Jaakko Kolmosen rahaston 5 000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty sotkamolaiselle ravintola-, panimo- ja majoitusyritys Haapalalle ja kuopiolaiselle leipomotuotteita valmistavalle Liepuskan Herkkupajalle.
Sotkamolainen perheyritys Haapala B’n’B (Bed and Breakfast) palkitaan suomalaisten ja kainuulaisten ruokaperinteiden vaalimisen ja uudistamisen eteen tehdystä ansioituneesta työstä. Vuonna 2018 ovensa avanneella Haapalan tilalla on panimo, ravintola, aitta- ja kartanomajoitusta sekä hirsisaunoja. Tilaa luotsaa yrittäjäpariskunta Kaisa Tyler ja Craig Tyler.
Alfred Kordelinin säätiö kehuu tapaa, jolla Haapalassa yhdistyvät paikallisuus ja kansainvälisyys. Panimoravintolan ruoissa on sekä suomalaista ja kainuulaista ruokaperinnettä että modernia otetta. Keittiössä käytetään raaka-aineita kainuulaisilta tuottajilta, omista metsistä ja puutarhasta. Haapalan pienpanimon oluet ovat brittityylisiä, mutta suomalaisella historialla ja makumaailmalla maustettuja, säätiön tiedotteessa kuvaillaan.
Kuopion Nilsiässä sijaitseva Liepuskan Herkkupaja palkitaan erityisesti suomalaisten leivontaperinteiden vaalimisen sekä tunnettuuden eteen tehdystä korkealaatuisesta työstä, säätiö sanoo. Tuotteet pohjaavat suomalaiseen leivontaperinteeseen ja sukupolvien läpi kulkeneeseen perimätietoon. Perustana ovat jopa sata vuotta vanhat reseptit ja käsityö. Raaka-aineet tulevat läheltä, ja perinteitä yhdistellään moderneihin mukaelmiin, esimerkkeinä minikorvapuustit ja marjakukot, kantarellitartaletit sekä vegaaniset tuotteet.
Keittiömestari Jaakko Kolmosen (1941–2016) nimeä kantava rahasto tukee suomalaista ruokakulttuuria palkitsemalla vuosittain alan ansioituneita tekijöitä. Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, ja se jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin viisi miljoonaa euroa.
Juttua muutettu 26.4.24 klo 10.59: Korjattu Riitta Vartiaisen sukunimi Turusesta Vartiaiseksi. Tarkennettu Turusten ja Vartiaisen titteleitä.