviin trendeihin, joita ovat esimerkiksi siirtymä kohti miedompia alkoholijuomia, viinien maun mutkattomuus ja kuluttajien kiinnostus uudenlaisia pakkauksia kohtaan. Lisäksi kuluttajien suosiossa ovat tällä hetkellä erityisesti noin kymmenen euron valkoviinit.

K-ruokakauppoihin suunnitellussa 8-prosenttisten viinien valikoimassa pääpaino on valkoviineissä ja kuohuviineissä, mutta kauppoihin olisi tulossa myös punaviinejä.

”Makuprofiililtaan valikoimasuunnitelmissa on eniten makeita ja puolimakeita viinejä, mutta alkoholinpoistotekniikan myötä myös puolikuiviin ja kuiviin löytyy hyviä vaihtoehtoja”, Erkkilä esittää.

K-ryhmän valikoimassa alkuperämaista keskeisimmät ovat näillä näkymin Italia, Espanja ja Saksa. Pakkaukset ja hintaluokat vaihtelevat.

”Suunnitelmissamme valikoiman laajuus riippuu kaupan koosta, mutta lähdemme siitä, että päätuotteet olisivat saatavilla kaikissa kaupoissa. Tarjolla olevan Keskon varastovalikoiman lisäksi K-kauppiailla on aina mahdollisuus joustavaan omaan hankintaan esimerkiksi asiakastoiveiden perusteella”, Erkkilä kertoo.

Lakimuutokseen on K-ryhmässä valmistauduttu myös henkilökunnan koulutuksella.

”Meille on tärkeää auttaa asiakkaita ruoan ja sopivan juoman yhdistämisessä. Olemme jo kevään aikana aloittaneet henkilökunnan koulutukset sekä valmistelleet hyllyopasteita kertomaan tuotteen ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta. Lisäksi tulisimme hyödyntämään digikanavia onnistuneiden viinivalintojen tueksi”, Erkkilä sanoo.

Kauppoihin tulee myös uusia ja nykyistä vahvempia oluita, lonkeroita, siidereitä ja juomasekoituksia. Kriteerinä on se, että ne on valmistettu käymisteitse. Esimerkiksi tislepohjainen lonkero jätettiin uudistuksen ulkopuolelle.

Lue myös: Näkökulma: 8-prosenttiset alkoholijuomat kauppoihin? Tätä se tarkoittaisi ravintoloille (2023)


Matala-alkoholinen viini ja viinijuoma

Viinin alkoholipitoisuutta on mahdollista laskea joko luonnollisesti tai tekniikan avulla.

“Perinteisempien, usein laatuluokiteltujen viinien käyminen pysäytetään jäähdyttämällä. Silloin myös sokeripitoisuus on korkeampi”, avaa Hartwallin viinilähettiläs Asko Mäntymäki.

Viinin alkoholipitoisuutta voi alentaa myös sekoittamalla viiniä ja alkoholitonta viiniä. Kun osa alkoholista on poistettu, saadaan aikaan kuivempi viini.

“Kolmas tapa on laimentaa viiniä osittain vedellä. Silloin viini usein aromisoidaan esimerkiksi marja- tai rypälearomilla. Tämä valmistustapa muuttaa myös nimeä, jolloin puhumme viinijuomista”, Mäntymäki opastaa.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker