Klassikkoravintolat

Vesa-Matti Loiri sai muistolaatan kantaravintolaansa – taiteilijan suosima erikoinen drinkki kuuluu kumota niin, että roiskuu

Vesa-Matti Loirin nimikkoannos, läskisoosi. Taustalla muistoplakaatti. KUVA Elite

Vesa-Matti Loiri sai helsinkiläisen ravintola Eliten seinään muistolaatan. Taiteilijan nimi komeilee kantapöydän tuntumassa olevan metallilaatan lisäksi ravintolan ruokalistassa. Nimikkoannos on rehti läskisoosi. Loirin suosima konjakkicocktail on sekin ikuistettu Eliten listalle.

”Vesku oli tästä kunniasta otettu. Hän jopa suunnitteli kaikenlaista muistolaatan lanseerauksen ympärille. Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa hän viimeisinä vuosinaan kävi”, viime kesänä kuolleen kansantaiteilijan lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo kertoo.

Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 1960-luvun lopulla.

”Tuo ilta venyi Siirin piikkiin pitkäksi ja sen aikana tutustuttiin sittemmin Angerkoski-nimen saaneeseen drinkkiin, josta on myös monta legendaa”, Alvesalo kuvailee.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Vesa-Matti Loirin nimikkoplakaatti kiinnitettiin Eliten seinään lounastilaisuudessa keskiviikkona. Ruuvaamassa Loirin ystävät Lenni-Kalle Taipale (vas.) ja Jorma ”Nona” Alvesalo. KUVA Jaakko Sandqvist
Loirin nimikkoannos on rehti läskisoosi.
Tilaisuudessa näytettiin video, jossa Vesa-Matti Loiri kertoo Angerkoski-cocktailista. Videon kuvasi Loirin pitkäaikainen luottoystävä Nona Alvesalo Loirin kotona Espoossa maaliskuussa 2022. Alvesalo oli tiiviisti Loirin tukena tämän viimeisinä aikoina. KUVA Jaakko Sandqvist

Yllä: Vesa-Matti Loirin ystävä, näyttelijä Vesa Vierikko näyttää, miten Loirin suosima Angerkoski-drinkki nautitaan. Jos upotus ei näy, voit katsoa videon Instagramista.

Läskisoosia Loirille

Loirin nimikkoannos syntyy juvalaisen Kaartilan tilan possusta, joista osa on olutmäskillä syötetty, kertoo Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen.

”Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat”, Rissanen taustoittaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Angerkoski-drinkki saa aiheuttaa roiskeita rinnuksille. KUVA Elite

Ronski Angerkoski

Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.

”Tätä loistavaa illan käynnistäjää, ja myös sammuttajaa, kutsuimme vuoden 2004 Ystävän laulut -rundilla tuttavallisesti Siiri Angerkoskeksi. Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla”, Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale kertoo.

Pianisti Lenni-Kalle Taipale soitti tilaisuudessa Lapin kesän. Taipale oli Loirin hyvä ystävä, eikä kymmenien vuosien ikäero haitannut kumpaakaan. ”Olimme molemmat ikimurrosikäisiä innokkaita tutkijoita”, Taipale kuvailee. KUVA Jaakko Sandqvist

Taiteilijaravintola

Elite on Helsingin perinteikkäimpiä ravintoloita. Vuonna 1932 Töölöön perustettu ravintola muutti nykyiselle paikalleen Eteläiselle Hesperiankadulle vuonna 1938. Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 60-luvun lopulla.

”Taide ja kulttuuri ovat aina olleet Elitessä läsnä niin henkisesti kuin fyysisestikin, eikä vähiten sen vuoksi, että viereisestä Lallukan taiteilijakodista oli aikoinaankin helppo siirtyä Eliten hohtavien pöytäliinojen äärelle maailmaa luomaan ja parantamaan. Ravintola-asiakkaana Vesku ei poikennut muista vieraistamme, sillä kulttuuriväki ja korttelinaapurit ovat meillä aina sulassa sovussa. Periaatteemme onkin tarjota viihtyisä estradi, jonka asiakkaamme täyttävät”, Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo.

”Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kolme suurta. Taiteilijakolmikon muistoplakaatit on kiinnitetty Eliten ovensuussa sijaitsevan pöydän yhteyteen. KUVA Jaakko Sandqvist

Ravintola Eliten Loiri-menu

(50 e, tai pelkkä läskisoosi 22 e)

 • Alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
 • Pääruoka Loirin perinteikäs läskisoosi on pitkään haudutettua sianlihakastiketta tuppiperunoilla. Läskisoosikin on tuttu Vain elämää -illalliselta.
 • Jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkäfinancier.
 • Kahvi avec Angerkoski-cocktail

LUE MYÖS: Pääkirjoitus: Klassikkoravintolalla on tärkeä tehtävä turbulensseissa

LUE MYÖS: Avecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin

Eliten Loiri-menu käynnistyy Skagen-leivällä. KUVA Jaakko Sandqvist


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi