Cocktailit

Vermutti toimii sekä sellaisenaan että cocktailissa

Madridissa vermuttia saa hanasta. KUVA Anikó Lehtinen

Suomi ei perinteisesti ole ollut varsinaisesti mikään vermuttimaa, vaikka jo 1990-luvulta lähtien vermuttipullot ovat kyllä löytyneet lähes jokaisen baarin hyllyltä. Kuivalla vermutilla tehtiin ne muutamat martinit, jotka joku James Bondin innoittamana tilasi, mutta siihen se sitten jäikin.

Siksi sitä välillä unohtaa, miten elinvoimaisena vermuttikulttuuri on koko ajan elänyt Etelä-Euroopassa. Nyt, kun yrteillä maustetut alkoholit, kuten gini ja akvaviitti ovat taas voimissaan, voisi toivoa vermutinkin nousevan täällä Suomessa. 

Mitä vermutti on?

Vermutti on maustettu väkevä viini, jota saa sekä punaisena että valkoisena. Punainen vermutti on yleensä makeaa ja sitä kutsutaan joskus italialaiseksi. Valkoinen vermutti voi olla joko makeaa tai kuivaa ja sitä saatetaan kutsua ranskalaiseksi, vaikka molempia laatuja valmistetaan yllä mainittujen maiden lisäksi myös muun muassa Espanjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Juoman nimi vermutti tulee päämausteeksi käytetyn koiruohon saksankielisestä nimestä wermut.

Kevyt valkoviini on vermutin valmistuksen perusta. Siihen lisätään maustekasveista tehtyjä uutteita tai tisleitä, viinaa ja tietysti sokeria. Vermutin maussa yrtit ovat avainroolissa, ja niiden vaihteleva käyttö antaa myös vermutille erityyppisiä aromeja. Yhteistä kaikille vermuteille on kuitenkin pieni katkeruus, josta juoman tunnistaa.

Perinteisesti vermuttia nautitaan aperitiivina viileänä joko sellaisenaan tai jäiden kanssa, ja näissä vermuttia valmistavissa maissa juuri tätä tapaa näkee paljon. Kuiva vermutti onkin erinomainen aperitiivi juuri hienoisen katkeruutensa ja kuivan raikkautensa ansiosta. Juoman kanssa tarjottavat oliivit ja muut pikkusuolaiset korostavat vermutin hienostuneisuutta.

Hanavermutti maistuu tapasten kanssa

Hieman erilainen elämys on juoda vermuttia hanasta. Espanjassa hanavermutti on yleistä ja esimerkiksi Madridissa löytyy monta erinomaista baaria, joissa voi nautiskella hanavermuttia pienten tapasten kera. Sitä ei kannata ohittaa, koska hanavermutti on suutuntumaltaan hieman pehmeämpää ja kevyempää kuin pulloversio.

Vermuttitrendissä maailmalla on nyt selkeästi nousussa juoman cocktailkäyttö, joka liittyy maustettujen alkoholien cocktailkäytön nousuun yleensäkin sekä hieman alemman alkoholiprosentin tavoitteluun juomasekoituksissa. Tämä näkyy esimerkiksi kiinnostuksena klassisia vermutticocktaileja kohtaan ja useammista baareista saa esimerkiksi Negronia, Manhattania tai Americanoa.

Uudet mielenkiintoiset vermutticocktailit valtaavat myös baarialaa. Vermuttia yhdistellään erilaisilla tavoilla niin viskin, ginin kuin ennen harvinaisemmin juomaan yhdistettyjen rommin tai tequilan kanssa. Vermuttia saatetaan myös käyttää ainoana väkevämpänä alkoholina juomassa, joka tekee cocktailista alkoholiprosentiltaan välillä kevyemmän ja maultaan hienostuneen. Yksi kokeilemisen arvoinen ja erittäin helppo juomasekoitus on nauttia punaista vermuttia tonicilla, mutta myös valkoinen vermutti maistuu pelkän pidentäjän kanssa.

Koska monia perinteisiä maustettuja alkoholeja maustetaan täysin uusilla tavoilla, toivoisi vermuttienkin uudistuvan hieman. Miten hauskaa olisikaan maistaa vaikka kuusenkerkällä, koivunlehdillä tai muilla suomalaisilla elementeillä maustettua vermuttia tulevaisuudessa.

Tutustu vermuttiin Madridissa:

Madridin Mercado de San Miguel-kauppahallissa voi nauttia hanavermuttia tapasleipien kera (ulkoinen linkki kauppahallin sivuille).

Madridin parhaat vermuttibaarit löytyvät täältä (ulkoinen linkki, theculturetrip.com).

Julkaistu Shakerissa 10.11.2017


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker