Suomen edustaja Bocuse d’Or -kokkikilpailussa kaudella 2024–25 on joko Filip Langhoff, Mikko Pakola tai Ismo Sipeläinen. Kolmikko ottaa mittaa toisistaan karsintakilpailussa Helsingissä syyskuussa.
Bocuse d’Or on maailman vaativin kokkikilpailu. Kisaan valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan. Euroopan karsinnat pidetään maaliskuussa 2024 Norjan Trondheimissa ja loppukilpailut Ranskan Lyonissa tammikuussa 2025.
Filip Langhoff
Keittiömestari ja ravintoloitsija Sekel Bar & Restaurantissa. Hän on tehnyt pitkän uran ravintoloitsijana, yrittäjänä, keittiömestarina ja kokkina. Langhoff on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa kaudella 2008–2009 ja valmentanut Suomen kokkimaajoukkuetta. Hän näkee, että vuosien tuoma kokemus on tehnyt hänestä edellistä kilpailukertaa vahvemman niin taidoiltaan kuin henkisesti ja fyysisesti.
LUE MYÖS: Uusi ravintola vie sadan vuoden takaiseen Helsinkiin – tällainen on Sekel
Mikko Pakola
Ravintola Smörin keittiömestari. Pakolalla on ansioluettelossaan useita arvostettuja ravintoloita, ja hän on ollut kahdesti Suomen kokkimaajoukkueen jäsenenä sekä Global Chef Challenge-kilpailussa. Pakola mainitsee Bocuse d’Or -kilpailuun osallistumisen olevan yksi hänen uransa suurimmista tavoitteista.
LUE MYÖS: Pelolla johtavien diktaattorien aika ravintoloissa on ohi, sanoo Smörin keittiömestari Mikko Pakola
Ismo Sipeläinen
Työskentelee ravintola Speilsalenissa Trondheimissa. Sipeläisellä on laaja työkokemus arvostetuista ravintoloista. Hän on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa kaudella 2019-2020 ja kilpaillut aiemmin yhden kauden myös assistenttina. Lisäksi Sipeläinen on Vuoden Kokki 2015. Sipeläisen tavoite on tuoda Suomelle ensimmäinen mitalisija Bocuse d’Orista.
Suomi on hätyytellyt kärkikolmikkoa
Valinta kolmikon välillä tehdään Kespron messuilla Messukeskuksessa Helsingissä 26. syyskuuta. Karsinnoissa kilpailijat toteuttavat Bocuse d’Or -kilpailutehtävät, jotka mittaavat kilpailijoiden taitoja ja paineensietokykyä sekä näkemystä siitä, millaista on suomalainen kilpailuruoka maailman korkeimmalla tasolla. Karsintakilpailuissa tuomaristo arvioi muun muassa ruoan makua ja ulkonäköä sekä kokelaiden keittiötyöskentelyä.
”Bocuse d’Or on erittäin vaativa kilpailu, johon osallistuvilla täytyy olla paljon kokemusta, luovuutta ja teknistä osaamista. Lisäksi kisaajilla on oltava äärimmäisen kova paineensietokyky. Näitä kaikkia koettelemme karsinnoissa, jotta Suomi saa parhaan mahdollisen Bocuse d’Or -kilpailijan. Olen erittäin tyytyväinen hakijoiden tasoon: kandidaateissa on kokeneita kilpailijoita ja kaikki ovat ammattitaidoltaan kovia tekijöitä”, Bocuse d’Or Academy Finlandin puheenjohtaja ja karsintakilpailuiden päätuomari Tommi Tuominen sanoo.
Bocuse d’Or -kokkikilpailua on järjestetty vuodesta 1987, ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse.
Kilpailu koostuu noin viiden ja puolen tunnin mittaisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.
Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Viime vuosina Suomi on sijoittunut lähes poikkeuksetta maailman kuuden parhaan maan joukkoon, parhaimpina sijoituksina Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Viime vuonna Suomi oli kuudes.
LUE MYÖS: Johan Kurkelan Suomi sijoittui kuudenneksi Bocuse d’Or -finaalissa
Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä promotion manager.