Ravintolat

Helsinkiläinen yrittäjä halusi myydä ravintolansa lamput, mutta pettyi pahasti – mitä tarkoittaa ravintolan ja sen irtaimiston suojelu?

Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet koristavat ravintola Meicun salia ainakin toistaiseksi. KUVA Sakari Nupponen

”Mielipuolista, kafkamaista, kun sun omaisuutta aletaan näin hallinnoimaan”, helsinkiläisen ravintola Meicun omistaja Leo-Jukka Salonen jyrisee Avecille.

Kyse on vuonna 1946 avatun ravintolakiinteistön sisustuksesta ja erityisesti kulttimaineeseen nousseen teollisen muotoilijan Paavo Tynellin (1890–1973) suunnittelemista lampuista.

Tilassa toimiva ravintola Meiccu laittoi vanhat lamput julkiseen myyntiin alan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja oli samalla aikeissa uusia paikan valaistuksen.

Sitten kaupanteko jäädytettiin.

Museovirasto teki Pihlajatie 34:n ravintolainteriööristä suojeluesityksen, joka on nyt Uudenmaan ELY-keskuksen käsittelyssä. ELY-keskus on asettanut vaarantamiskiellon. Huutokaupassa olleille valaisimille on määrätty väliaikainen maastavientikielto. Kieltoa valmistellessaan Museovirasto pyysi asiasta muun muassa Designmuseon lausunnon.

Meicun omistaja Leo-Jukka Salonen on juuri jättänyt oman lausuntonsa ELY-keskukselle ja odottaa ravintolassa suoritettavaa katselmusta. Sen osallisena on myös taloyhtiö, jonka hallituksen puheenjohtaja Salonen on.

”Avoimuus johti nyt tähän. Olisimme voineet toimia myös salassa”, Salonen sanoo.

”Aivan hyvin olisimme löytäneet paremmat valaisimet Tynellin uudistuotannosta. Kun nämä vanhat aikanaan asennettiin, ne olivat vain käyttötavaraa. Ei niissä ollut mitään ihmettä. Sittemmin Tynellin lamppujen hinta nousi huimiin lukemiin.”

Yksi lampuista baaritiskin päässä on jo uutta tuotantoa. Sitä ei heti huomaa.

”Ongelmallista on myös koko ravintolatilan tai sen liiketoiminnan myynti, kun sillä on tällainen rasite. Omaisuuden suoja on heittänyt häränpyllyä”, Salonen toteaa myrskyn silmässä ja kertoo ravintolan saaneen sekä positiivista että negatiivista palautetta.

Ravintolan suojelu ei ole kovin harvinaista

Keskustelussa on vilahdellut näkemyksiä, ettei ravintolaa voi suojella. Totta vai tarua?

”Ravintoloiden sisätiloja on suojeltu suhteellisen paljon. Koska asemakaavalla suojeltujen kohteiden määrä on moninkertainen verrattuna rakennusperintölain nojalla tehtyihin suojelupäätöksiin nähden, on myös ravintoloita suojeltu enemmän asemakaavoissa. Kattavaa tilastoa ei ole saatavissa suojeltujen ravintoloiden määrästä”, erikoisasiantuntija Elisa El Harouny Museovirastosta kertoo.

Meicun ravintolasalissa havisee historia. KUVA Sakari Nupponen

Hänen mukaansa asemakaavalla suojelu on kehittynyt viime vuosina yhä tarkempiin määräyksiin. Niillä pyritään yksilöimään varsin tarkasti, mitkä ovat arvokkaita sisätiloja ja mitkä kiinteän sisustuksen osatekijät ovat suojeltuja.

”Tällä vältetään se, että korjaus- ja muutostöiden yhteydessä tulisi eriäviä näkemyksiä siitä, mikä on suojeltua. Vanhemmissa kaavamääräyksissä saattaa olla vain yleisluontoisesti, että rakennuksen arvokkaat sisätilat on suojeltu”, hän sanoo.

Jutun lopussa on suuntaa antava luettelo suojelluista kohteista Suomessa.

Kulttuuritahto ratkaisee, sanoo tutkija

Helsinki-Seuran puheenjohtaja, historian erikoistutkija Martti Helminen on toiminut Hotelli- ja ravintolamuseon säätiön hallituksessa ja tuntee pääkaupungin perinteiset ravintolat sekä niiden taustat.

Mitä mieltä hän on Meicun valaisinten tapauksesta?

”En osaa paheksua. Olen yrittäjän puolella”, Helminen toteaa.

Hänen mukaansa parhaiten ravintoloita suojelee kulttuuritahto.

”Kulttuuritahto näkyy esimerkiksi vauraiden säätiöiden omistamissa kohteissa. Ahlströmin säätiö haluaa nimenomaan säilyttää omistamansa Savoyn. Ei Reitzin säätiö halua muuttaa omistamassaan talossa toimivaa Eliteä”, Helminen arvioi.

Savoy vuonna 1938 ei ollut yhtä tyylikäs kuin nykyään. KUVA Aarne Pietinen Oy / Helsingin kaupunginmuseo

Eteläesplanadin klassikkoravintola Savoy on ravintolakonserni Noho Partnersin ja sen tytäryhtiö Financier Groupin arvokkaimpia kohteita.

”Säilymisen salaisuus on ennen kaikkea halu säilyttää. Se, että kokee jonkin poikkeuksellisen huolenpidon arvoiseksi. Kunnostaminen vaatii aina rahaa, ja joidenkin asioiden kohdalla uuden kalusteen tai valaisimen tuottaminen on edullisempaa kuin vanhan korjaaminen”, sanoo luova johtaja Saku Tuominen, joka on osakkaana Palacen ja Savoyn omistavassa Financier Groupissa.

Tuomisen mielestä on hyvä tunnistaa, että moni asia on mennyt jo alun perin kohdilleen näitä tiloja suunnitellessa.

”Esimerkiksi Savoyssa tilasuunnittelu on kansainvälisen tason mestariteos. Sen tuhoaminen tuntuisi yhtä mielipuoliselta kuin se, että tuhoaisi jonkin taideteoksen. Ja, vaikka ylläpito vaatii jonkin verran resursseja, asian toinen puoli on se, että saamme pyörittää ravintolaa tilassa, jonka tunnelmaa ja kulttuurihistoriallista arvoa ei voi mitenkään mitata rahassa.”

Inhorealistisesti voisi kysyä, että tarvitaanko lopulta vain runsaasti rahaa.

”Totta kai on itsestään selvää, että vahva tase ja tasainen kassavirta helpottavat tällaisten arvojen ylläpitoa verrattuna siihen, että koko ajan pitää tinkiä kaikesta.”

Saku Tuominen kiinnostui Meicun valaisimista

Tuomisen mukaan Savoyssa jatkuva dialogi ja yhteistyö kiinteistön omistajan kanssa on keskeistä. Kiinteistö on aina ollut Ahlströmin perheen omistuksessa ja he omistavat osan irtaimistosta. Lisäksi ravintola on suojeltu Helsingin asemakaavassa.

”Intressi ja vastuu pitää asioista huolta jakautuu useamman tahon kesken, mikä antaa paljon vakautta.”

Hän paljastaa jopa kiinnostuneensa Meicun valaisimista.

”Mitä tulee taiteeseen ja designiin yleisemmin, on yleistä, että silloin kun rahasta on pulaa, omaisuutta realisoidaan. Siinä ei ole mitään pöyristyttävää ja sekin on osa liiketoimintaa.”

Paavo Tynellin muotokieli vetoaa. KUVA Sakari Nupponen

”On hienoa, että meillä on Suomessa muotoiltuja ja valmistettuja käyttötuotteita, kuten valaisimia, joiden arvo on niiden elinkaaren aikana kohonnut merkittävästi. Kun Meicun valaisimet laitettiin huutokauppaan, en pitänyt tekoa nolona tai kohtuuttomana. Pikemminkin mietin, olisiko meidän yhtiössämme jokin projekti, johon ne voisi ostaa.”

Se että jotkin esineet jatkavat elämäänsä uudella omistajalla uudessa paikassa ei ole Tuomisen mukaan vain huono asia.

”Se kertoo designin laadusta ja alkuperäisen omistajan hyvästä sijoituksesta. Myös taiteen ja esineiden päätyminen ulkomaiseen omistukseen on kaksiteräinen miekka. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikki kansallisaarteet myydään pois Suomesta, mutta toisaalta, eivät meidän Schjerfbeckit ja Tynellit olisi näin arvokkaita ilman kansainvälisten keräilijöiden huomiota”, Tuominen huomauttaa.

Suojeltuja ravintoloita ja rakennuksia Suomessa

Rakennusperintölaki ja sitä edeltänyt rakennussuojelulaki

Itsenäisinä sisätiloina:

Kluuvikadun Fazer

Apteekki Joutsen (nykyään Viinibaari Apotek)

Sisätilat osana koko rakennuksen suojelupäätöstä:

Helsingin päärautatieasema, sis. ravintolan

Sokeripalana tunnettu Enzo Gutzeitin entinen pääkonttori (johon on rakenteilla Tommi Tuomisen uusi ravintola Toppa)

Rautatalo, sis. kahvilan

Tampere, Grand Hotel Tammer (nykyään Radisson Blu Tammer)

Remontissa olevan Seurahuoneen sisätilat Kaivokadulla on suojeltu. Kuvan vuodelta 2019 otti Yehia Eweis Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.  

Asemakaavalla suojeltuja rakennuksia sisältäen arvokkaat sisätilat, joihin kuuluu kahvila- tai ravintolatiloja

Seurahuoneen juhlatilat Kaivokadulla

Akateemisen kirjakaupan Kirjatalo

Ravintola Kaisaniemi (nykyään Cajsan Helmi)

Katajanokan kasino

Liuskasaaren vanha paviljonki

Lasipalatsi

Sokoksen tavaratalo

Pohjoisesplanadi 19, Jugendsali (nykyään Robert’s Coffee)

Kapteeninkatu 11, Sea Horse

Helsingin entinen teknillinen korkeakoulu Hietalahdessa (kaava mahdollistaa tulevan hotellikäytön ravintoloineen)

Lähde: Museovirasto

LUE MYÖS: Kuvat hurjasta muutoksesta: Alvar Aallon piilotettu luomus Helsingissä jytisee nyt elektronisen musiikin tanssiklubina

LUE MYÖS: Purkukuntoinen ravintola voi muuttua tuottavaksi – entisöinnin mestari Airi Kallio kertoo, miten

LUE MYÖS: Helsingin keskustan uutuus: yö teltassa sisätiloissa 81 eurolla – ”Olemme paljon edullisempi kuin yksikään hotellihuone”

Ravintola Elite on toiminut Reitzin säätiön omistamassa talossa Hesperiankadulla vuodesta 1938. Sitä ennen se toimi Museokadulla. KUVA Sakari Nupponen

LUE MYÖS: Vesa-Matti Loiri sai muistolaatan kantaravintolaansa Eliteen – taiteilijan suosima erikoinen drinkki kuuluu kumota niin, että roiskuu

LUE MYÖS: Tiesitkö, että Helsingin paraatipaikalla surisee mehiläistarha? Savoyn katolla on kiehtova maailma


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi