Kokkimaajoukkue

Tässä on Suomen uusi kokkimaajoukkue – muutoksia johdossa

Kokkimaajoukkue vasemmalta oikealle: Lauri Parviainen, Anttoni Zuravljov, Eija Kuningas, Teemu Tuovinen, Tiina Norkio, Kari Julin, Matias Haapsaari, Katja Tuomainen, Mia Tschernij, Ilmari Saarikoski, Joel Manninen, Toni Kuusisto ja Sanna Tähtinen.

Suomen kokkimaajoukkue saavutti vuosi sitten historiallisen olympiavoiton.

Kultajoukkueesta mukana jatkavat Kari Julin, Tiina Norkio, Matias Haapsaari, Mia Tschernij, Toni Kuusisto ja Teemu Tuovinen. Pastry-tiimissä on mukana konkari Eija Kuningas. Uusina joukkueeseen ovat liittyneet syksyn ja talven mittaan Joel Manninen, Ilmari Saarikoski, Sanna Tähtinen, Lauri Parviainen ja Anttoni Zuravljov.

Seuraaviin kokkiolympialaisiin on lähes neljä vuotta aikaa. Ensin järjestetään MM-kisat, joista maajoukkue himoitsee kirkkainta mitalia. MM-kultaa ei palkintokaapista vielä löydy.

MM-kisat järjestetään Luxemburgissa syksyllä 2026. Joukkueenjohtaja Katja Tuomainen ehti jännittää, jatkavatko olympiavoittajat joukkueessa.

”Moni sanoi voiton hetkellä jäävänsä joukkueeseen, mutta jännitin, pysyvätkö he oikeasti mukana. On kiva, että he ovat niin innostuneita ja jaksavat kisata. Meillähän jäi edellisellä kaudella vuonna 2022 Luxemburg väliin, ja se kaivelee. Konkarit haluavat vielä sen MM-voiton”, Tuomainen kertoo Avecmedialle helpottuneena.

”Meillä on luonnollinen jatkumo, kun saimme hyviä ammattilaisia mukaan kasvamaan joukkueeseen konkarien kanssa. Voitonnälästä kertoo se, että Eija Kuningas, jolle olimme kaavailleet tällä kaudella mentorin roolia, jatkaa sittenkin joukkueessa. Kisafiilis on puraissut häntäkin”, Tuomainen naurahtaa.

Ei enää toiminnanjohtajaa

Kokkimaajoukkueen perinteinen työnjako joukkueenjohtajan ja toiminnanjohtajan tehtäviin hälventyi edellisellä olympiadilla.

Kokenut joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kertoo olleensa tiiviisti mukana toiminnanjohtaja Jenni Bergströmin ponnistuksissa hankkia kumppaneita.

Bergström irtisanoutui tehtävästään 17. maaliskuuta. Tuomainen on jatkanut operatiivista työtään joukkueenjohdossa ja yhteistyökuvioiden rakentamisessa.

”Työ jatkuu tiiviissä yhteistyössä Suomen keittiömestariyhdistyksen ja erityisesti puheenjohtaja Markku Ojalan kanssa. Päätimme, että erilliselle toiminnanjohtajalle ei ole toistaiseksi tarvetta. Tiimiämme vahvistaa joukkueen viestinnästä vastaava Laura Moisio, jonka ydinosaamista on sopimuspuoli. Hän on jatkossakin vahvasti mukana yhteistyökumppaneiden hankinnassa ja keskittyy huolehtimaan, että kaikki sopimuksemme ja niiden vastikkeellisuus ovat ajan tasalla ja yhdenvertaisia”, Tuomainen kertoo.

Katja Tuomaisella on monta rautaa tulessa. KUVA Santeri Stenvall

Kokkimaajoukkueen taustalla vaikuttaa Suomen keittiömestariyhdistyksen lisäksi joukkueen oma hallitus, joita molempia johtaa puheenjohtaja Markku Ojala. Hän kertoo koko Culinary Team of Finlandin seitsemänhenkisen hallituksen ottavan nyt isompaa roolia joukkueen tukena.

”Päävastuu operatiivisesta pyörittämisestä jää Katja Tuomaiselle, ja muissa asioissa autan mahdollisimman paljon. Olemme tiiviissä yhteydessä ja solmimme muun muassa yhteistyösopimuksia yhdessä. Katja on äärettömän hyvä hoitamaan joukkueen johtamista ja uudistanut sitä upeasti. Hän saa joukkueen hyvin hitsaantumaan yhteen ja joukkue kuuntelee häntä”, Ojala kehaisee.

Lue myös: Miten Suomi menestyisi ja saisi kaiken irti kokkikilpailuista? Hidasteena on pari ongelmaa, sanovat alan huiput

Treenit hiljaisina päivinä

Kokkimaajoukkue kokoontuu treenaamaan kahdesti kuukaudessa kahdeksi tai kolmeksi päiväksi kerrallaan.

Tuomainen on luonut reilussa neljässä vuodessa joukkueelle hyvät ja toimivat rutiinit, joiden varaan rakentaa myös tällä kaudella. Yksi tärkeä muutos joukkueen jäsenten ja heidän työnantajiensa kannalta on ollut se, että treenit ajoittuvat nyt alkuviikon hiljaisille päiville. Sunnuntaista tiistaihin ei ravintoloissa kärsitä kokkipulasta, joten se on hyvää aikaa poistua työpaikalta korkeamman keittotaiteen äärelle.

”Keskityin viime kaudella luomaan järkevän treenirytmin. Joukkue ei enää treenaa yötä päivää, ja pääsimmekin hyvään rytmiin, joka ikinen treenikerta päättyy klo 19 iltapalaan. Tämä on meille iso etu. Lisäksi tekeminen on tehokasta, kun vanhalla joukkueella on niin vahva rutiini. Saatamme olla etuajassa valmiita ja voimme sitten harrastaa ryhmäytymistä, käydä keilaamassa tai muuta”, Tuomainen sanoo.

Tuomaisesta on tärkeää, että yhdessä tehdään muutakin kuin keittiöhommia. Helsingissä sijaitsevassa maajoukkueen harjoittelukeskuksessa Leijonarannassa voi myös levätä treenien välillä tai vaikka treenata läheisellä kuntosalilla. Levon ja työn rytmittäminen on tärkeää senkin takia, että joukkue kokoontuu Leijonarantaan kahdesti kuukaudessa, 2–3 päiväksi kerrallaan. harjoittelu haukkaa todella ison osan vapaa-ajasta.

Tarvitseeko kokeille huutaa?

Tuomainen on elänyt kokkimaajoukkueelle niin pitkään, että se alkaa jo määrittää hänen omaa identiteettiään. Hän on ehtinyt pohtia asioita monelta kantilta, analysoida syvästi ja haaveilla isommista yhteistyökuvioista kokkikentän sisällä.

”Teimme ison työn kun analysoimme mitä voittoon tarvitaan, mikä oli edellisellä kaudella pielessä ja mitä voimme sille tehdä. Kiitos että luotitte visiooni, sanoin joukkueelle juuri ennen tulosten julkistamista olympialaisissa”, Tuomainen paljastaa.

Katja Tuomainen (oik.) on kokenut joukkueenjohtaja. KUVA Johannes Wilenius

Hänestä on tärkeää, että organisaatio pystyy katsomaan peiliin, ottamaan kritiikkiä vastaan ja myöntämään myös sen, ettei ole toimittu niin kuin pitäisi. Tuomainen on pestinsä alussa saanut vääntää kättä siitä, pitääkö kokeille huutaa vai voiko antaa rakentavaa palautetta.

”Tulevissa kisoissa taso vain kovenee. Kaikki ovat syynänneet ne pienet jutut, millä me erotuimme eduksemme. Minulla on kuitenkin kova luotto joukkueeseen. Olemme löytäneet menestyksen reseptin, luotan että olemme oikealla tiellä ja varmasti saamme myös MM-voiton, kunhan kaikki pysyvät motivoituneina ja jaksavat painaa”, Tuomainen summaa.

Alkaneella kaudella hän haluaa panostaa entistä enemmän henkiseen jaksamiseen. Kenties juuri sopiva mentaalivalmentaja odottaa jo kulman takana.

Iso haave yhteisestä rintamasta

Kokkimaajoukkueen tavoitteena on olla helposti lähestyttävä. Siihen liittyy Tuomaisen ajatuksissa yhteistyö eri suuntiin.

”Yksi tavoitteeni on näyttää Suomi kisamaana, joka menestyy. Ei niin että on erikseen kokkimaajoukkue, Bocuse d’Or ja Vuoden kokki, vaan että niitä yhdistää tietty polku. Voisimmeko ottaa mallia naapurimaista, missä kokin polku kulkee reittiä Vuoden kokki, kokkimaajoukkue ja sitten kenties Bocuse d’Or -edustajan paikka”, Tuomainen kysyy.

Vuoden kokin semifinaalin järjestäminen yhdessä Bocuse d’Or -karsinnan kanssa Turussa toukokuussa on askel hyvään suuntaan, hän toteaa.

”On paljon muitakin mahdollisuuksia. Meidän keittiömme voisi toimia treenikeskuksena muillekin kisaajille. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle”, Tuomainen sanoo.

Tällaisen tahtotilan kisatoiminnan laajempaan kehittämiseen Tuomainen toivoisi saavan lisää jalansijaa. Tärkeintä olisi varmistaa yhdessä, että Suomessa olisi aina kisaajia joka tasolle.

Tiina Norkio jatkaa kokkimaajoukkueen vahvuudessa. KUVA Dhenzel Manalo

Uusi olympiadi on vasta alussa, mutta syksyllä koottu kokkimaajoukkue on jo täydessä vauhdissa. Kun joukkue maaliskuussa teki ensimmäisen kilpailujen Chef’s table -tehtävää noudattavan harjoitusnostonsa, paikalla oli jo ruokavieraita. Näin myös joukkueen uusille jäsenille valkeni konkreettisesti, mistä kisasuorituksessa on kyse, sillä pohjimmiltaan kaikki harjoitukset ovat suoria simulaatioita kisatilanteesta, joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kertoo.

”Kun jo ensimmäiseen ehjään nostoon tuli ’asiakkaita’, siitä tuli todellisempi oppimisympäristö myös niille, joille konsepti on uusi. Olimme jo maistaneet menun osia monta kertaa keskenämme. Ajattelin, että jos otamme asiakkaat ja teemme kisavedon, se on paras oppi, minkä uudet jäsenemme voivat saada. He näkevät heti alusta, mistä tässä on kyse”, Tuomainen sanoo.

Tuomainen tunnistaa myös muita ongelmia siinä, että joukkue kattaa pöydän ilman vieraita. Kokkien käsitys toiminnasta vääristyy, jos ruokaa heitetään roskiin ilman että kukaan syö sitä. Sellainen ei kuulu vastuulliseen toimintaan.

Tuomaisella on selkeä rytmi harjoituksissa: harjoitusnoston jälkeen puidaan kaikki yksityiskohdat läpi ja seuraavalla harjoituskerralla korjataan havaitut puutteet. Vasta sitä seuraavalla kerralla tehdään jälleen täyskopio kisasuorituksesta.

”Viime viikolla teimme aikaharjoituksen, ja olin positiivisesti yllättynyt, sillä se lähti tosi rutiinilla. Nostamme jo kolmannen kerran koko menun esille huhtikuun puolivälissä”, Tuomainen kertoo.

Lue myös: Suomen Bocuse d’Or -yhdistys etsii uutta toiminnanjohtajaa ja muuttaa työn kriteerejä

Uusi assistenttikuvio

Joukkueenjohtajan näkökulmasta on helppoa aloittaa uusi kausi, kun mukana on monta vanhaa osaajaa.

Viime kauden kapteeni Kari Julin on ollut osa kokkimaajoukkuetta jo vuodesta 2012. Tuomaisella täyttyy Luxemburgissa kymmenen vuotta kokkimaajoukkueen matkassa.

Olympiavoittajat Kari Julin ja Mia Tschernij metsästävät nyt maailmanmestaruutta. KUVA Dhenzel Manalo

Suurimmaksi eduksi kokeneen porukan kanssa hän laskee sen, että joukkue pystyy heti keskittymään enemmän itse kisatuotteeseen. Keittiötyöskentelyssä riittää heidän osaltaan, että ylläpidetään jo opittuja taitoja.

”Mitä vahvempi perusrunko on, sitä helpommin uudet pääsevät mukaan juttuun ja kehittyvät. Olen luonut työryhmiä, joissa on aina hyvä sekoitus senioreita ja junioreita. Tavoitteena on, että kaikkien vahvuudet pääsevät esiin ja että meillä on aina vähintään yksi kokenut kisaaja per ryhmä, sitten tulee tehtyä kaikki oikein. Ihan kaikessa työskentelyssä esivalmisteluista pakkaamiseen on iso etu, kun vieressä on joku, joka pystyy sanomaan, onko tämä oikein vai väärin”, Tuomainen toteaa.

Lisäksi seuraavista treeneistä alkaa kahden assistentin kausi. He ovat raumalaisen Winnovan kokkiopiskelijoita, ja Tuomainen toivoo onnistuvansa sitouttamaan heidät ainakin MM-kisoihin asti.

”Haluan vähän uudistaa assistenttikuviota. Hehän ovat tosi nuoria, alaikäisiä tai hädin tuskin täysikäisiä. Minulla on ajatuksena, että meillä olisi useampi työpari, jotta samojen assistenttien ei tarvitse olla joka treeneissä eikä harjoittelu käy liian raskaaksi.”

Jos Tuomainen onnistuu rekrytoimaan useita assistenttipareja, se vähentää heidän paineitaan osallistua harjoituksiin näin tiiviisti.

Tuomainen kertoo vierailleensa alan oppilaitoksissa taajaan viime aikoina kertomassa maajoukkueesta ja olympiakullasta sekä puhumassa motivaatiosta.

”Sieltä nousee kyllä innostuneita, opiskelijat ovat ilmaisseet halukkuuttaan tulla”, Tuomainen kertoo toiveikkaana.

Toinen suomalaisjoukkue vetäytyy olympialaisista

Kokkiolympialaisissa suurin huomio kohdistuu kansalliseen sarjaan, johon Suomi ja muut maat lähettävät kokkimaajoukkueensa.

Lisäksi olympialaisissa on neljä muuta sarjaa. Compass Groupin suomalaisista työntekijöistä koottu joukkue voitti catering-sarjassa vuosi sitten olympiakultaa.

Seuraaviin kokkiolympialaisiin Suomesta lähtee näillä näkymin enää pelkkä kokkimaajoukkue, sillä Compass Group Culinary Team ei enää lähde mukaan.

Yhtiö aikoo panostaa jatkossa muilla tavoin koulutukseen ja henkilöstön kehittymismahdollisuuksiin.

”Haluamme panostaa henkilöstön ura- ja kehittymismahdollisuuksiin laajemmin. Olemme kartoittaneet keittiöhenkilöstömme toiveita ja rakennamme parhaillaan kattavampaa pakettia eri työtehtävien ja roolien kautta, jotta pystymme palvelemaan paljon laajempaa joukkoa keittiön ammattilaisia”, Head of Gastronomy & Food Development Finland Karri Käki kertoo.

Compass Group tarjoaa ammatillista koulutuspolkua tukevia koulutuksia sekä tutkintoon tähtäävänä että inspiraatiotapahtumina ja täsmäkursseina, jotka tukevat ammatillista kehittymistä.

Merkittävässä roolissa tulevat olemaan yhteiset tapaamiset, joissa pääsee jakamaan parhaita käytäntöjä, oppimaan muilta ja tapaamaan kollegoja oman ravintolan ulkopuolelta.

Compass Culinary Team jatkaa toimintaansa, mutta ryhmä keskittyy huolehtimaan yhtiön merkittävien tapahtumien toteutuksesta, jossa ruoka on keskiössä.

Yksi osa koulutusta ja kehittämistä on yrityksen sisäinen Compass Culinary Cup, joka toteutettiin maaliskuussa kansallisena kilpailuna. Silloin valittiin Suomen edustajat, jotka kisaavat kesäkuussa Hollannissa Pohjois-Euroopan alueen parhaimmuudesta. Tämän kilpailun voittajat jatkavat ensi vuonna pidettävään Euroopan ja Lähi-idän alueen loppukilpailuun.

Koska kansainvälinen kilpailu tapahtuu kahdessa ryhmässä, alle 25-vuotiaiden ja yli 25-vuotiaiden sarjoissa, myös Suomen kilpailu jakautui juniorien ja seniorien kisaan. Edustuspaikan saivat Ässäkeskuksen henkilöstöravintolan edustuskondiittori Noora Virtanen (alle 25-vuotiaat) ja Spektri Business Parkin ravintola Kirjon ravintolapäällikkö Harri Mäkinen (yli 25-vuotiaat). Compass Culinary Cupin tarkoituksena on nostaa Compass Groupin osaajia esiin sekä vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä.

Katja Tuomainen harmittelee Compass Groupin päätöstä laittaa kokkiolympialaisiin osallistuneen joukkueen toiminta tauolle. Vaikka maajoukkue ja Compass Group Culinary Team kilpailivat eri kategorioissa, joukkueet pystyivät tekemään paljon yhteistyötä.

”Osa yhteistyöstä oli ihan käytännöllistä. Lisäksi he ovat tuoneet menestystä ja näkyvyyttä, joka on vahvistanut myös meitä. Jäämme vähän yksin, kun toinen joukkue ei ole enää mukana”, Tuomainen harmittelee.

Lue myös: Ravintola-ammattilaisilta suorat sanat alan ummehtuneesta työkulttuurista – ”En syytä ketään, joka ei ole uskaltanut pistää vastaan”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi