Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Katja Tuomainen on antanut kaikkensa maajoukkuetoiminnalle yli kahdeksan vuoden ja kolmen kilpailukauden ajan, ensin kisaajana ja sen jälkeen vetovastuussa.
Nyt Tuomainen perustaa Kapteeninkadulle Helsinkiin Kajo Culinary Studio -ravintolapopupin.
”Olen luonteeltani perfektionisti. Minulle sopii täysin oma paikka, jossa kaikki on juuri kuten olen itse halunnut ja suunnitellut”, Katja Tuomainen taustoittaa Avecmedialle.
”Pohjimmainen syy, miksi haluan oman studion, on se, että olen ollut niin kauan maajoukkueessa. Koen että tarvitsen aivoilleni jotain, mikä ruokkii inspiraatiota. Kun olin voitokkaiden olympialaisten jälkeen starttaamassa kolmatta kautta, tuli fiilis, että tarvitsen jotain omaa, mistä saan ammennettua myös joukkueelle.”
Oman studion myötä Tuomainen saa lisää virtaa ja uusia näkökulmia myös maajoukkuetyöhön.
Idea omasta studiosta iski kuin salama elokuisena työpäivänä. Tuomainen selaili maajoukkuetta viime kaudella sparranneen Jimmi Erikssonin Instagramia, kun hänelle iski ajatus.
”Miksi minulla ei ole tuollaista studiota kuin Jimmilla? Tuli hirveä innostus, se tuntui niin oikealta ja siltä, että on pakko tehdä.”
Kun pian löytyi suunnitelmiin sopiva tila Ullanlinnasta, Tuomainen ja hänen puolisonsa ja yhtiökumppaninsa Laura Moisio päättivät ryhtyä tuumasta toimeen. Pari viime kuukautta ovat menneet paikkaa laitellessa.
Sama makuprofiili kolme kertaa
Illalliskattauksia järjestetään jokaisena joulunalusperjantaina 7. marraskuuta alkaen. Kattauksia on seitsemän, ja jokaiseen niistä mahtuu kymmenen vierasta.
Fine dining -illallinen viiniparituksineen maksaa 139 euroa.
Illalliset toteutetaan kaksin: Tuomainen keittiössä, Moisio salissa.
”Testaamme nyt, miten paljon tarvitsee henkilökuntaa siihen, että pystyy luomaan asiakkaalle elämyksen. Uskon, että onnistumme Lauran kanssa kahdestaan luomaan täysivaltaisen elämyksen, kaikki on suunniteltu niin”, Tuomainen kertoo.
Tulevaisuudessa Tuomainen voisi ottaa jonkun vierailemaan studiolleen, mutta alussa mennään hänelle viimeisten kahdeksan vuoden aikana tutuksi tulleilla teemoilla.
”Rakastan kisaruokaa! Ihmisillä on yleensä sellainen ajatus, että ne ovat kivoja annoksia, mutta niitä ei saa mistään. Murran ajatusta, että kisa-annos olisi niin erikoinen juttu, että sitä saa vain kisassa tai treenissä. Pystyt sen tekemään kun käytät rakkautta, ajatusta ja intohimoa.”
Tuomainen ei lupaa seitsemän ruokalajin illallisella suoranaisia kisa-annoksia, mutta kokkaa kisamenuista tuttuja makuyhdistelmiä, jotka ovat nousseet hänen suosikeikseen. Hän lupaa tuoda esille parhaita kotimaisia raaka-aineita ja häivähdyksiä kansainvälisestä kisamaailmasta hyödyntäen parhaat opit, jotka on maajoukkuematkansa aikana oppinut.
”Viime kisojen tomaatti-kurpitsa-väliruoka Chef’s tablesta on noussut ykkössuosikikseni, ja olen tehnyt siitä paljon variaatioita. Kaikki reseptiikka pohjautuu edellisten kausien reseptiikkaan, sillä se on hyvin mietittyä esimerkiksi kalojen suolaliemiä myöten.”
Hän on luonnollisesti syönyt paljon ulkona ja pohtinut, mikä merkitys on sillä, että annoksessa on erilaisia makuprofiileja ja rakenteita – mikä niiden merkitys on siihen, miltä ruoka maistuu?
”Saatan testata, voiko saman makuprofiilin laittaa annokseen kolme kertaa. Studiossa toteutan omaa näkemystäni suomalaisesta gastronomiasta, ja haluan, että vieraat kokevat illan henkilökohtaisena ja aitoon käsityöhön perustuvana elämyksenä”, Tuomainen sanoo.
Hiljaisen markkinoinnin perusteella kysyntää maajoukkuepomon pop up -ravintolalle on.
”Maajoukkueen kanssa tehdyt jutut ovat aina herättäneet innostusta, mutta tästä ollaan vielä innostuneempia, kun tämä on henkilökohtainen juttu. Olen yllättynyt, miten hyvä ja innostunut vastaanotto on ollut.”
Kajo Culinary oli valittu yhteisen yrityksen nimeksi jo vuonna 2021, ja se on Katja Tuomaisen ja Laura Moision yhteinen yritys. Ensimmäisessä pop upissa he aikovat todistaa, että kahden naisen energioilla pääsee pitkälle.
Nopeasti syntyneestä ajatuksesta toteutukseen meni siis vain pari kuukautta. Jugendtalon tunnelma ja särmä saa näkyä, mutta pientä pintaremonttia on tehty.
Kapteeninkadulla sijaitseva Kajo Culinary Studio toimii jatkossa myös yhteistyö- ja koulutustilana.


Lue myös: Tässä on Suomen uusi kokkimaajoukkue – muutoksia johdossa
Lue myös: Mikko Utter loihti pikkukaupunkiin suositun ravintolan, johon tullaan varta vasten kaukaakin












