Ruokakulttuuri

Vuoden ruokatoimittaja -palkinto Ruokatoimittajat ry:lle

Suomen Keittiömestarit jakaa Vuoden ruokatoimittaja -palkinnon tänä vuonna kollektiivisesti Ruokatoimittajat ry:lle. Yhdistyksen muodostavat Suomen ruokatoimittajat, joille keittiömestarit lausuvat kiitokset pitkäkestoisesta työstä ruoan parissa.

”Yhdistyksellänne on 55-vuotisjuhlavuosi ja haluamme siksi myöntää teille palkinnon pitkästä ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä. Valitsette vuosittain Vuoden kotimaisen keittokirjan ja jäsenenne kirjoittavat aktiivisesti ruoka-alan asioista eri medioissa vieden tietoisuutta alasta eteenpäin niin ammattilaisille kuin myös kuluttajille”, Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Markku Ojala perustelee palkintoa.

Palkinnon luonteesta johtuen se on osunut aiemminkin yhdistyksen jäsenille: Ruokatoimittajat ry:n aiempi puheenjohtaja, pitkäaikainen Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja Riitta Mustonen palkittiin vuonna 2009 ja ruokaviestinnän freelancer Mariaana Nelimarkka vuonna 2018.

”Yhdistystoiminta elää tällä hetkellä tietynlaista murrosta ja on hienoa, että jäsenet ovat aktiivisesti mukana yhdistyksenne toiminnassa”, keittiömestarit kehaisevat.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Markku Ojala. KUVA Johannes Wilenius

55-vuotias yhdistys

Ruokatoimittajat ry on vuonna 1968 perustettu ruokamedian ammattilaisten yhdistys. Se sai alkunsa, kun ”kympit”, kotitalousopettajiksi valmistuneet, mutta työpaikkansa lehdistöstä löytäneet pioneerit yhdistivät voimansa.

Pitkään yhdistyksen jäsenvaatimuksena olikin nimenomaan kotitalousopettajan pätevyys. Sääntöjä muutettiin 2010-luvulla, ja silloin hyväksyttiin ensimmäiset muunlaisen ruoka-alan koulutuksen saaneet toimittajat mukaan. Yhdistyksessä on nyt 67 jäsentä.

Ruokatoimittajilla on aina ollut iso vaikutus suomalaisten arkeen. Yhdistyksen jäsenkunta luo ja muovaa sitä, mitä suomalaiset syövät, miten kodeissa laitetaan ruokaa sekä miten ja mitä koko ruoka-alasta tiedotetaan.

”Yhdistyksemme jäsenten työ näkyy laajasti niin printtimediassa, esimerkiksi aikakaus- ja sanomalehdissä, kuin kaupan alan ja elintarviketeollisuuden reseptiikassa ja pakkauksissa. Entistä tärkeämpi on roolimme ruokakuvastossa niin valokuvissa kuin videoissa. Jäsenistöömme kuuluu myös ruoka-alan somevaikuttajia sekä ammattikeittiöstä, kuten ravintola-alasta ja suurkeittiöpuolesta työkseen kirjoittavia toimittajia”, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Kati Pohja kertoo.

Ruokatoimittajien ammatillinen eetos kytkeytyy vahvasti käteviin ratkaisuihin, arjen helpottamiseen ja myönteisen ruokapuheen ylläpitämiseen.

”Perinteinen osaamisemme, eli kotikeittiöön tarkoitettu reseptiikka, ei ole vuosien varrella paljon muuttunut. Kautta aikojen kunnia-asiamme on ollut toimiva resepti, joka nojautuu meneillään olevaan vuodenkiertoon, käyttää raaka-aineita tuhlailematta ja ilman hävikkiä sekä on niin selkeästi kirjoitettu, että sen kanssa aloittelijakin onnistuu. Kun näiden lisäksi reseptissä on osattu huomioida ravitsemusvaatimukset sekä ennen kaikkea ruoan herkullisuus, tietää ammattilaisen olleen reseptin taustalla”, Kati Pohja luonnehtii.

Palkinnon liittokokouksessa vastaanottanut yhdistyksen varapuheenjohtaja Mariaana Nelimarkka totesi kiitospuheessaan:

”Kerromme ruokatrendeistä, mutta ohjaamme samalla fiksuun tapaan toimia. Meillä on verissä kertoa hyvistä käytännöistä – osa meistä tekee sitä kirjoittamalla hyviä ruokaohjeita, toiset kirjoittamalla alan tekijöistä ja ilmiöistä. On koko alan etu, että ruoasta ja sen tekijöistä puhutaan paljon. Lämmin kiitos kunnianosoituksesta 55-vuotiaan yhdistyksemme puolesta.”

LUE MYÖS: Henri Alén palkittiin ruokatoimittajien Ideasipulilla

KUVA Istock


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi